Langzamerhand veranderen de kleuren in de stinzenfloratuinen. De Scilla siberica is nu mooi diepblauw en straks mengt dat mooi met de Holwortel. Van verschillende kanten werden ons close-up opnames van de Holwortel toegestuurd. Mooi om de details te bekijken maar het zal nog even duren voordat het massaal bloeit. Er komen wel steeds meer Holwortel plantjes boven de grond. De jarenlange ervaring op Philippusfenne is dat de Holwortel daar vrijwel altijd op zijn mooist is rond 1 April.
Maar door de nog steeds vrij lage temperaturen gaan de ontwikkelingen vrij langzaam. Van de vroege bloeiers zijn de Sneeuwklokjes deels al helemaal uitgebloeid, deels staan ze nog vol in bloei. Bollen die vorig jaar zijn (uit)geplant bloeien wat later dan dezelfde soort die al langer op die plek aanwezig is. Plekken die meer in de volle zon staan bloeien eerder uit dan plekken die minder zonnig staan. Lenteklokken zijn op hun hoogtepunt op verschillende locaties.
De Krokussen bloeien nog steeds. Krokussen kunnen op sommige locaties het beeld volledig bepalen. Bij De Klinze in Aldtsjerk langs de oprijlaan en bij de State is sprake van zo’n zee van krokussen. Dat is indrukwekkend als de zon schijnt en de bloemen open staan.

Bonte krokus (Crocus neapolitanus of Crocus vernus) bij Husum in Duitsland (‘Kreis’ Noord-Friesland, deelstaat Sleeswijk-Holstein). Foto bron: https://de.wikipedia.org/wiki/Husumer_Krokusblüte#/media/File:Husumer_Krokusblüte_-_Wasserturm.jpg copyright: CC BY-SA 3.0
In het Duitse Husum (‘Kreis’ Noord-Friesland, deelstaat Sleeswijk-Holstein) is de hele bodem onder de grote bomen in het kasteelpark over een oppervlak van vijf hectare bedekt met een tapijt van Crocus neapolitanus. Crocus neapolitanus is een synoniem van de Crocus vernus die wij de Bonte krokus noemen. Op 19 en 20 maart is er in Husum het Krokusfeest. De VVV van Husum biedt arrangementen aan in Maart/April speciaal in verband met de bloei van deze Krokussen.
In week 8 signaleerden we het Groot hoefblad en het Wit hoefblad. Het Japans hoefblad bloeit nu in de Pastorietuin in Easterein en bij de Schierstins. Net als bij het Groot hoefblad groeien de bladeren enorm uit.
Bij de Schierstins staat de Bosgeelster nu in bloei langs de wegkant. Dit plantje komt in Nederland maar sporadisch voor.
De stinzenflora komt het best tot zijn recht wanneer afgevallen takken worden geraapt. In het Raerder bosk van de Jongema state is dit in deze tijd veel werk omdat de roeken en reigers nu hun nesten bouwen waardoor er telkens weer takken op de grond terecht komen.
Bij Stinze Stiens zijn we zelf aan de slag met takken. Er is dit jaar op enkele plekken een zeer dichte begroeiing van Dagkoekoeksbloem en Kruipende boterbloem ontstaan. Dit is een mooi gezicht als het later bloeit, maar het verdringt de stinzenflora. Deze plekken zijn daarom met snoeihout afgedekt. Dit verstikt de aanwezige begroeiing en geeft een goede bodemstructuur. Dat is van belang voor de stinzenflora.
Activiteiten in maart 2016:
Pastorietuin Easterein: Open op zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur op 12 en 13 maart. Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree 4.50 Euro, incl. koffie/thee/iets lekkers.
Martenastate: Op zaterdag 26 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur: wandelexcursie stinzenflora o.l.v. natuurgids Geert de Vries.
Op maandag 28 maart van 09.30 uur tot 11.30 uur: fotografie-excursie stinzenflora o.l.v. natuurfotografe Betty Kooistra. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.
Verzamelpunt: voor de poort
Gegevens locaties zie: TERREINEN
Op verzoek van Landschapsbeheer Friesland hierbij het volgende bericht:
Cursus ‘Leven in een stinzentuin’
Stinzenflora is van onschatbare waarde voor het Friese erfgoed.
Deze uitbundige voorjaarsbloeiers komen op de meest prachtige locaties voor, vooral bij (voormalige) stinzen, states en andere buitenplaatsen. Maar ook tuinliefhebbers maken graag gebruik van deze voorjaarsbloeiers in de tuin. Wilt u meer weten over de prachtige Stinzentuinen? Vindt u de historie van deze tuinen fascinerend? Of geniet u ieder jaar weer van deze b(l)oeiende stinzenflora? Deze cursus staat open voor iedereen die meer wil weten over stinzentuinen. Onderwerpen als ecologie, beheer, aanleg, historie en soortenkennis komen aan bod.
De cursus bestaat uit twee theorieavonden, één excursiedag en één praktijkdag.
Klik hier voor het programma.