Allereerst willen we een tip geven. Als u vogels gaat kijken ligt het voor de hand om een verrekijker mee te nemen. Het is echter een uitzondering dat mensen een verrekijker mee nemen als ze naar planten en bloemen gaan kijken. We kunnen dit echter sterk aanbevelen. Ten eerste hoeft u niet toe te geven aan de neiging om naar een bloeiend plantje dat verder van het pad afstaat toe te lopen. Dit is ongewenst omdat kiemplantjes van stinzenplanten erg klein en erg kwetsbaar zijn. Bekeken door een verrekijker krijgt u vaak een heel fraai effect, vergelijkbaar met een foto gemaakt met telelens, waardoor de bloeiende planten veel indrukwekkender kunnen overkomen dan dat je er vlak bij staat. Overigens kunt op deze website de afbeeldingen aanklikken. Dan worden ze vergroot weergegeven.
Op veel terreinen zijn de Sneeuwklokjes nu vrijwel geheel uitgebloeid en zijn de Lenteklokken ook op hun retour, maar op sommige terreinen is er nog steeds een wit waas te zien. Naar verwachting zullen deze laatste resten witte bloemenpracht dit de komende week echter snel overal achteruit gaan.
Het Wit hoefblad en het Japans hoefblad staan wel volop in bloei. Het paars en wit van de Holwortel en het paars van de Vingerhelmbloem begint steeds meer zichtbaar te worden, maar de bloei is zeker nog in het beginstadium. Vorige week meldden wij dat de langjarige ervaring bij Philippusfenne is dat dit hoogtepunt meestal rond 1 April ligt en de waarnemingen tot nu toe gaan ook in die richting. Wij gaan dan ook rond die tijd naar Bad Iburg in het Teutoburger woud omdat daar in de buurt de Holwortel (Lerchensporn) massaal voorkomt op de kalkrijke hellingen van een beukenbos. We kregen deze tip van Peter Tjaden voorzitter van de tuincommissie van de Schierstins.
Philippusfenne meldt dat we ‘volgende week toch volop kunnen genieten van het blauw van Scilla’s (sterhyacinten) en Chionodoxa. De in de herfst geplante Scilla’s, (eco-)bollen, bij Stinze Stiens komen goed op en bij de St. Vituskerk schuin tegenover het Doktershûs mengt het blauw van de Sterhyacint mooi met de Holwortel en het Maartse viooltje.
Bij Stinze Stiens bloeit ook de Prachtframboos, een struik die in stinzenflora-tuinen vaker voorkomt. Later komen er oranje framboos-achtige vruchten aan waarvan je jam kunt maken.
Een bijzondere stinzenplant is de Hondstand. Vorig jaar zijn er bij Stinze Stiens een aantal – op de tand van een hond lijkende – bollen geplant en de bloemen zijn verveelvoudigd. Het gevlekte blad is erg decoratief. De bloemen laten weten wanneer ze het echt naar de zin hebben. Dan krullen de blaadjes vrolijk omhoog.
De Bostulpen zitten nu volop in blad. Het is altijd weer afwachten hoeveel mooie gele tulpjes er dit jaar weer gaan bloeien. Op veel plekken woekeren ze wel, maar bloeien ze niet. Dit kan komen door te weinig zon. Maar op plekken waar ze wel bloeien kan het van jaar tot jaar sterk verschillen. Bij Dekema State komen ze prachtig in bloei. Op het ogenblik bloeit bij Dekema State de decoratieve Helleborus foetidus, die, vanwege de niet zo prettige geur bij aanraking, wel Stinkend nieskruid wordt genoemd.
Het blad van de meeste stinzenplanten is inmiddels wel boven de grond. Als de Tulpjes bloeien kunnen we ook weer gaan genieten van de prachtige bloemen van de Knikkende vogelmelk, die roomkleurig met wat strepen groen zijn, nog later krijgen we dan het wit van de Gewone vogelmelk. De correspondenten melden dat er blad van nog veel meer soorten boven de grond is. De liefhebbers ‘kijken de bloemen uit de grond.’ Jongemastate: ‘De aronskelken (italiaanse-gevlekte), de wilde tulpen, de narcissen,de wilde hyacinten, daslook, de keizerskronen, het wit en groot hoefblad, veel kruipend zenegroen, veel look zonder look, gewone vogelmelk, nou ja…..er valt binnenkort veel meer te vermelden.’
De Wilde narcis, eigenlijk de enige ‘echte’ stinzenplant onder de Narcissen, begint nu ook te bloeien net als een paar andere soorten en de meeste soorten zitten nu wel in knop. De bloeitijd van verschillende soorten Narcissen kan sterk variëren. We krijgen veel opmerkingen van mensen die bij ons komen kijken die zich er over verbazen dat de meeste Narcissen nog niet bloeien, want “bij ons in de gemeente staan de Narcissen overal in bloei” zeggen ze dan. Kennelijk worden er tegenwoordig veel vroeg bloeiende soorten Narcissen aangeplant.
Activiteiten in maart 2016:
Martenastate: Op zaterdag 26 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur: wandelexcursie stinzenflora o.l.v. natuurgids Geert de Vries.
Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.
Verzamelpunt: voor de poort
Vooraankondiging april:
Martenatuin (Franeker): Stinzenstruin, zaterdag 9 april om 11.00 en om 14.00 uur met rondleiding.
Martenastate: Op zaterdag 16 april van 10.00 uur tot 12.00 uur: wandelexcursie stinzenflora o.l.v. natuurgids Geert de Vries.
Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.
Verzamelpunt: voor de poort
Dekema State: 16 en 17 april Museumweekend: (middagen van 13.00 – 17.00 uur, toegang € 1,-) met de Stinzenstruin, een gratis wandeling met gids door de tuin.
23 april Voorjaarsfair, Groei en Bloei (10.00 -17.00 uur, gratis toegang)
Tuin- en brocantekramen, diverse activiteiten. O.a. maakt u met een stinzenplantenzoekkaart zelf een rondgang. Voor de volledige informatie zie de website.
Gegevens locaties zie: TERREINEN
Op verzoek van Landschapsbeheer Friesland hierbij het volgende bericht:
Cursus ‘Leven in een stinzentuin’
Stinzenflora is van onschatbare waarde voor het Friese erfgoed.
Deze uitbundige voorjaarsbloeiers komen op de meest prachtige locaties voor, vooral bij (voormalige) stinzen, states en andere buitenplaatsen. Maar ook tuinliefhebbers maken graag gebruik van deze voorjaarsbloeiers in de tuin. Wilt u meer weten over de prachtige Stinzentuinen? Vindt u de historie van deze tuinen fascinerend? Of geniet u ieder jaar weer van deze b(l)oeiende stinzenflora? Deze cursus staat open voor iedereen die meer wil weten over stinzentuinen. Onderwerpen als ecologie, beheer, aanleg, historie en soortenkennis komen aan bod.
De cursus bestaat uit twee theorieavonden, één excursiedag en één praktijkdag.
Klik hier voor het programma.