Winterakonieten in de Pastorietuin Easterein.

Mooie dichte vegetatie van Winterakonieten in de Pastorietuin Easterein.

De temperatuur was de afgelopen week vrij laag, er was nog wat sneeuw en hagel, maar ook zon. De ontwikkeling van de bloei verloopt dan ook relatief traag.

Sneeuwklokjes meanderen door de tuin in Stiens.

Sneeuwklokjes meanderen door de tuin in Stiens. Op de achtergrond de toren uit begin 15e eeuw van de St. Vituskerk.

De Sneeuwklokjes bloeien volop en komen al dichter bij het hoogtepunt. De kleur wordt dan intenser wit en met een beetje zon ziet het er zeer fraai uit.

Winterakonieten en Sneeuwklokjes op het St. Vituskerkhof in Stiens.

Winterakonieten in volle bloei stralen in de zon op het St. Vituskerkhof in Stiens. Mooi met toeven Sneeuwklokjes en hier en daar het paars van de Bonte krokus.

De Winterakonieten zijn deels op het hoogtepunt en op andere plekken volop maar bij de St. Vituskerk in Stiens lopen ze al weer terug en is het waarschijnlijk de laatste week om ze te zien stralen. In de zon gaan de bloemen vol open, maar helaas is het nog te koud voor bijen en hommels. Als dit zo blijft zal er dit jaar waarschijnlijk weinig rijp zaad geproduceerd worden.

Lenteklokken bij de beek op Hackfort.

Lenteklokken bij de beek op Hackfort.

Boerenkrokus trotseert de koude wind bij de Schierstins.

Boerenkrokus trotseert de koude wind bij de Schierstins.

De Lenteklokken staan al wel in bloei, maar behalve bij Hackfort nog niet volop en zeker niet op het hoogtepunt. De Boerenkrokus heeft wel te lijden van de kou, en ook van de wind zoals de Schierstins meldt. De Bonte krokus heeft hier minder last van. De bloei van de Bonte krokus begint hier en daar, maar grotendeels is de bloei nog niet begonnen. Deze soort wacht rustig tot het wat warmer wordt waardoor de kans op bevruchting door insecten toeneemt.

Hackfort meldt: ‘De Sneeuwklokjes staan in de felle winterzon volop in bloei, een prachtig wit tapijt.’

Sneeuwklokjes op Jongemastate.

Sneeuwklokjes op Jongemastate.

De kippen op het voorplein bij Dekema State tussen de Sneeuwklokjes.

De kippen op het voorplein bij Dekema State tussen de Sneeuwklokjes.

Jongemastate zegt dat het niet alleen mooi is door de bloei van de stinzenplanten maar dat: ‘… het bos ook mooi is als zich door de vorst rijp gevormd heeft op takken en bladeren en alles wit oplicht, dan lijkt het Raerder Bosk een sprookjesbos.’

Het is ook leuk om te kijken naar de jonge plantjes die het resultaat zijn van het uitzaaien van een soort. Dekema State beschrijft het zo: ‘Aangrenzend in het gras naast de gracht zie je dat uitgezaaide klokjes als een ragfijn waasje verspreid over het gazon beginnen te bloeien.’

Grosser Garten in Dresden: Winterakonieten langs de centrale laan bij het kasteel.

Grosser Garten in Dresden: Winterakonieten langs de centrale laan bij het kasteel.

Wij waren deze week in het parkbos van het park Grosser Garten in Dresden. In een klein deel van dit zeer grote parkbos is langs de hoofdallee naar het van oorsprong 18e-eeuwse paleis een massale onderbegroeiing van Winterakonieten en deels ook Boerenkrokus. Op foto’s ziet het er fantastisch uit. Door de kou waren de Winterakonieten nog niet op het hoogtepunt en er zijn wat storende elementen in de omgeving. Toch goed om gezien te hebben. In een strook van ca. twee meter langs het pad groeide niet veel, zeer waarschijnlijk als gevolg van mensen die van dichtbij al dit moois willen fotograferen. Het is een uitdaging om te voorkomen dat dit te veel gebeurt.

Winterakonieten vermeerderd door zaaien en herplanten bij Stinze Stiens.

Winterakonieten vermeerderd door zaaien en uitplanten in het perk bij de Kaukasische Vleugelnoot bij Stinze Stiens.

Bij Stinze Stiens is in een paar jaar tijd een plek met monocultuur van Daslook omgevormd tot een plek met Sneeuwklokjes en Winterakoniet, wat er al heel natuurlijk uitziet. Dit resultaat is bereikt  door de Daslook deels uit te steken met bol en al met de spitvork en de rest te bestrijden door regelmatig plukken van het blad. Sneeuwklokjes en Winterakonieten zijn tijdens de bloei overgeplant van elders op het terrein. Winterakonieten zaad is verzameld en uitgestrooid. De overgeplante planten vermeerderen zich al vrij snel. Het blad van jong plantjes die gezaaid zijn is ook al duidelijk zichtbaar. Als de omstandigheden gunstig zijn en de grond geschikt is of geschikt is gemaakt kunnen deze planten zich vrij snel uitbreiden.

Kalender 2018 week 7
SneeuwklokjeWinterakonietBonte krokusLenteklokjeSterhyacintWit hoefbladJapans hoefbladGevlekt longkruid
Dekema State
Hackfort
Jongemastate
Martenastate
Martenatuin
Pastorietuin Easterein
Philippusfenne
Schierstins
St. Vituskerk
Stinze Stiens

Bloei: begin volop hoogtepunt afnemend
Aanwezig: hier en daar regelmatig massaal

Stinzenflora-monitor Kalender 2018 week 7. Scroll horizontaal om alle planten te zien. Meer weten over een terrein of stinzenplant? Klik op de naam in de tabel.

Activiteiten*:

De deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren in het stinzenflora seizoen verschillende activiteiten.
De activiteiten die nu bekend zijn worden hier onder vermeld.
‘Open tuinen’ bij particuliere tuinbezitters worden vaak kort van te voren vermeld in deze kalender en op de websites van de deelnemers. Openstelling is afhankelijk van de bloei van de stinzenplanten en het weer.
Voor mogelijkheden van (groeps)bezoek kunt u contact opnemen met de betreffende deelnemer/terrein.

Gegevens: zie TERREINEN

Voor in de agenda*:

Activiteiten februari:

Pastorietuin Easterein.  Zondag 18 en 25 februari is de tuin geopend van 12:00 tot 17:00 uur. Toegang op deze zondagen: 2,50 euro p.p. Openstelling kas, zie activiteiten maart.  Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree € 4,50. www.facebook.com/pastorietuineasterein
Tsjerkebourren 1 te Easterein. Ingang aan de Stittenserleane.
Leden Nederlandse Tuinenstichting gratis entree op vertoon van ledenpas.
De Pastorie zelf is niet open voor publiek. N.B. er is geen toilet aanwezig.

Activiteiten maart:

Pastorietuin EastereinIn het weekend van 10-11 maart zijn tuin en kas geopend van 12:00 tot 17:00 uur. Toegang € 4,50 p.p. incl koffie of thee met wat lekkers.
Zondag 4 maart is de tuin geopend van 12:00 tot 17:00 uur. De kas is alleen open in het weekend van 10-11 maart.
Toegang op deze zondag: € 2,50 p.p.
Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree € 4,50. www.facebook.com/pastorietuineasterein
Tsjerkebourren 1 te Easterein. Ingang aan de Stittenserleane.
Leden Nederlandse Tuinenstichting gratis entree op vertoon van ledenpas.
De Pastorie zelf is niet open voor publiek. N.B. er is geen toilet aanwezig.

Activiteiten april:

Dekema State Jelsum. Museumweekend 14 en 15 april. Voorjaarsfair 28 april: met een stinzenplantenzoekkaart maakt u tijdens deze evenementen zelf een rondgang. Voor prijzen, openingstijden en activiteiten zie de website. www.dekemastate.nl

Martenastate Koarnjum. Vrij toegankelijk. ( www.martenastate.nl ) Activiteiten in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018: Grien Festival, start Paasmaandag 2 april, duurt t/m 15 april. En verder wandelexcursies en cursussen Natuurfotografie Stinzenflora. Voor data, prijzen en aanmelding zie de website http://www.martenastate.nl en van It Fryske Gea. http://www.itfryskegea.nl/eropuit

Schierstins Feanwâlden. Museumweekend 14 en 15 april. Rondleidingen in de tuin en gebouw. Voor prijzen en openingstijden zie de website. www.schierstins.nl 

Friese paardentram bij Stinze Stiens.

Friese paardentram bij Stinze Stiens.

Stinze Stiens, Martenastate (Koarnjum), Dekema State (Jelsum). 7 april ‘StinzenFloraTour’ met de Friese paardentram in een volledig verzorgd beleefarrangement.
Programma:
Een gastvrije ontvangst met koffie en oranjekoek bij Pakhûs SOLO in Stiens. Hier begint de StinzenFloraTour met een ‘praatsje’ over de cultuurhistorische achtergrond van de ‘stinzenblomkes’ en informatie over de ‘Vlaskamptún’, gevolgd door een stinzenstruin door de tuin. De reis wordt vervolgd met de paardentram naar landgoed Martenastate te Koarnjum waar een wandeling met een deskundige gids u wegwijs maakt in dit park, rijkelijk gevuld met stinzenflora. Bij de Túnmanswente staat een Fryske lunch klaar. Op Dekema State in Jelsum, een eeuwenoude state met prachtige tuin en bos wordt de rondleiding door de tuinbaas gegeven en vindt een gezellige afsluiting plaats. De paardentram brengt u op de namiddag terug naar de startlocatie te Stiens. Kosten arrangement: € 49,50 per persoon.
Reserveren is noodzakelijk en kan t/m 4 april via https://stinze-stiens.nl/agenda/

Mededelingen:

Nieuwe toeristische folder 'Stinzenflora in Friesland'

Nieuwe toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’

Toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’: Voor ieder die in het voorjaar erop uit wil is er nu ook een nieuwe handzame folder ‘Stinzenflora in Friesland’ verkrijgbaar bij de toeristisch-recreatieve centra en de aangesloten organisaties (VVV’s en TIP’s). Hij kwam tot standfoor samenwerking van de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor en de toeristische organisaties Uytland/Bestemming Noardwest en de regio’s de Greidhoeke en Noardlike Fryske Wâlden. De folder geeft informatie in het Nederlands en Engels en laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn.

App Stinzenflora (alleen voor Android): De organisatie Nature2U heeft onafhankelijk een app (alleen voor Android) ontwikkeld met informatie over stinzenflora. In deze Stinzenflora app staan alle Nederlandse Stinzenplanten en begeleiders beschreven met land van herkomst en bijzonderheden. De app is samengesteld met stinzenplantenspecialist Heilien Tonckens en natuurfotograaf Wil Leurs, aangevuld met enkele foto’s van waarneming.nl . De planten zijn makkelijk op te zoeken met bloemkleur en vorm of voor de floristen op familie. Daarnaast zijn er ook overzichten van de Stinzenflora van de Vechtstreek en Friesland. Meer informatie via www.nature2U.nl

De Pastorietuin ‘De Weem’ in Warffum (Groningen) schreef vorig jaar een ‘blog’ op deze website in de rubriek BEHEER. De Weer meldt ons: Sneeuwklokjes open tuin: 10-11 maart, 12.00 – 17.00 u, Toegang gratis. Adres: Grietha and Mijnard Scheers, Pastorieweg 24, 9989 BM Warffum (province of Groningen). g.e.scheers@hetnet.nl (+31 0595 42 23 63
Reeds eeuwen bloeien in deze tuin van 7.000 vierkante meter veel soorten stinzenplanten: akoniet, sneeuwklok, holwortel, voorjaarshelmbloem, Scilla, diverse soorten aronskelk, salomonszegel, bostulp en vogelmelk. Wegens de massale groei van de stinzenplanten wordt alleen gewandeld op de schelpenpaden.

*Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.