Dappere krokussen bij Dekema State.

Dappere krokussen bij Dekema State.

Begin Februari was het vrij zacht weer waardoor de vroege stinzenplanten zich al vrij vroeg vertoonden. De afgelopen week was het kouder met regelmatig nachtvorst. De komende twee weken wordt het volgens de weersverwachting nog een stuk kouder met soms overdag nog lichte vorst. Overdag was er wel vrij veel zon en het licht was vaak wat gesluierd door een lichte nevel. Dit zachte licht met de frisse Sneeuwklokjes gaf de afgelopen week een prachtig beeld. Door op de foto te klikken wordt hij vergroot.

'Tegenlicht'. Dina van der Meulen fotografeerde bij Stinze Stiens.

‘Tegenlicht’. Dina van der Meulen geïnspireerd bij Stinze Stiens.

Taeke van der Woud (Woudgroen hoveniers): 'Ochtendstond...... prachtig bij Stinze Stiens'.

Taeke van der Woud (Woudgroen hoveniers): ‘Ochtendstond…… prachtig bij Stinze Stiens’.

In de ochtend is er vaak rijp en dan vallen de sneeuwklokken minder op, ook kunnen ze soms plat gaan liggen. Als de zon dan aan kracht wint verdwijnt de rijp, en staan de klokjes weer fier overeind te stralen.

Groot nadeel van dit weer is dat het te koud is voor de hommels en bijen die  voor de bevruchting zorgen. Wij hebben nog geen hommel of bij gezien. Ondanks het relatief koude weer gaat de ontwikkeling langzaam verder.

Prof. Dr. Thomé, Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz, Köln 1886.

Japans Hoefblad, Pastorietuin Easterein

Japans Hoefblad (Petasites japonicus), Pastorietuin Easterein, 22-02-2018.

De Winterakonieten zijn al deels aan het uitbloeien. De Bonte krokussen ontwikkelen zich langzaam verder, er komen wat meer bloemen, maar gelukkig moeten de meest nog komen.

De Lenteklokken worden steeds mooier en de bloemen van het Wit hoefblad en Japans hoefblad komen schuchter tevoorschijn uit de grond.

De strijd die we al enkele jaren voeren op Stinze-Stiens tegen de Daslook werpt nu duidelijk zijn vruchten af. Op veel plekken waar ze intensief worden bestreden komt het nu (nog?) niet op en ontwikkelen de andere planten zich goed. Hier en daar is het nog en zullen we het weer gaan bestrijden. Op de plekken waar het slechts licht wordt bestreden komt het nu al duidelijk op. Het lijkt er dus op dat de aanhouder kan winnen. Het spannende van een terrein met veel verschillende soorten stinzenplanten is het waarnemen van de interactie tussen de soorten. De Daslook kan alles verdringen, maar coexistentie komt ook veel voor.

Lenteklokjes, Sneeuwklokjes, Bonte krokus en blad van de Bostulp bij Stinze Stiens.

Lenteklokjes, Sneeuwklokjes, Bonte krokus en blad van de Bostulp en Italiaanse Aronskelk bij Stinze Stiens.

Bijvoorbeeld de combinatie van Sneeuwklokjes, Bostulp en Bonte crocus die in een zelfde stuk terrein allemaal goed tot bloei en wasdom kunnen komen.

Gevlekt Longkruid in de Martenatuin (Franeker), met blad van de Bostulp.

Gevlekt Longkruid in de Martenatuin (Franeker), met blad van de Bostulp.

Dubbel sneeuwklokje op Hackfort.

Het sneeuwklokje met een dubbel binnenrokje (Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’) bloeit uitbundig op Hackfort. Foto: Jeanet Peperkamp.

De foto van de Martenatuin toont het begin van de bloei van het Longkruid dat verscholen zit tussen het blad van de Bostulpen. Diverse terreinen hebben ook het Dubbele sneeuwklokje. Dit klokje lijkt oppervlakkig gezien wat op het bloemetje van het Lenteklokje.

Cyclamen coum, Pastorietuin Easterein.

Cyclamen coum, Pastorietuin Easterein.

Cyclamen coum bij Stinze Stiens.

Cyclamen coum bij Stinze Stiens in de vroeg ochtend.

Naast de klassieke stinzenplanten zijn er ook vroege voorjaarsbloeiers die in het wild voorkomen en geliefd zijn bij verscheidene bezitters van stinzenplanten tuinen. Een goed voorbeeld is de Cyclamen coum. Dit plantje bloeit momenteel en het bloeit ook vrij lang. Het breidt zich in het algemeen niet erg snel uit en de vraag is of het zonder extra hulp zich kan handhaven in een stinzenplanten tuin. Deze plant werd vroeger ook al in tuinen aangeplant.

Cyclamen Munting 1696

Cyclamen Rotundifolium Maius Autumnale. Abraham Munting. Naauwkeurige Waarnemingen, Leiden- Utrecht 1696.

Het boek van Munting (1696) geeft een zeer fraaie afbeelding van een bloeiend Cyclaam plantje. In dit geval gaat het over een in de herfst bloeiende soort.

Dekema State schrijft: Het kan vriezen, het kan dooien. Door de nachtelijke vorst blijven de Sneeuwklokjes lekker lang mooi. Op Philippusfenne wordt tijdens de dagelijkse wandeling(en) nog volop genoten van de Sneeuwklokken en Winterakonieten.

Winterakonieten en Sneeuwklokjes bij Philippusfenne.

Een wandeling op Philippusfenne met het Kooikerhondje met links en rechts van het pad Winterakonieten en Sneeuwklokjes. Het Kooikerhondje werd gebruikt in de eendenkooien. Het is vaak te zien op schilderijen uit de 17e en 18e eeuw, o.m. bij Rembrandt en Jan Steen.

 

Sneeuwklokjes Jongemastate.

Sneeuwklokjes bloeien uitbundig op Jongemastate.

De correspondent van Jongemastate is even met vakantie, dus nu geen gedetailleerd rapport, maar het park ligt er mooi bij met massale bloei van Sneeuwklokjes.

Martenastate Sneeuwklokjes.

Overal in het park Martenastate zijn witte velden van bloeiende Sneeuwklokjes te zien.

Bij Martenastate staan de Sneeuwklokjes er ook prachtig bij en de paden zijn van een nieuw laagje schelpen voorzien, waardoor het geheel er zeer verzorgd uitziet. In de Martenatuin (Franeker) zijn de Sneeuwklokjes nog mooi maar er wordt gerapporteerd dat de ontwikkeling van de andere planten duidelijk wordt geremd door de vorst.

Sneeuwklokjes in de Martenatuin in Franeker.

Sneeuwklokjes in de Martenatuin in Franeker.

Vooruitblik

Het is moeilijk te voorspellen hoe de planten zich de komende week zullen ontwikkelen, gezien de strenge vorst mogelijk in de tweede helft van de komende week. De terreinen zijn echter ook mooi als er rijp of sneeuw ligt en dus sowieso een bezoek waard. Het hoogtepunt van de bloei van de Bonte crocus zal nog wel even op zich laten wachten, gezien de verwachte koude de komende twee weken.
Wij zouden 13 maart naar Slovenië  gaan om de Bonte crocus daar in de bergen in het wild te bewonderen. Momenteel ligt daar nog veel sneeuw, het is het er koud en er wordt nog meer sneeuw en kou voorspeld. Die reis lijkt derhalve jammergenoeg niet door te kunnen gaan.

Kalender 2018 week 8
SneeuwklokjeWinterakonietBonte krokusLenteklokjeSterhyacintWit hoefbladJapans hoefbladGevlekt longkruid
Dekema State
Hackfort
Martenastate
Martenatuin
Pastorietuin Easterein
Philippusfenne
Schierstins
St. Vituskerk
Stinze Stiens

Bloei: begin volop hoogtepunt afnemend
Aanwezig: hier en daar regelmatig massaal

Stinzenflora-monitor Kalender 2018 week 8. Scroll horizontaal om alle planten te zien. Meer weten over een terrein of stinzenplant? Klik op de naam in de tabel.

Activiteiten*:

De deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren in het stinzenflora seizoen verschillende activiteiten.
De activiteiten die nu bekend zijn worden hier onder vermeld.
‘Open tuinen’ bij particuliere tuinbezitters worden vaak kort van te voren vermeld in deze kalender en op de websites van de deelnemers. Openstelling is afhankelijk van de bloei van de stinzenplanten en het weer.
Voor mogelijkheden van (groeps)bezoek kunt u contact opnemen met de betreffende deelnemer/terrein.

Gegevens: zie TERREINEN

Voor in de agenda*:

Activiteiten februari:

Pastorietuin Easterein.  Zondag 25 februari is de tuin geopend van 12:00 tot 17:00 uur. Toegang op deze zondagen: 2,50 euro p.p. Openstelling kas, zie activiteiten maart.  Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree € 4,50. www.facebook.com/pastorietuineasterein
Tsjerkebourren 1 te Easterein. Ingang aan de Stittenserleane.
Leden Nederlandse Tuinenstichting gratis entree op vertoon van ledenpas.
De Pastorie zelf is niet open voor publiek. N.B. er is geen toilet aanwezig.

Activiteiten maart:

Pastorietuin Easterein. In het weekend van 10-11 maart zijn tuin en kas geopend van 12:00 tot 17:00 uur. Toegang € 4,50 p.p. incl koffie of thee met wat lekkers.
Zondag 4 maart is de tuin geopend van 12:00 tot 17:00 uur. De kas is alleen open in het weekend van 10-11 maart.
Toegang op deze zondag: € 2,50 p.p.
Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree € 4,50. www.facebook.com/pastorietuineasterein
Tsjerkebourren 1 te Easterein. Ingang aan de Stittenserleane.
Leden Nederlandse Tuinenstichting gratis entree op vertoon van ledenpas.
De Pastorie zelf is niet open voor publiek. N.B. er is geen toilet aanwezig.

Hackfort Vorden. Op zondag 11 maart van 11.00 – 16.00 u. stelt Hackfort het voorplein van het kasteel speciaal open. Een tapijt van Bonte krokussen is een feest voor het oog. https://www.facebook.com/events/558332484528468/

Activiteiten april:

Dekema State Jelsum. Museumweekend 14 en 15 april. Voorjaarsfair 28 april: met een stinzenplantenzoekkaart maakt u tijdens deze evenementen zelf een rondgang. Voor prijzen, openingstijden en activiteiten zie de website. www.dekemastate.nl

Martenastate Koarnjum. Vrij toegankelijk. ( www.martenastate.nl ) Activiteiten in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018: Grien Festival, start Paasmaandag 2 april, duurt t/m 15 april. En verder wandelexcursies en cursussen Natuurfotografie Stinzenflora. Voor data, prijzen en aanmelding zie de website http://www.martenastate.nl en van It Fryske Gea. http://www.itfryskegea.nl/eropuit

Schierstins Feanwâlden. Museumweekend 14 en 15 april. Rondleidingen in de tuin en gebouw. Voor prijzen en openingstijden zie de website. www.schierstins.nl 

Friese paardentram bij Stinze Stiens.

Friese paardentram bij Stinze Stiens.

Stinze Stiens, Martenastate (Koarnjum), Dekema State (Jelsum). 7 april ‘StinzenFloraTour’ met de Friese paardentram in een volledig verzorgd beleefarrangement.
Programma:
Een gastvrije ontvangst met koffie en oranjekoek bij Pakhûs SOLO in Stiens. Hier begint de StinzenFloraTour met een ‘praatsje’ over de cultuurhistorische achtergrond van de ‘stinzenblomkes’ en informatie over de ‘Vlaskamptún’, gevolgd door een stinzenstruin door de tuin. De reis wordt vervolgd met de paardentram naar landgoed Martenastate te Koarnjum waar een wandeling met een deskundige gids u wegwijs maakt in dit park, rijkelijk gevuld met stinzenflora. Bij de Túnmanswente staat een Fryske lunch klaar. Op Dekema State in Jelsum, een eeuwenoude state met prachtige tuin en bos wordt de rondleiding door de tuinbaas gegeven en vindt een gezellige afsluiting plaats. De paardentram brengt u op de namiddag terug naar de startlocatie te Stiens. Kosten arrangement: € 49,50 per persoon.
Reserveren is noodzakelijk en kan t/m 4 april via https://stinze-stiens.nl/agenda/

Mededelingen:

Nieuwe toeristische folder 'Stinzenflora in Friesland'

Nieuwe toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’

Toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’: Voor ieder die in het voorjaar erop uit wil is er nu ook een nieuwe handzame folder ‘Stinzenflora in Friesland’ verkrijgbaar bij de toeristisch-recreatieve centra en de aangesloten organisaties (VVV’s en TIP’s). Hij kwam tot standfoor samenwerking van de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor en de toeristische organisaties Uytland/Bestemming Noardwest en de regio’s de Greidhoeke en Noardlike Fryske Wâlden. De folder geeft informatie in het Nederlands en Engels en laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn.

App Stinzenflora (alleen voor Android): De organisatie Nature2U heeft onafhankelijk een app (alleen voor Android) ontwikkeld met informatie over stinzenflora. In deze Stinzenflora app staan alle Nederlandse Stinzenplanten en begeleiders beschreven met land van herkomst en bijzonderheden. De app is samengesteld met stinzenplantenspecialist Heilien Tonckens en natuurfotograaf Wil Leurs, aangevuld met enkele foto’s van waarneming.nl . De planten zijn makkelijk op te zoeken met bloemkleur en vorm of voor de floristen op familie. Daarnaast zijn er ook overzichten van de Stinzenflora van de Vechtstreek en Friesland. Meer informatie via www.nature2U.nl

De Pastorietuin ‘De Weem’ in Warffum (Groningen) schreef vorig jaar een ‘blog’ op deze website in de rubriek BEHEER. De Weer meldt ons: Sneeuwklokjes open tuin: 10-11 maart, 12.00 – 17.00 u, Toegang gratis. Adres: Grietha and Mijnard Scheers, Pastorieweg 24, 9989 BM Warffum (province of Groningen). g.e.scheers@hetnet.nl (+31 0595 42 23 63
Reeds eeuwen bloeien in deze tuin van 7.000 vierkante meter veel soorten stinzenplanten: akoniet, sneeuwklok, holwortel, voorjaarshelmbloem, Scilla, diverse soorten aronskelk, salomonszegel, bostulp en vogelmelk. Wegens de massale groei van de stinzenplanten wordt alleen gewandeld op de schelpenpaden.

*Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.