'Tulipe de Vigne', Poligny 2011.

‘Tulipe de Vigne’, Poligny (Frankrijk) 2011. Foto: Willem van Riemsdijk

Friesland staat bekend als de provincie waar de Bostulp als stinzenplant het meeste voorkomt in Nederland. Momenteel is het ‘het’ moment om deze bijzondere plant te gaan bekijken.

Bostulp op Philippusfenne.

Bostulp op Philippusfenne.

De naam is misleidend, het is geen echte bosplant omdat hij vrij veel zon nodig heeft om in bloei te komen. De plant doe het ook goed op niet al te zware kleigrond.

Bostulp op Martenastate.

Bostulp en Holwortel op Martenastate.

Bostulp op Dekema State.

Bostulp op Dekema State. Foto: Hannie Schuurman.

De plant verspreidt zich vegetatief vrij gemakkelijk via uitlopers onder de grond, die nieuwe bolletjes vormen. De plant komt lang niet altijd in bloei. In dat geval is er een veld vol tulpenbladeren zonder bloemen.

Bostulp op Jongemastate.

Bostulp op Jongemastate.

Ook als de plant wel bloeit is er meestal maar een beperkt deel van alle planten die bloeit.

Poligny (Frankrijk) 2011.

Poligny (Frankrijk) 2011. Foto: Willem van Riemsdijk.

Poligny (Frankrijk) 2011.

Poligny (Frankrijk) 2011. Foto: Willem van Riemsdijk

In Sommige wijnbouwgebieden in Frankrijk en Zwitserland kwam de Bostulp vroeger veel voor. In Frankrijk wordt hij daarom ook Tulipe de Vigne genoemd. Tegenwoordig komt dit helaas alleen nog maar sporadisch voor. Het milieu van een zonnige helling waar de grond regelmatig wordt losgemaakt is in principe zeer geschikt voor de groei en voortplanting van de Bostulp. Het is een bijzonder elegante tulp, die alleen al een bezoek aan een van de terreinen waard is.

Stinzenflora-monitor 2015 week 17

Stinzenflora-monitor 2015 week 17

Openstelling zie: TERREINEN

Activiteiten:
Landgoed Martenastate (Koarnjum): Rondleidingen stinzenflora met een gids: zaterdag 25 april tijdens de voorjaarsfair “Groei & Bloei in alle Staten” onder leiding van Geert de Vries. Deelname is gratis. Start om 11 uur voor de Túnmanswente.

Dekema State (Jelsum)Tijdens de voorjaarsfair “Groei & Bloei in alle Staten” op 25 april kunt u de stinzenflora bewonderen met of zonder gratis rondleiding! Buiten die data tijdens openingstijden of als het hek openstaat.