Stinzenflora-monitor 2015 week 18

Stinzenflora-monitor 2015 week 18

Het stinzenplanten seizoen loopt op zijn eind.

Zaaddozen Lenteklok, Stinze Stiens

Zaaddozen Lenteklok, Stinze Stiens

Bostulp bij Stinze Stiens

Bostulp bij Stinze Stiens

Veel stinzenplanten komen nu in het zaad. De zaaddozen van Sneeuwklokken en Lenteklokken aan lange dunne stengels vallen door het gewicht op de grond. Winterakonieten dragen hun zaaddozen op het uitgegroeide blad en de Holwortel ontwikkelt de zaadknoppen aan de rechtopstaande bloemstengel. Toch is in het naseizoen nog het nodige in bloei. De bostulp kleurt her en der nog fraai geel, maar dat zal niet erg lang meer duren. Bij de oude pastorie van Jelsum staat overigens in het ‘weitje’ in de voortuin de Bostulp prachtig te bloeien.

Knikkende vogelmelk en Bostulp bij Dekema State.

Knikkende vogelmelk en Bostulp bij Dekema State. Foto: Trudy van Riemsdijk – Zandee.

De Knikkende Vogelmelk is o.a. bij Dekemastate nog te bewonderen, maar ook deze bloei zal niet lang meer duren. Longkruid houdt het lang vol en bloeit nog volop. Voor Daslook breekt nu de tijd aan. Het begint te bloeien en in het bos bij Dekemastate komt deze plant op grote schaal voor.

Daslook bij Dekema State.

Daslook bij Dekema State. Foto: Trudy van Riemsdijk – Zandee.

Wie goed zoekt vindt de Gevlekte aronskelk die nu zijn aren begint te ontwikkelen en overigens niet altijd een gevlekt blad heeft, en het decoratieve blad van de later bloeiende Italiaanse aronskelk is op veel terreinen aanwezig.

Gevlekte aronskelk bij Stinze Stiens.

Gevlekte aronskelk bij Stinze Stiens.

Het Haarlemsklokkenspel is een van de laatste in het seizoen. Het begint te bloeien bij de Schierstins en Martenastate meldt dat de ontwikkeling van het Haarlemsklokkenspel zeer boeiend is.

In dit jaargetijde beginnen planten als Fluitenkruid, Zevenblad en Daslook sterke groei te vertonen, met name als de grond (te) rijk is aan stikstof waardoor deze soorten andere planten kunnen overwoekeren.

Openstelling zie: TERREINEN