Dichtersnarcis met Geranium phaeum op Hackfort

Dichtersnarcis met Geranium phaeum op Hackfort

Dit is al weer de laatste aflevering van de Stinzenflora-monitor van dit seizoen. Philippusfenne verwoordt het aldus: … de blaadjes zitten aan de bomen en het stinzenflora seizoen is afgelopen. De komende week kunt u nog genieten van de bloei van de Dichtersnarcissen, die nog steeds bloeien en de Daslook.

Kalender 2019 week 19
Gevlekt longkruidKnikkende vogelmelkWilde hyacintGevlekte aronskelkDaslookHaarlems klokkenspelDichtersnarcisGewone vogelmelkItaliaanse aronskelkAdderwortel
Dekema State
Hackfort
Martenastate
Martenatuin
Philippusfenne
Schierstins
Stinze Stiens

Bloei: begin volop afnemend
Aanwezig: hier en daar regelmatig massaal

Stinzenflora-monitor Kalender 2019 week 19. Scroll horizontaal om alle planten te zien. Meer weten over een terrein of stinzenplant? Klik op de naam in de tabel.

Boomgaard met Dichtersnarcis bij Dekema State.

Boomgaard met Dichtersnarcis bij Dekema State.

Dekema State heeft de Dichtersnarcis in de boomgaard aangeplant.

Veld Daslook achter in het bos bij Dekema State.

Veld Daslook achter in het bos bij Dekema State.

Op Dekemastate komt ook een indrukwekkende en zeer fraaie vegetatie van de Daslook voor.

Daslook in Savelsbos

Tapijt van Daslook in hellingbos bij Maastricht.
(foto: Peter Tjaden)

De plant groeit in Zuid Limburg in het wild, bijvoorbeeld in het Savelsbos, waar op de bosbodem nu een tapijt van bloeiende Daslook voorkomt. De Geranium phaeum met zijn donkere bloemen is nu ook in bloei. Deze plant kan nog lang doorbloeien. Een bloempje bloeit maar een paar dagen, maar er komen telkens nieuwe bloemen.

Knikkende en gewone vogelmelk boven een tapijt van kleine klaver (Schierstins)

De Knikkende vogelmelk is altijd laat in bloei bij de Schierstins. Maar nu steekt het wel extra mooi uit boven een tapijt van Kleine klaver. Er is ook een Gewone vogelmelk zichtbaar (Schierstins).

De laatbloeiende variant van de Knikkende vogelmelk staat nu gelijk in bloei met de Gewone vogelmelk. Deze laatste soort gaat alleen open als de zon schijnt.

Haarlems klokkenspel langs de Lindelaan op Martenastate.

Haarlems klokkenspel langs de Lindelaan op Martenastate.

Haarlems Klokkenspel bij Dekema State.

Haarlems Klokkenspel bij Dekema State.

Knolsteenbreek komt voorzichtig op (Schierstins).

Knolsteenbreek komt voorzichtig op (Schierstins). Blad (halfrond en gekarteld) en bloem zijn goed te zien. (Klik op afbeelding om te vergroten)

Het Haarlems klokkenspel bloeit nog steeds net als de Knolsteenbreek. Zoals we vorige week al berichtten is de bloei van het Haarlems klokkenspel dit jaar een stuk minder dan vorig jaar. De Knolsteenbreek die we in oktober 2016 hebben gezaaid in een klein weitje bij het Pakhûs SOLO in Stiens met zaad van de Cruydthoeck komt dit jaar massaal op en is nu op het hoogtepunt van de bloei.

Knolsteenbreek in de tuin bij Pakhûs SOLO van Stinze Stiens.

Knolsteenbreek met Knikkende vogelmelk in de tuin aan de bij Pakhûs SOLO van Stinze Stiens.

Spaanse hyacint bij Philippusfenne tussen het Zevenblad.

Spaanse hyacint bij Philippusfenne tussen het Zevenblad.

De Hyacinten bloeien nu snel uit. De Spaanse hyacint staat nu nog mooi in bloei. Deze bloeit wat later dan de hybride en de Bluebell (Hyacinthoides non-scripta). Omdat de plant groter is dan de Bluebell komt hij ook wat makkelijker boven concurrerende vegetatie uit.

Hartbladzonnebloem (Doronicum pardalianches) bij Philippusfenne.

Hartbladzonnebloem (Doronicum pardalianches) bij Philippusfenne.

De Hartbladzonnebloem is nu volop in bloei. Bij Philippusfenne is de bloei dit jaar zeer spaarzaam.

Hartbladzonnebloem (Doronicum pardalianches) bij Stinze Stiens.

Hartbladzonnebloem (Doronicum pardalianches) bij Stinze Stiens.

Bij Stinze Stiens daarentegen bloeit de plant volop van een plantje dat we een paar jaar geleden kregen van Philippusfenne. De Weegbreezonnebloem, zal deze week vermoedelijk uitbloeien.

Adderwortel bij Stinze Stiens.

Adderwortel bij Stinze Stiens.

De Adderwortel begint te bloeien.

Gewone vogelmelk bij Stinze Stiens.

Gewone vogelmelk bij Stinze Stiens tussen Zevenblad en Dagkoekoeksbloem.

Gewone vogelmelk en Dagkoekoeksbloem tussen Zevenblad en gras bepaalt nu het beeld van een deel van het terrein van Stinze Stiens, wat een mooi beeld oplevert. In de boomgaard laten we het Fluitenkruid zijn gang gaan en dat geeft samen met de eerder genoemde soorten weer een heel andere aanblik. 

We hopen dat u dit voorjaarsseizoen ‘Ondersteboven’ geraakt bent van de stinzenplanten op al die prachtige locaties. ‘OndersteBoven van stinzenplanten’ was immers het ‘thema van het jaar’ en we hebben het met regelmaat ook op andere wijze belicht in de wekelijkse Kalender. Ook kunt u de wetenswaardigheden over de ‘bodem die de basis is’ teruglezen in de rubriek Beheer op de monitor: klik hier.
We wensen iedereen een mooie zomer/herfst en winter toe en hopen dat u nu al weer uitkijkt naar het nieuwe seizoen van de stinzenplanten.

De correspondenten en eigenaren/beheerders van de Stinzenflora-monitor.

De correspondenten en eigenaren/beheerders tijdens de jaarlijkse ontmoeting van de Stinzenflora-monitor. Dit keer op 9 mei bij Huize Olterterp van It Fryske Gea. Foto: H. Buith (Martenastate).

De correspondenten en eigenaren/beheerders van de verschillende parktuinen en landgoederen staan dan weer voor uw klaar. Want dankzij alle vrijwillige inzet van de correspondenten van de Stinzenflora-monitor, die wekelijks hun ‘impressies’ en prachtige foto’s opsturen, kunt u meegenieten van al het moois dat het voorjaar te bieden heeft.

Stinzenflora-monitor

Stinzenflora-monitor