Tuin Smelbrêge 6

Tuin Smelbrêge 6. Op de voorgrond Doekele Johannes Terpstra. Foto, Stiens, ca. 1897. Archief: A. Verheij-Terpstra.

Van de periode met dokter Terpstra is tot nu toe één foto bekend. Het was ca. vijf jaar nadat hij het huis kocht, ca. 1897. Bij de verkoop was bedongen dat struiken en bloemen door de verkoper, Tjitske Iest die de nalatenschap voor haar oudste zuster afwikkelde, meegenomen mochten worden, evenals de fruitoogst, iets wat toen gebruikelijk was. Het lijkt of weer een enkele jonge rozenstruik is aangeplant.

In die tijd reisden fotografen wel door het land en misschien heeft een van hen wel dit onverwachte moment vastgelegd. Op de voorgrond staat de oudste zoon Doekele Johannes Terpstra (1890–1952), die later arts in Nieuw-Lekkerland werd. Hij kijkt ons vanonder zijn hoedje indringend aan en houd de fraaie Dalmatiër goed onder controle. Een ander jongetje houdt het bokje vast dat misschien net van de bokkenkar is uitgespannen. Een meisje, misschien wel een buurmeisje, met haar mooie hoedje, elegante pofmouwtjes en schortje, haar klompjes leunend op de sport van het stoeltje, zit kaarsrecht. Een fiets leunt tegen het wasrek en de stoelen van de zithoek lijken net verlaten. De perkjes in het gras zijn afgeschermd met hekwerkjes, wellicht ter bescherming voor het geval de kinderen in hun spel buiten de paden raken. In de moestuin staan de kolen en wat jonge aanplant. De randen zijn van gras en ook hier staat een hekje ter bescherming.

Bekend is dat Ype Terpstra hield van mooie dingen. De fraaie gang in het Doktershûs was zijn initiatief. Aangenomen mag worden dat Ype Terpstra en Jetske Abma ook een mooie tuin waardeerden, gezien een foto die van hem en zijn gezin gemaakt werd in de tuin in hun volgende woonplaats Hoog-Laren. Daar gingen ze in 1901 wonen in de villa naast het Sanatorium ‘Crailo’ in Hoog-Laren.

Villa naast het Sanatorium 'Crailo' in Hoog-Laren, ca. 1908. v.l.n.r. Watze, Doekele, Tjitske en Ype en Jetske Terpstra. Archief W.Y. Sijtsema (kleinzoon Ype Terpstra/Jetske Terpstra-Abma).

Villa naast het Sanatorium ‘Crailo’ in Hoog-Laren, ca. 1908. v.l.n.r. Watze, Doekele, Tjitske en Ype en Jetske Terpstra. Archief W.Y. Sijtsema (kleinzoon Ype Terpstra/Jetske Terpstra-Abma).