Een bij geniet in de zon van de Winterakonieten bij Stinze Stiens.

Een bij geniet in de zon van de Winterakonieten bij Stinze Stiens.

We hebben een aantal schitterende dagen gehad deze week en voor de komende week zijn de voorspellingen ook goed. De stinzenflora ontwikkelt zich nu snel, maar niet overal is het even ver.

Kalender 2019 week 7
SneeuwklokjeWinterakonietBoerenkrokusBonte krokusLenteklokjeSterhyacintJapans hoefbladGevlekt longkruid
Dekema State
Hackfort
Jongemastate
Martenastate
Martenatuin
Philippusfenne
Schierstins
St. Vituskerk
Stinze Stiens

Bloei: begin volop afnemend
Aanwezig: hier en daar regelmatig massaal

Stinzenflora-monitor Kalender 2019 week 7. Scroll horizontaal om alle planten te zien. Meer weten over een terrein of stinzenplant? Klik op de naam in de tabel.

Een hommel dompelt zich in het stuifmeel van de Bonte crocus.

Een hommel dompelt zich in het stuifmeel van de Bonte crocus.

Bij Stinze-Stiens zijn de Sneeuwklokjes en de Winterakonieten op hun hoogtepunt en een deel van de Bonte krokus staat in de zon ook al volop te bloeien. De meeste Krokussen moeten echter nog komen. Krokussen zijn vooral mooi als de bloem open staat, daarvoor is zon en warmte nodig. In de natuur groeien de krokussen veelal in alpenweiden en komen ze in volle bloei vlak nadat de sneeuw gesmolten is.

Admiraalsvlinder tussen de Sneeuwklokken bij Stinze Stiens.

Admiraalsvlinder koestert zich in de zon tussen de Sneeuwklokken bij Stinze Stiens.

De Lenteklokken bloeien ook deels volop deels moeten ze nog komen. Afgelopen donderdag zagen we voor het eerst dit jaar bijen, een enkele hommel koningin (dit is de enige die overwintert), en zelfs een aantal vlinders, die de Sneeuwklokjes, Winterakonieten  en de Krokussen bezoeken, waarbij ze zorgen voor de bevruchting. De bevruchting is essentieel voor het verkrijgen van zaad. Vorige keer wezen we al op de vele zaailingen die her en der te zien zijn. Na een aantal jaren gaan deze zaailingen ook bloeien. 

Lenteklokjes aan het water bij Hackfort.

Lenteklokjes aan het water bij Hackfort.

Bij Hackfort dat een stuk zuidelijker ligt is de ontwikkeling nu nog niet zo ver, maar zal komende week zeker volop bloei van deze vroegbloeiende soorten te bewonderen zijn.

Sneeuwklokjes in Park Jongemastate

Sneeuwklokjes, in verschillende stadia van bloei, zorgen voor een steeds witter sneeuwkleed in Park Jongemastate

Bij Jongemastate staan de sneeuwklokjes nu nog niet in volle bloei, maar komende week zal dat naar verwachting wel zo zijn.

Cyclamen coum en Scilla tubergneiana bij Philippusfenne.

Cyclamen coum en Scilla tubergneiana bij Philippusfenne.

Sneeuwklokjes en de Oosterse sterhyacint bij Philippusfenne.

Sneeuwklokjes en de Oosterse sterhyacint bij Philippusfenne.

De Cyclamen coum staat bij Philippusfenne volop in bloei samen met de vroegbloeiende Stinzenplanten. Vaak kun je verschillende soorten Helleborus aantreffen op terreinen met Stinzenplanten en die staan nu ook in bloei. In Slovenië groeien diverse soorten Helleborus in het wild, vaak in het bos. Voor info klik hier.

'Weglopende' Boerenkrokussen bij de Schierstins.

‘Weglopende’ Boerenkrokussen bij de Schierstins.

Bij de Schierstins lijkt het er op dat de Winterakonieten worden verdrongen door de Boerenkrokus. Ze vragen zich af wat hier aan te doen.

De eenden en parelhoenders tussen de Boerenkrokus en Winterakonieten bij Philippusfenne.

De eenden en parelhoenders tussen de Boerenkrokus en Winterakonieten bij Philippusfenne.

Bij Philippusfenne lopen de Winterakonieten ook wat terug, vergeleken met een paar jaar geleden maar ook daar is de Boerenkrokus uitbundig aanwezig. Op de Winterakonieten heeft Philippusfenne deels Bokashi opgebracht. Het is nu afwachten wat daarvan het resultaat zal zijn.

 

Boerenkrokusjes en enkele en dubbele Sneeuwklokjes bij Dekema State.

Boerenkrokusjes opengevouwen in het zonnetje en enkele en dubbele Sneeuwklokjes bij Dekema State.

Hoewel bij Philippusfenne de Boerenkrokussen niet veel te lijden lijken te hebben van de eenden en parelhoenders neemt Dekema State maatregelen om de tere bloemen te beschermen met zichtbaar resultaat.

Sneeuwklokjes, Winterakonieten en Bonte krokussen, St. Vituskerk in Stiens.

Sneeuwklokjes, veel Winterakonieten en de eerste Bonte krokussen bij de St. Vituskerk in Stiens.

Op het kerkhof van de Sint Vitus kerk in Stiens staan de vele Winterakonieten in volle bloei en achter de kerk bij de Bruna gaan de Bonte krokussen open als daar de zon komt. Kortom overal is veel te genieten.

Sneeuwklokjes op Martenastate in volle bloei.

Sneeuwklokjes op Martenastate in volle bloei.

Noordelijke Lustwarande 'groen erfgoed voor lust en nut'

Noordelijke Lustwarande ‘groen erfgoed voor lust en nut’

Deze week kwam in het kader van de Noordelijke Lustwarande de werkgroep ‘Steenhuizen en Stinzenplanten’ met Duitse ‘collega’s’ bijeen. Met deze groep werd na overleg in het Pakhûs in Stiens de tuin van Stinze-Stiens, de Martenastate en Philippusfenne bezocht. 

Schimmelkweek ten behoeve van compostthee

Schimmelkweek ten behoeve van compostthee bij Stinze Stiens.

Tot slot de vorige week beloofde link het artikel in de rubriek ‘Beheer’ van de monitor over de compost thee. Dit jaar voor het eerst toegepast als methode om de groei in het voorjaar te stimuleren bij Stinze-Stiens: ‘Compostthee: ‘high tea’ voor het bodemleven in de stinzenfloratuin.

 

 

 

Activiteiten:

De deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren in het stinzenflora seizoen verschillende activiteiten. De activiteiten die nu bekend zijn worden hier onder vermeld. ‘Open tuinen’ bij particuliere tuinbezitters worden vaak kort van te voren vermeld in deze kalender en op de websites van de deelnemers. Openstelling is afhankelijk van de bloei van de stinzenplanten en het weer.
Voor mogelijkheden van (groeps)bezoek kunt u contact opnemen met de betreffende deelnemer. Gegevens: zie TERREINEN
Arrangement Stinze Stiens/Martenastate/Dekemastate voor groepen (€ 35,- pp. , eigen vervoer, deelname min. 12 pers.) of een familie- of bedrijfsuitje (min. 20 pers. tegen meerkosten met vervoer door een paardentram) boeking via: informatie@tunmanswente.nl

Voor in de agenda*:

Activiteiten februari:

Bijen doen zich tegoed bij Stinze Stiens.

Bijen doen zich tegoed bij Stinze Stiens.

Stinze Stiens ( Vlaskamptún).
Zondag 17 februari ‘Open tuin’. 13.00 – 14.00 u. ontvangst met koffie/thee en iets erbij in het Pakhûs SOLO (Smelbrêge 9, Stiens): een ‘praatsje’ over de ‘stinzenblomkes’, beheer en behoud, en de ‘Vlaskamptún’ gevolgd door een stinzenstruin door de tuin. Toegang Pakhûs SOLO € 6,50. Donateurs Nederlandse Tuinenstichting gratis op vertoon van lidmaatschapskaart.
14.00 u. – 16.00 u. ‘Open tuin’ (Smelbrêge 6, Stiens), Toegang gratis.

Martenastate Koarnjum.  24 februari, Natuurfotografie-excursie onder leiding van Betty Kooistra Voor aanvullende informatie www.martenastate.nl. Voor deelname aan een van de excursies, It Fryske Gea: www.itfryskegea.nl/activiteiten. 

Activiteiten maart:

Martenastate Koarnjum:  17 maart, Natuurfotografie-excursie onder leiding van Betty Kooistra. 30 maart, Wandelexcursie stinzenflora Deze excursie staat onder leiding van Geert de Vries of Aad van der Burg. Voor aanvullende informatie www.martenastate.nl. Voor deelname aan een van de excursies, It Fryske Gea: www.itfryskegea.nl/activiteiten. 

Schierstins Feanwâlden: vrijdag 22 maart 20.00 uur, lezing GROEN, GROENER, GROENST over biodiversiteit Jan Willem Zwart (De Kruidhof)en Greetje Cnossen (Norwin). http://www.schierstins.nl

Activiteiten april:

Voorjaarsarrangement*OndersteBoven van Stinzenflora’. Op zaterdag 13 april (van 10.30 u. tot 16.30 u.) worden onder leiding van een gids achtereenvolgens drie prachtige stinzenfloraparken bezocht, te weten Stinze Stiens (www.stinze-stiens.nl), Martenastate (www.martenastate.nl) en Dekemastate (www.dekemastate.nl).  Het vervoer is deze dag  op eigen gelegenheid, het liefst per fiets. Deze geheel verzorgde dag (kosten € 35,-p.p.) is inclusief de lunch en koffie of thee in de ochtend en een hapje en drankje in de middag. Boekingen verlopen via informatie@tunmanswente.nl * het arrangement kan bij onvoldoende aanmeldingen worden geannuleerd.
Dit arrangement kan ook op aanvraag voor groepen worden geboekt op andere momenten in het seizoen (deelname minimaal 12 personen, duur 10.30 u. – 15.30 u.). Denkt u aan een familie- of bedrijfsuitje dan behoort tegen meerkosten vervoer door een paardentram tot de mogelijkheden (deelname minimaal 20 personen).

Dekema State Jelsum. Museumweekend 13 en 14 april. Tijdens de Voorjaarsfair op 20 april maak je met een stinzenplantenzoekkaart zelf een rondgang en er is een lezing over de cultuurhistorie van stinzenplanten door Willem van Riemsdijk. Voor prijzen, openingstijden, activiteiten en arrangementen, zie de website. www.dekemastate.nl 

Schierstins Feanwâlden. 13 en 14 april, 13.30-17.00 uur. Museumweekend met rondleidingen tuin/gebouw. Lage entree; gratis rondleiding. http://www.schierstins.nl

Martenastate Koarnjum. 2 en 27 april, Natuurfotografie-excursies onder leiding van Betty Kooistra. 6, 13, 20, 21 en 22 april, Wandelexcursies stinzenflora. Deze excursies staan onder leiding van Geert de Vries of Aad van der Burg. Voor aanvullende informatie www.martenastate.nl. Voor deelname aan een van de excursies, It Fryske Gea www.itfryskegea.nl/activiteiten. 

Mededelingen:

Boek 'Martenastate

Boek ‘Martenastate Proeftuin van het paradijs?’, achtergrond kerk Koarnjum.

Nieuw boek Martenastate (Koarnjum): November 2018 verscheen een prachtig nieuw boek over Martenastate: ‘Martenastate, proeftuin van het paradijs?’ (Wijdemeer, Leeuwarden) Het staat vol verhalen door uitstekende auteurs over de families die er woonden en de rijke geschiedenis van het landgoed en de state onder redactie van Henk Popma en Tjitte Kamminga.

hoofdstuk Willem van Riemsdijk over stinzenflora.

Boek ‘Martenastate. proeftuin van het Paradijs?’, hoofdstuk Willem van Riemsdijk over stinzenflora.

Willem van Riemsdijk schreef een hoofdstuk over de ‘Cultuurhistorie van de stinzenflora en het voorkomen ervan ook Martenastate’. Op basis van historisch bronmateriaal beschrijft hij de geschiedenis van de stinzenflora vanaf de 16e eeuw tot heden, dit alles in relatie tot de bijzondere geschiedenis van de stinzenflora op Martenastate die zeker honderden jaren teruggaat. Het hoofdstuk is rijk geïllustreerd met foto’s onder meer uit middeleeuwse kruidenboeken en de latere Florilegia. 

De Pastorietuin ‘De Weem’ in Warffum (Groningen) schreef een ‘blog’ op deze website in de rubriek BEHEER. De Weem meldt ons: Sneeuwklokjes open tuin: 09 en 10 maart, 12.00 – 17.00 u, Toegang gratis.
Pastorieweg 24
9989 BM Warffum (province of Groningen)
Reeds eeuwen bloeien in deze tuin van 7.000 vierkante meter veel soorten stinzenplanten: akoniet, sneeuwklok, holwortel, voorjaarshelmbloem, Scilla, diverse soorten aronskelk, salomonszegel, bostulp en vogelmelk. Wegens de massale groei van de stinzenplanten wordt alleen gewandeld op de schelpenpaden.

*Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.