Holwortel bij Martenastate.

Holwortel bij Martenastate. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

De Holwortel staat nog steeds prachtig te bloeien, u kunt hem op diverse Stinzenflora-monitor terreinen nog bewonderen.

Holwortel op en om het Sint Vitus kerkhof in Stiens.

Holwortel op en om het Sint Vitus kerkhof in Stiens. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Holwortel met Blauwe anemoon op Philippusfenne.

Holwortel met Blauwe anemoon op Philippusfenne.

Ook op het kerkhof van de Stint Vituskerk in Stiens, waarnaar wij in 2012 bij onze Stinzenstruin op zoek waren, staat de Holwortel nog steeds volop in bloei. Bij Philippusfenne is de Holwortel fraai gecombineerd met de Blauwe anemoon, de Anemone apennina.

Holwortel bij landgoed Dickninge (De Wijk).

Holwortel bij landgoed Dickninge (De Wijk). Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Van oudsher is in De Wijk in Drenthe het landgoed Dickninge bekend vanwege de Holwortel. Het gebied is onlangs met hulp van vrijwilligers hersteld en de Holwortel doet het weer goed. Het is vrij toegankelijk.De plek ligt achter het landhuis bij de beek.

Voojaarshelmbloem en Bosanemoon bij Hackfort.

Voojaarshelmbloem en Bosanemoon bij Hackfort. Foto: J. Gotink-Gillis.

Het kleinere  ‘zusje’ van de Holwortel, de Voorjaarshelmbloem of Vingerhelmbloem, ook wel Vogeltje op de kruk genoemd, komt wat minder voor op de meeste terreinen die we volgen. Het bloeit nu volop. Bij Hackfort en de Schierstins met hun wat lichtere bodem komt juist veel Voorjaarshelmbloem voor. Bosanemonen indien aanwezig, ook veel bij Hackfort, bloeien nu volop net als het Maarts viooltje.

Stinzenflora-monitor 2016 week 14 (Klik op afbeelding om te vergroten)

Stinzenflora-monitor 2016 week 14 (Klik op afbeelding om te vergroten)

Er is nu een enorme verscheidenheid aan bloeiende stinzenplanten of planten die in een stinzenfloramilieu vaak voorkomen. Deze week staan er wel 15 verschillende soorten stinzenplanten in de monitor. Dus een mooie tijd om op stinzenstruin te gaan.

Groot Hoefblad op Jongemastate.

Groot Hoefblad op Jongemastate.

Het Groothoefblad staat in bloei, o.a. op Jongemastate.

Slanke sleutelbloem bij Stinze Stiens.

Slanke sleutelbloem te midden van Speenkruid bij Stinze Stiens.

Een prachtige plant die het in het stinzenfloramilieu ook goed kan doen is de Slanke sleutelbloem. Die is goed vertegenwoordigd op Hackfort en bij Stinze Stiens. Speenkruid komt op vrijwel elk terrein met een rijke stinzenplanten begroeiing voor en bloeit nu ook.

Wilde narcis in de Vogezen

Wilde narcis in de Vogezen, op 600-700 m. hoogte. 28 april 2013. Foto: Peter Tjaden (Schierstins).

Het is ook de tijd van de bloei van diverse soorten Narcissen. Men rekent formeel alleen de Wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus subsp. Pseudonarcissus) tot de Stinzenplanten. Deze komt o.a. in het wild voor in de Belgische Ardennen op de grens met Duitsland, in de Vogezen en de Jura. Deze plant komt niet veel voor op de stinzenfloraterreinen.

Wilde narcis bij Stinze Stiens.

Wilde narcis bij Stinze Stiens.

Stinze Stiens heeft twee redelijke plekken, waarvan een plek sterk toeneemt. Bij de Schierstins staan ook enkele exemplaren. Opvallend is dat op veel terreinen wel allerlei andere soorten Narcissen voorkomen. Diverse historische soorten Narcissen horen echter wel degelijk in dit soort landschapstuinen. Bij Stinze Stiens komen 15 verschillende soorten voor, waarvan vele voorkomen op een internationale lijst van historische narcissen.

De Kievitsbloemen beginnen te bloeien of bloeien al. Op Hackfort staan deze prachtig en ook de Pastorietuin in Easterein heeft een mooi weitje met Kievitsbloemen.

Knikkende vogelmelk op Dekema State.

Knikkende vogelmelk langs de oprijlaan bij de knotlindes op Dekema State.

De Bostulpen bloeien nog niet, maar dit zal niet lang meer duren, ook de Daslook begint knoppen te vormen. De Knikkende vogelmelk komt nu ook in bloei en de Gele anemoon net als de blauwe bloeit volop.

Bloedzuring op Jongemastate.

Bloedzuring op Jongemastate.

Beginnende bloei van de Keizerskroon op Jongemastate.

Beginnende bloei van de Keizerskroon op Jongemastate.

Het blad van de Bloedzuring, dat bijzonder fraai is, en voorkomt bij Dekema State en Jongemastate is nu goed te zien. De Keizerskroon (Fritillaria imperialis) is een statige plant die familie is van de Kievitsbloem. Deze zal zeker vroeger vaak in deze terreinen zijn voorgekomen en begint nu te bloeien bij Jongemastate. Er is dus weer van alles te beleven op de diverse terreinen.

Activiteiten in april 2016:

Martenatuin (Franeker): Stinzenstruin, zaterdag 9 april om 11.00 en om 14.00 uur met rondleiding.

Martenastate: Op zaterdag 16 april van 10.00 uur tot 12.00 uur: wandelexcursie stinzenflora o.l.v. natuurgids Geert de Vries.
Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.
Verzamelpunt: voor de poort

Dekema State16 en 17 april Museumweekend: (middagen van 13.00 – 17.00 uur, toegang € 1,-) met de Stinzenstruin, een gratis wandeling met gids door de tuin.
23 april Voorjaarsfair, Groei en Bloei (10.00 -17.00 uur, gratis toegang)
Tuin- en brocantekramen, diverse activiteiten. O.a. maakt u met een stinzenplantenzoekkaart zelf een rondgang. Voor de volledige informatie zie de website.

Schierstins: Museumweekend 16 april, 13.30 u.-17.00 u.: rondleidingen tuin en gebouw. zondag 17 april, 13.30 u.-17.00 u.: rondleidingen gebouw.  Entree/rondleiding voor slechts € 1,—. donateurs en kinderen t/m 5 jaar gratis.

Stinze Stiens: Stinzenstruin, open tuin zondag 17 april van 13.30 uur – 16.00 uur.

Gegevens locaties zie: TERREINEN