Bosgeelster

Bosgeelster bij de Schierstins.

Het is momenteel een rustige periode op de meeste terreinen.

Stinzenflora-monitor 2015 week 13

Stinzenflora-monitor 2015 week 13

De vroege bloeiers zijn uitgebloeid en de latere zoals de Holwortel zijn nog niet in volle bloei, maar kondigen zich al een tijd aan. Afhankelijk van het weer en de locatie zal het nog wel een week of wat meer duren voordat we van massale velden Holwortel kunnen genieten.

Iris reticulata , Sneeuwroem en een Holwortel bij Philippusfenne.

Iris reticulata , Sneeuwroem en een Holwortel bij Philippusfenne.

In deze tijd bloeien wel de nodige ‘buitenbeentjes’. Met buitenbeentjes bedoelen we planten die hier en daar aanwezig zijn, interessant zijn, maar vaak helemaal niet of slechts in beperkte mate aanwezig zijn. De Bosgeelster in de berm bij de Schierstins is een vrij zeldzaam bolgewasje dat nu staat te bloeien.

Hondstand in knop bij Stinze-Stiens.

Hondstand in knop bij Stinze Stiens.

Hodnstand in bloei. Stinze Stiens

De bloemblaadjes van de Hondstand vouwen naar achter zodra de zon schijnt. Daarna sluiten ze zich weer naar beneden. Hier bij Stinze Stiens.

De Hondstand, die in het wild bijvoorbeeld in de Spaanse Pyreneeën plaatselijk massaal voorkomt, bloeit nu in kleine hoeveelheid bij Stinze Stiens. Bij Stinze Stiens bloeit de Wilde narcis volop, maar ook in kleine aantallen. De Prachtframboos is een mooi bloeiende struik die in stinzenflora tuinen wel voorkomt en nu ook volop bloeit bij Stinze Stiens.

Prachtframboos bij Stinze Stiens

Prachtframboos bij Stinze Stiens.

Wilde narcis bij stinken Stiens

Wilde narcis bij Stinze Stiens.

Een deel van de inspiratie voor de Stinzenflora-monitor hebben we van onze Belgische collega’s. In België kunt u onder meer genieten van velden Wilde narcis, en ook van de Bosanemoon of later van de Boshyacint. Als U wilt weten waar en wanneer  kunt u dat op deze site over Lentewandelingen in België zien.

Openstelling zie TERREINEN.

Activiteiten:
Stinzenstruin in de Martenatuin (Franeker): 4 april om
 11.00 uur en om 13.30 uur.
Verzamelen bij het informatiebord aan het begin van de Martenatuin. De ingang van de tuin is in het steegje naast Museum Martena aan de Voorstraat 35 in Franeker. Deelname aan de stinzenstruin is gratis.
De wandeling staat onder leiding van tuinkenner Sytse Algra (tevens correspondent voor de Stinzenflora-monitor). Dat is dit jaar extra leuk, niet alleen omdat de stinzenplanten al volop bloeien, maar ook omdat er druk gewerkt is om de tuin weer in de oorspronkelijke Roodbaardvorm terug te brengen. Sytse Algra weet alles van  stinzenplanten, maar  kan ook vertellen over het historisch onderzoek dat heeft plaatsgevonden naar de tuin en de werkzaamheden die geweest zijn en nog zullen volgen.

Vooraankondiging:
Landgoed Martenastate (Koarnjum): 3 Excursies stinzenflora onder leiding van een gids, op 11 april onder leiding van Geert de Vries, groot kenner van stinzenflora en op 18 april onder leiding van John Zwart, bekend auteur over de natuur. Tevens op 25 april tijdens de voorjaarsfair “Groei & Bloei in alle Staten” onder leiding van Geert de Vries. De excursies zijn gratis en starten om 11 uur voor de Túnmanswente.
Dekema State (Jelsum)
Tijdens het museumweekend op 18 en 19 april en de voorjaarsfair “Groei & Bloei in alle Staten” op 25 april kunt u de stinzenflora bewonderen met of zonder gratis rondleiding! Buiten die data tijdens openingstijden of als het hek openstaat.