Martenatuin bij Museum Martena (Franeker)

Martenatuin met Holwortel bij Museum Martena (Franeker) © Foto

Wat een storm deze week. Door de harde wind is er een 10 meter hoge Hulstboom gesneuveld in de Martenatuin in Franeker. De Holwortel zal in de loop van de komende week richting hoogtepunt gaan op diverse terreinen.

Stinzenflora-monitor 2015 week 14

Stinzenflora-monitor 2015 week 14

Het Longkruid is volop in bloei. De Voorjaarshelmbloem, het kleinere broertje/zusje van de Holwortel bloeit nu ook. Bij het kerkhof in Stiens bloeit op een aantal plekken het Maarts viooltje massaal, ook de combinatie van Sterhyacinth en Holwortel is prachtig.

Maarts viooltje Stiens

Maarts viooltje bij het Sint Vituskerkhof in Stiens. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Sterhyacint, Holwortel en Vingerhelmbloem bij de Schierstins

Sterhyacint, Holwortel en Voorjaarshelmbloem (= Vingerhelmbloem) bij de Schierstins.

De Gele anemoon begint op diverse plekken te bloeien net als de Bosanemoon. Bij Martenastate en Philippusfenne is ook de Blauwe anemoon (Anemone apennina) in bloei. Bij de laatste bloeit de hondstand. De sneeuwroem loopt er terug. Deze houdt niet van regen en wind, aldus Philippusfenne.

De Bostulp knoppen zijn al gesignaleerd, maar de plant bloeit nog nergens. Bij Stinze Stiens zijn de eerste knoppen van de Knikkende vogelmelk gespot. De Kievitsbloemen zullen de komende week ook in bloei komen, o.a. bij de Schierstins, terwijl de Bosgeelster er daar nog steeds mooi bijstaat in de berm langs de weg. Er zijn ook enkele ‘begeleiders’ van stinzenflora te zien: het Japans Hoefblad en de Prachtframboos.

Gevlekt Longkruid bij Stinze Stiens.

Gevlekt Longkruid bij Stinze Stiens.

Japans Hoefblad bij de Schierstins.

Japans Hoefblad bij de Schierstins.

Dekema State stuurde een serie foto’s, gemaakt tijdens een ochtendwandeling enkele dagen geleden. Een enkele foto van begin maart werd toegevoegd. Deze impressie was aanleiding om onderstaand animatiefilmpje te maken: Ochtend op Dekema. De muziek, ‘Réveil des oiseaux’  ‘Het ontwaken van de vogels’ (1952-53), is van Olivier Messiaen, bekend om het verwerken van vogelgeluiden in zijn composities.

Openstelling zie: TERREINEN

Activiteiten:
Stinzenstruin in de Martenatuin (Franeker): 4 april om
 11.00 uur en om 13.30 uur.
Verzamelen bij het informatiebord aan het begin van de Martenatuin. De ingang van de tuin is in het steegje naast Museum Martena aan de Voorstraat 35 in Franeker. Deelname aan de stinzenstruin is gratis.
De wandeling staat onder leiding van tuinkenner Sytse Algra (tevens correspondent voor de Stinzenflora-monitor). Dat is dit jaar extra leuk, niet alleen omdat de stinzenplanten al volop bloeien, maar ook omdat er druk gewerkt is om de tuin weer in de oorspronkelijke Roodbaardvorm terug te brengen. Sytse Algra weet alles van  stinzenplanten, maar  kan ook vertellen over het historisch onderzoek dat heeft plaatsgevonden naar de tuin en de werkzaamheden die geweest zijn en nog zullen volgen.

Vooraankondiging:
Landgoed Martenastate (Koarnjum): 3 Rondleidingen stinzenflora met een gids, op 11 april onder leiding van Geert de Vries, groot kenner van stinzenflora en op 18 april onder leiding van John Zwart, bekend auteur over de natuur (zie Kalender week 12). Tevens op 25 april tijdens de voorjaarsfair “Groei & Bloei in alle Staten” onder leiding van Geert de Vries. Deelname is gratis. Start om 11 uur voor de Túnmanswente.
Dekema State (Jelsum)
Tijdens het museumweekend op 18 en 19 april en de voorjaarsfair “Groei & Bloei in alle Staten” op 25 april kunt u de stinzenflora bewonderen met of zonder gratis rondleiding! Buiten die data tijdens openingstijden of als het hek openstaat.