Stinzenflora-monitor 2015 week 11

Stinzenflora-monitor 2015 week 11

Op Jongemastate kunt u nog terecht voor rijk bloeiende sneeuwklokjes en plekken bloeiende Winterakonieten en op Martenastate vormen de Sneeuwklokjes en de Crocussen op diverse plekken nog fraaie tapijten. Op Philippusfenne staan de Sneeuwklokjes en bepaalde Crocussen ook nog ruim in bloei maar op de meeste plaatsen zijn de Sneeuwklokjes evenals de Winterakonieten grotendeels of geheel uitgebloeid. 

Martenastate

Crocussen en Sneeuwklokjes bij Martenastate. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Komende week kunt u dus nog op bepaalde plekken van de eerste voorjaarsbloeiers genieten, maar ook daar zullen ze spoedig plaats maken voor later bloeiende soorten.

Lenteklokjes bij de Schierstins.

Lenteklokjes bij de Schierstins

De Lenteklokken staan er nu overal waar ze aanwezig zijn mooi bij. In de beschut gelegen Martenatuin komen steeds meer Holwortels boven de grond en begint er al wat te bloeien, maar voor grote aantallen rijk bloeiende exemplaren moet u nog even geduld hebben. Ook op Philippusfenne komen ze massaal boven de grond en net als bij de Schierstins worden de eerste tekenen van de Helmbloem zichtbaar. Op Philippusfenne wordt het voorzichtig blauw van de Sterhyacint en de Chionodoxa. Op verschillende terreinen staat de Italiaanse aronskelk al een tijd met zijn blad boven de grond. De Gevlekte aronskelk, die minder frequent voorkomt en wat later opkomt, ontvouwt nu ook zijn bladeren, die soms maar niet altijd, gevlekt zijn.

Wit hoefblad bij Stinze Stiens.

Wit hoefblad bij Stinze Stiens.

Het Japans hoefblad (Schierstins) en Wit hoefblad (Stinze Stiens) zijn beide Hoefblad soorten die in het stinzenflora milieu hier en daar voorkomen. Ze staan nu rijk te bloeien en trekken ook veel bijen. De bladeren van het Hoefblad komen pas na de bloei, die van het Japans hoefblad worden veel groter dan die van het Wit hoefblad.

Crocussen op Landgoed De Klinze (Aldtsjerk).

Crocussen op Landgoed De Klinze (Aldtsjerk). Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee.

Hoewel landgoed De Klinze in Aldtsjerk niet in de lijst staat van deze Monitor, willen we u er wel op wijzen dat daar nu een fantastisch tapijt van crocussen bloeit. Het landgoed is vrij toegankelijk. Als het mooi weer is kunt u op het terras in de zon genieten van de crocussen. Langs de hele oprijlaan van 485 meter staan deze rijkbloeiende crocussen. Nu zijn die op zijn mooist. De moeite van een bezoekje meer dan waard.

Openstelling zie: TERREINEN