Bonte krokussen, Sneeuwklokjes en Winterakoniet in de Pastorietuin in Easterein.

Bonte krokussen, Sneeuwklokjes en Winterakoniet in de Pastorietuin in Easterein.

Door het vrij koude weer is er de afgelopen week niet veel veranderd in de ontwikkeling van de stinzenflora. Sneeuwklokjes zijn er nog volop maar zijn over het hoogtepunt heen. Lenteklokjes bloeien volop net als veel krokussen, en de blauwe Scilla siberica wordt steeds meer zichtbaar.

Scilla siberica op het St. Vitus kerkhof in Stiens.

Scilla siberica op het St. Vitus kerkhof in Stiens.

Komende week wordt er meer zon voorspeld en dan is er weer veel te genieten. Sneeuwklokjes en Lenteklokken zijn trouwens ook prachtig als de zon niet schijnt.

Dubbel Sneeuwklokje (Galanthus nivalis 'Flore pleno') bij Dekema State.

Dubbel Sneeuwklokje (Galanthus nivalis ‘Flore pleno’) bij Dekema State.

Boerenkrokus en Sneeuwklokjes bij Dekema state.

Boerenkrokus en Sneeuwklokjes bij Dekema state.

Hoewel er dus afgelopen week niet veel is veranderd wat de bloei en groei van de stinzenflora betreft is er wel weer het nodige veranderd wat betreft de stinzenfloramonitor. De deelname van het kerkhof van Boksum is van korte duur geweest omdat er onvoldoende steun was vanuit de kerkgemeente die eigenaar is van het kerkhof.

Stinzenflora-monitor 2016 week 9

Stinzenflora-monitor 2016 week 9

We kunnen ook een nieuwe deelnemer melden. De particuliere tuin bij de negentiende-eeuwse pastorie van Easterein (Oosterend). De tuin is in 1863 door Vlaskamp ontworpen en is door de huidige eigenaar Menno Landstra weer in oude glorie hersteld. Er staan een aantal schitterende solitaire bomen waaronder en omheen een rijke stinzenflora voorkomt. Deze tuin wordt dit jaar voor het eerst beperkt open gesteld in het voorjaar. Dit en volgend weekend kunt u er terecht zoals u hieronder kunt lezen.

De tijdschriften Oase en het Tuinjournaal van de Nederlandse Tuinenstichting besteden in hun meest recente nummers aandacht aan particuliere tuinen met veel stinzenplanten, respectievelijk de Dokterstún in Stiens en de Pastorietuin in Easterein.

Activiteiten in maart 2016:

Stinze Stiens: Stinzenstruin, open tuin op zaterdagmiddag  5 maart van 13.30 u. – 16.00 u.

Pastorietuin Easterein: Open op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur in maart: 5 en 6, 12 en 13.  Entree 4.50 Euro, incl. koffie/thee/iets lekkers. Groepen minimaal 8 pers. op afspraak.

Bonte krokus en Sneeuwklokje voor het koetshuis op Hackfort.

Bonte krokus en Sneeuwklokje voor het koetshuis op Hackfort. © Foto: J. Gotink-Gillis.

Hackfort: Het bloemtapijt van Bonte krokussen en Sneeuwklokjes bij kasteel Hackfort symboliseert de start van het voorjaar. Om dit te vieren stelt Natuurmonumenten op zondag 6 maart  de poorten van het voorplein van het kasteel Hackfort open van 12:00 tot 16:00 uur. Boswachters zijn aanwezig om uitleg te geven over de voorjaarsbloeiers, de zogenaamde stinzenplanten, op het landgoed.

Martenastate: Op zaterdag 26 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur: wandelexcursie stinzenflora o.l.v. natuurgids Geert de Vries.
Op maandag 28 maart van 09.30 uur tot 11.30 uur:  fotografie-excursie stinzenflora o.l.v. natuurfotografe Betty Kooistra. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.
Verzamelpunt: voor de poort

Gegevens locaties zie: TERREINEN