Kievitsbloemen en, op de achtergrond, Zomerklokjes bij Stinze Stiens.

Kievitsbloemen en, op de achtergrond, Zomerklokjes bij Stinze Stiens.

Dit keer wat aandacht voor de meer bijzondere planten.

In de Martenatuin in Franeker en bij Stinze Stiens bloeit het Zomerklokje volop. Vorig jaar werden bij Stinze Stiens 400 Kievitsbloembollen geplant. Ze zijn nu volop in bloei en het is een feest. Ook bij de Schierstins staan de Kievitsbloemen in bloei.  Bij Martenastate staat een pol Blauwe anemoon in bloei.

Blauwe anemoon bij Philippusfenne.

Blauwe anemoon bij Philippusfenne.

Ook Philippusfenne heeft bloeiende Blauwe anemonen, de ‘Anemone apennina’.

Stinzenflora-monitor 2015 week 16

Stinzenflora-monitor 2015 week 16

De Holwortel en Vingerhelmbloem bloeien nog uitbundig, maar na deze week zal het snel voorbij zijn. Opvallend is dat in de Martenatuin (Franeker) de witte variant van de Holwortel het meeste voorkomt en de roze/rode variant minder, terwijl bij Martenastate de verhouding juist precies andersom is. De Gele anemoon bloeit volop.

Knikkende vogelmelk en Voorjaarshelmbloem op Philippusfenne.

Knikkende vogelmelk en Voorjaarshelmbloem op Philippusfenne.

Knikkende vogelmelk en Bostulp langs de oprijlaan bij Dekema state.

Knikkende vogelmelk en Bostulp langs de Lindenlaan bij Dekema State. Foto: Trudy van Riemsdijk – Zandee.

De Knikkende Vogelmelk staat nu ook in bloei en het hoogtepunt van de bloei komt er aan, zo voorspelt Philippusfenne, evenals: ‘dat bluebells en daslook over een  à twee weken gaan beginnen.’ Allerlei soorten Narcissen bloeien volop, mooie begeleiders van de parken en tuinen met stinzenflora. De Bostulp bij de Lindenlaan op Dekema State bloeit al deels uitbundig, terwijl op andere terreinen deze tulpen nog in knop zijn. Ieder jaar is het weer een prachtige combinatie met de Knikkende vogelmelk.

Speenkruid bij Jongemastate. In de bomen Roeken-nesten.

Speenkruid bij Jongemastate. In de bomen Roeken-nesten.

Het speenkruid bloeit ook volop. Het is een mooi gezicht en het trekt veel bijen, maar als het al te dicht staat verdringt het andere stinzenplanten. Het zelfde probleem kan zich voor doen bij Daslook en Fluitenkruid, die beide nu nog niet in bloei zijn. Zo meldt Jongemastate: ‘Waar we jammer genoeg nog steeds “last”van hebben, is het snel groeiende Fluitenkruid. Ieder jaar weer zie je dat het een race tegen de klok is, dat Fluitenkruid de bloeiende planten en de a.s. wilde tulp bedekken zal. Het hele bosk stond vol, in het binnenbos is het nu redelijk onder controle, maar we moeten nu echt de buitensingel ook aanpakken. Met het trimmertje maaien we voorzichtig, zodat de bloemen zichtbaar blijven.’

Vorige week ontvingen we enkele foto’s gemaakt door Dina van der Meulen – Laverman uit Stiens. Met veel oog voor detail maakte ze foto’s op het St. Vitus kerkhof en bij Stinze Stiens. Zo mooi kan het zijn.

Crocus vernus. Foto: Dina van der Meulen - Laverman.

Crocus vernus. Foto: Dina van der Meulen – Laverman.

Lenteklokje. Foto: Dina van der Meulen - Laverman

Lenteklokje. Foto: Dina van der Meulen – Laverman

Scilla bifolia. Foto: Dina van der Meulen - Laverman

Scilla bifolia. Foto: Dina van der Meulen – Laverman

Wit hoefblad. Foto: Dina van der Meulen - Laverman

Wit hoefblad. Foto: Dina van der Meulen – Laverman

Bosrank. Foto: Dina van der Meulen - Laverman.

Zaden van Bosrank (Clematis vitalba). Foto: Dina van der Meulen – Laverman.

Openstelling zie: TERREINEN

Activiteiten:
Landgoed Martenastate (Koarnjum): Rondleidingen stinzenflora met een gids op zaterdag 18 april onder leiding van John Zwart, bekend auteur over de natuur (zie Kalender week 12). Tevens op zaterdag 25 april tijdens de voorjaarsfair “Groei & Bloei in alle Staten” onder leiding van Geert de Vries. Deelname aan beide excursies is gratis. Start om 11 uur voor de Túnmanswente.

Park Jongemastate (Reard): Stinzenplanten wandeling op zondag 19 april van 11.00 – 13.00 u. onder leiding van John Zwart. Wilt u mee op excursie onder leiding van deze stinzenplantenexpert? Geef u dan op voor deze excursie via It Fryske Gea 0512- 381 448. Deelname voor leden gratis, voor niet-leden € 4.

Dekema State (Jelsum)Tijdens het museumweekend op 18 en 19 april en de voorjaarsfair “Groei & Bloei in alle Staten” op 25 april kunt u de stinzenflora bewonderen met of zonder gratis rondleiding! Buiten die data tijdens openingstijden of als het hek openstaat.