Voorjaarshelmbloem bij de Schierstins.

Voorjaarshelmbloem bij de Schierstins. Foto: Harm Woelinga.

De komende dagen wordt er prachtig weer voorspeld. Bezoek aan een van de terreinen dit weekend of de komende week is dus zeer aan te bevelen.

Stinzenflora-monitor 2016 week 13

Stinzenflora-monitor 2016 week 13 (klik op afbeelding om te vergroten)

De vroege bloeiers zijn al uitgebloeid of zullen op de terreinen zoals de Jongemastate in Raerd, waar de meeste planten wat later bloeien, nu snel uitbloeien. Zo vertelt de correspondent: ’Ik zou jullie zo graag willen berichten dat het park volop de kleuren toont en ik jullie daar mooie foto’s van kan sturen. Toch moeten we op de echte kleurenpracht nog wachten. De Holwortel en Vingerhelmbloem zijn ‘klaar’ om in bloei te komen.’

Voorjaarshelmbloem met op de achtergrond de watermolen bij Hackfort.

Voorjaarshelmbloem met op de achtergrond de watermolen bij Hackfort. Foto: © J. Gotink-Gillis.

Op andere terreinen komt de tweede golf nu snel overal in bloei. De Martenatuin (Franeker) meldt onder andere de bloei van de Voorjaarshelmbloem, het wat verfijndere zusje van de Holwortel, en ook bij de Schierstins en op Hackfort is deze fraai in bloei. Vanuit Hackfort wordt verder gemeld dat ‘de Bosanemonen nu vrijwel overal volop in bloei staan en wordt het de komende dagen zonnig dan is het op z’n hoogtepunt. Ook de Vingerhelmbloem [of Voorjaarshelmbloem red.] maakt langs de beek een tapijt van lichtlila bloemen. Op andere plekken bloeit de Holwortel volop. De vroege Sterhyacint is op z’n hoogtepunt maar de Oosterse ster hyacint laat pas hier en daar wat blauw zien. De eerste Kievitsbloemen gaan open, een belofte voor de komende week. Langs de oprijlaan bloeit de trotse lilablauwe Sneeuwroem samen met de bosanemonen een prachtig gezicht. Narcissen staan nog volop in bloei,‘

Holwortel bij Dekema State.

Holwortel bij Dekema State.

Witte Holwortel bij Stinze Stiens.

Witte Holwortel bij Stinze Stiens.

De Holwortel zal nu volop in bloei komen en wellicht zullen de eerste Bostulpknoppen nu ook hun mooie bloemen gaan tonen. De Kievitsbloemen komen deze week mogelijk ook in bloei.

Bosgeelster bij de Schierstins in de berm aan de overzijde.

Bosgeelster bij de Schierstins in de berm aan de overzijde. Foto: Harm Woelinga.

De zeldzame Bosgeelster bij de Schierstins staat er prachtig bij. Met het mooie weer en de voorspelde hogere temperaturen kunnen veranderingen snel gaan.

Gele anemoon en op de achtergrond Holwortel bij Dekema State.

Gele anemoon en op de achtergrond Holwortel bij Dekema State.

Dekemastate meldt nu al de eerste bloeiende Knikkende vogelmelk. Ook de Gele anemonen komen al in bloei op Dekema State.

Holwortel Bad Iburg

‘Grüsse aus Bad Iburg’. Holwortel in het beukenbos van het Teutoburgerwoud.

Wij maken deze rapportage terwijl we net een wandeling door het Beukenbos op de hellingen van het Teutoburgerwoud in de buurt van Bad Iburg hebben gemaakt. We kregen de tip van Peter Tjaden van de Schierstins. Het gebied heet de ‘Kleiner Freeden’ en Grosser Freeden’. Dit natuurpark heeft een heel bijzondere monitor ontwikkeld voor de bloei van de Holwortel (Lerchensporn): de ‘Freedometer’. De hellingen zijn ontstaan op oude krijtrotsen. Lokaal staan de hellingen vol met bloeiende Holwortel. Met name de noordhellingen hebben plekken met hele rijke vegetatie.

Willem 'proeft' de grond. Molshopen in het bos van Bad Iburg.

Willem ‘proeft’ de grond. Molshopen in het bos van Bad Iburg.

De Holwortel groeit uit de molshoop. Bad Iburg.

De Holwortel groeit uit de molshoop. Bad Iburg.

De leemachtige grond is plaatselijk mooi los en verrijkt aan organische stof door het blad van de bomen. Er was ook mollenactiviteit waarneembaar, wat betekent dat er ook een behoorlijke regenwormenactiviteit is. De goede locaties hebben vermoedelijk mooie losse grond met een behoorlijk vochtgehalte. De planten staan lang niet overal.

Op sommige plekken komt ook Daslook (Bärlauch) voor, al dan niet samen met Holwortel. Op het menu van het hotel staat: Bärlauch-vinaigrette, Bärlauch-suppeKartoffel-Bärlauchstampf. Het voorkomen van Daslook betekent dat de grond behoorlijk voedselrijk is. Gevlekte aronskelk komt ook veel voor en lokaal ook Bosbingelkruid en Bosanemonen. Waarschijnlijk komen er iets later nog veel meer Bosanemonen boven de grond.

Bos(?)geelster bij Bad Iburg.

Bosgeelster bij Bad Iburg.

Bos(?)geelster bij Bad Iburg.

Bosgeelster bij Bad Iburg.

Langs sommige paden komt ook heel veel Bosgeelster voor. Kortom een rijke vindplaats van veel planten die wij tot de stinzenflora rekenen, maar die hier in het wild voorkomen. De verrekijker kwam goed van pas, want vaak zijn de hellingen verder van het pad af het mooist.

Bad Iburg info bord 'Lerchesporn' (Holwortel).

Bad Iburg info bord natuurpak Grosser Freeden met de ‘Lerchensporn‘ (Holwortel).

Activiteiten in april 2016:

Martenatuin (Franeker): Stinzenstruin, zaterdag 9 april om 11.00 en om 14.00 uur met rondleiding.

Martenastate: Op zaterdag 16 april van 10.00 uur tot 12.00 uur: wandelexcursie stinzenflora o.l.v. natuurgids Geert de Vries.
Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.
Verzamelpunt: voor de poort

Dekema State16 en 17 april Museumweekend: (middagen van 13.00 – 17.00 uur, toegang € 1,-) met de Stinzenstruin, een gratis wandeling met gids door de tuin.
23 april Voorjaarsfair, Groei en Bloei (10.00 -17.00 uur, gratis toegang)
Tuin- en brocantekramen, diverse activiteiten. O.a. maakt u met een stinzenplantenzoekkaart zelf een rondgang. Voor de volledige informatie zie de website.

Schierstins: Museumweekend 16 april, 13.30 u.-17.00 u.: rondleidingen tuin en gebouw. zondag 17 april, 13.30 u.-17.00 u.: rondleidingen gebouw.  Entree/rondleiding voor slechts € 1,—. donateurs en kinderen t/m 5 jaar gratis.

Gegevens locaties zie: TERREINEN