Holwortel op het St. Vituskerkhof in Stiens. Foto: Stinze Stiens.

Holwortel op het St. Vituskerkhof in Stiens. Foto: Stinze Stiens.

We krijgen nu meer zon en hogere temperaturen en dat betekent veel verandering. De terreinen lopen nu wat meer synchroon, de verschillen in moment van bloei zijn op dit moment vrij gering. De hommels en bijen kunnen nu overal terecht. De Holwortel is nu vrijwel overal uitbundig in bloei. Op het St. Vituskerkhof in Stiens is veel aandacht voor een goed beheer van de stinzenplanten. In deze periode is het de Holwortel die deze stilteplek een bijzonder aanzien geeft.

Holwortel in kastanjelaan met op achtergrond Dekema State

Holwortel in kastanjelaan met op achtergrond Dekema State

Dekema State schrijft: Deze week is bij Dekema State de Holwortel in de hoofdrol. Op het hele terrein kunnen we deze vinden in kleinere en grotere pollen, in velden en veldjes, in het bos, in de kruidentuin als onkruid, onder hagen, een enkele zelfs uitgezaaid naar een plek 300 meter verderop in de Noorderlaan!!
Verder zijn we heel blij met de opgehokte kippen, want voor het eerst sinds jaren speelt de vingerhelmbloem weer een belangrijke rol op het voorplein!

Holwortel in de avondzon bij Stinze Stiens.

Holwortel in de avondzon bij Stinze Stiens.

Martenatuin meldt dat er dit jaar relatief meer wit bloeiende Holwortel is dan andere jaren. Ook bij Stinze Stiens lijkt dit op sommige plekken het geval.

Kleurige Holwortel bij Martenastate.

Deze week is er veel kleur in het park Martenastate omdat veel planten op het hoogtepunt bloeien, waaronder een mooi tapijt van Holwortel.

Op Martenastate overheerst de paars-roze toon.

Holwortel bij Philippusfenne.

Holwortel bij Philippusfenne.

Voorjaarshelmbloem bij Philippusfenne.

Voorjaarshelmbloem bij Philippusfenne.

Bij Philippusfenne wandel je langs Holwortel laantjes en langs veldjes Voorjaarshelmbloem. Deze zullen komende week op hun mooist zijn, meldt Philippusfenne.

De bloeiende Voorjaarshelmbloem in Park Jongemastate.

De veel voorkomende Voorjaarshelmbloem in Park Jongemastate nu volop in bloei.

Ook Jongemastate heeft veel bloeiende Voorjaarshelmbloem: Al het wit, dat we zo lang hebben mogen bewonderen, is verdwenen en veranderd in paars, blauw, een geel accent en toch ook nog het wit van het bloeiende Witte hoefblad en de Witte holwortel.  En overal, volop aanwezig,  staan de Holwortel en de Voorjaarshelmbloem nu prachtig uitbundig te bloeien.

Vingerhelmbloem, Speenkruid, Sneeuwroem bij de Schierstins.

Een bont tapijt bij de Schierstins van Voorjaarshelmbloem, Speenkruid en Sneeuwroem en het opkomende Zevenblad.

In de stinzenfloratuin van de Schierstins voeren roze en blauw de boventoon door de bloeiende Voorjaarshelmbloem en de Sneeuwroem.

Bosanemonen en Vingerhelmbloem op Hackfort.

Bosanemonen en Voorjaarshelmbloem op Hackfort.

Bij Hackfort met zijn wat lichtere grondsoort is de Voorjaarshelmbloem belangrijker dan de Holwortel, Hackfort meldt: Met de massaal bloeiende Voorjaarshelmbloem bedekt een lila kleed de bodem van het parkbos. De Bosanemonen doen daar enthousiast aan mee.
De bloei van stinzenplanten is spectaculair op dit moment met deze twee als topper. Maar een volgend hoogtepunt dient zich aan.

Kievitsbloemen langs de Hackfortse beek.

Kievitsbloemen langs de Hackfortse beek.

De Kievitsbloemen komen ook al volop in bloei. Daarnaast laten ook de eerste Zomerklokjes al hun eerste bloemen zien. De historische Narcis Mrs. Langtry die op Hackfort groeit is ook in een paar dagen volop in bloei gekomen. 

Kievitsbloemen en Gevlekt longkruid in de Martenatuin in Franeker.

Kievitsbloemen en Gevlekt longkruid in de Martenatuin in Franeker.

Keizerskronen in Park Jongemastate

De beroemde Raerder keizerskronen in beginnende bloei in Park Jongemastate.

Ook in de Martenatuin in Franeker staat de Kievitsbloem (Fritillaria meleagris) volop in bloei. En de knoppen van de grote ‘zus’, de Keizerskroon (Fritillaria imperialis) en in het Engels wel ‘upside down flower’ genoemd, kleuren in Park Jongemastate oranje.  Verder is er op de meeste terreinen een schuchter begin van de bloei van de Bostulp, die komende week zeker veel meer te zien zal zijn.

 

Gele anemoon bij Martenastate.

Veel Gele anemoontjes bij Martenastate.

Het geel van de prachtige Gele anemoon is naast het wit van de Bosanemoon een feest. Daarnaast bloeit het gele Speenkruid nu ook volop. Deze plant is geen Stinzenplant omdat die ook in de omgeving van de tuinen en parken voorkomt, maar komt wel op de meeste terreinen voor.

Smal longkruid bij de Schierstins.

Smal longkruid bloeit met diepblauwe bloemen bij de Schierstins.

Het Longkruid bloeit nu ook met de blauwe en roze kelkjes. De Schierstins heeft ook het Smal longkruid.

Prachtframboos bij de Schierstins.

Prachtframboos bij de Schierstins. Dankzij de zonnige stand volop in bloei.

Hommels op de Prachtframboos bij Stinze Stiens.

Hommels op de Prachtframboos bij Stinze Stiens.

De komende week wordt er veel zon en vrij hoge temperaturen voorspeld. Dit betekent dat alle terreinen een bezoek meer dan waard zijn. Het is ook leuk om te letten op de aanwezigheid van bijen en hommels die nu voldoende voedsel kunnen vinden op deze terreinen. Ook een ‘begeleider’ als de Prachtframboos, de Rubus spectabilis wordt druk bezocht. Dus fototoestellen en verrekijkers mee!

Slovenië

Helleborus niger in Slovenië. Foto: Stinze Stiens.

Deze week nog een laatste verslagje van onze reis naar Slovenië, waar we ons concentreren op de soorten die we meestal niet zien in onze Stinzenflora milieus. We zagen regelmatig drie verschillende soorten Helleborus in het wild. De bekende Kerstroos, Helleborus niger kwam soms in vrij grote aantallen voor. De meeste met witte bloemen maar ook wit met roze-rood. Deze planten kunnen net als de meeste vroege bloeiers goed tegen een plotselinge periode van vorst en sneeuw.

Helleborus odorus in Slovenië. Foto: Stinze Stiens.

Helleborus odorus in Slovenië. Foto: Stinze Stiens.

Helleborus artrorubens in Slovenië. Foto: Stinze Stiens.

Helleborus artrorubens in Slovenië. Foto: Stinze Stiens.

Daarnaast kwam ook de Helleborus odorus regelmatig voor, een soort met licht groene bloemen en een soort met hele donkere bloemen en bladeren, de Helleborus atrorubens. Paul Veenvliet geeft in zijn blog over de Helleborus in Slovenië interessante informatie over de verschillende soorten en groeiomstanddigheden: https://www.natureincolour.eu/2017/12/19/helleborus/

Slovenië. Isopyrum thalictroides. Foto: Stinze Stiens.

Slovenië. Isopyrum thalictroides. Foto: Stinze Stiens.

Slovenië, Anemone hortensis. Foto: Stinze Stiens.

Slovenië, Anemone hortensia. Foto: Stinze Stiens.

Af en toe ook een wit bloeiend plantje Isopyrum thalictroides dat wat lijkt op een bosanemoon. In een droog grasland in West-Slovenië kwam de Anemone hortensis voor een soort die meer in Kroatië voorkomt. Mansoor (Asarum europaeum) een plantje wat vooral opvalt door zijn groene bladeren en wel in tuinen als schaduwplant onder bomen wordt aangeplant.

Slovenië, Pulsatilla nigricans. Foto: Stinze Stiens.

Slovenië, Pulsatilla nigricans. Foto: Stinze Stiens.

In een droge wei begon een bijzonder soort Wildemanskruid met hele donkere bloemen ( Pulsatilla nigricans) net te bloeien.

Slovenië, Blauwe druifjes en Chrysosplenium alternifolium. Foto: stinze Stiens.

Slovenië, Blauwe druifjes (Muscari botryoides) en Chrysosplenium alternifolium. Foto: Stinze Stiens.

Blauwe druifjes (Muscari botryoides), Italiaanse aronsklek, en de Gevlekte aronskelk troffen we aan.

Slovenië, Hacquetia epipactis. Foto: Stinze Stiens.

Slovenië, Hacquetia epipactis. Foto: Stinze Stiens.

Slovenië, Chrysosplenium alternifolium. Foto: Stinze Stiens.

Slovenië, Chrysosplenium alternifolium. Foto: Stinze Stiens.

Als geel bloeiende plantjes kwam regelmatig Hacquetia epipactis voor, een klein plantje met aardige gele bloempjes en een plantje uit de Steenbreek familie dat in het Nederlands Verspreidbladig Goudveil (Chrysosplenium alternifolium) heet. Deze plant groeit op beschaduwde vochtig plaatsen. We kwamen ook regelmatig blad tegen van een Cyclaam. Het gaat hier om een soort die wij het Alpenviooltje noemen (Cyclamen purpurascens). Deze soort komt veel voor in Slovenië en bloeit in de zomer.

Slovenië, Peperboompje. Foto: Stinze Stiens.

Slovenië, Peperboompje. Foto: Stinze Stiens.

Een bloeiend Peperboompje (Daphne mezereum) kwamen we af en toe tegen. Dit is geen boom, maar een laag blijvende struik die niet groter wordt dan 50—80 cm. We zagen af en toe een bloeiende Vogelmelk, maar welke soort Vogelmelk het is weten we (nog) niet.

Slovenië, Wit hoefblad. Foto: Stinze Stiens.

Slovenië, Wit hoefblad. Foto: Stinze Stiens.

En na deze reis begrepen we ook waarom het Witte Hoefblad (Petasites albus) op een wat droge plek in onze tuin sterk is teruggelopen. In Slovenië groeide dit op vochtige hellingen en langs beekjes.

Kalender 2018 week 15
Bonte krokusLenteklokjeSterhyacintWit hoefbladJapans hoefbladBosgeelsterHolwortelVoorjaars­helmbloemSneeuwroemBlauwe anemoonWilde narcisBosanemoonGevlekt longkruidKnikkende vogelmelkGele anemoonBostulpZomerklokjeKievitsbloemDaslookDichtersnarcisItaliaanse aronskelk
Dekema State
Hackfort
Jongemastate
Martenastate
Martenatuin
Pastorietuin Easterein
Philippusfenne
Schierstins
St. Vituskerk
Stinze Stiens

Bloei: begin volop hoogtepunt afnemend
Aanwezig: hier en daar regelmatig massaal

Stinzenflora-monitor Kalender 2018 week 15. Scroll horizontaal om alle planten te zien. Meer weten over een terrein of stinzenplant? Klik op de naam in de tabel.

Activiteiten*:

De deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren in het stinzenflora seizoen verschillende activiteiten. De activiteiten die nu bekend zijn worden hier onder vermeld.
‘Open tuinen’ bij particuliere tuinbezitters worden vaak kort van te voren vermeld in deze kalender en op de websites van de deelnemers. Openstelling is afhankelijk van de bloei van de stinzenplanten en het weer.
Voor mogelijkheden van (groeps)bezoek kunt u contact opnemen met de betreffende deelnemer/terrein.

Gegevens: zie TERREINEN

Voor in de agenda*:

Activiteiten april:

Holwortel, Bostulpjes beginnen hier ook te bloeien bij Dekema State

Gewoon een mooi plekje holwortel, de eerste Bostulpjes beginnen op deze plek nu ook te bloeien bij Dekema State.

Dekema State Jelsum. Museumweekend 14 en 15 april. Voorjaarsfair 28 april: met een stinzenplantenzoekkaart maakt u tijdens deze evenementen zelf een rondgang. Voor prijzen, openingstijden en activiteiten zie de website. www.dekemastate.nl

Grien Festival, Martenastate Koarnjum, 2 t/m 15 april.

Grien Festival, Martenastate Koarnjum, 2 t/m 15 april.

Martenastate Koarnjum. Vrij toegankelijk. Activiteiten in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018: Grien Festival, start Paasmaandag 2april, duurt t/m 15 april. Er zijn in het kader van het festival ook een aantal Stinzenflora activiteiten, o.a.: Wandelingen met gids langs historie en stinzenflora in en om het park. 10.00-12.00 Zaterdag, Zondag en 16.00 – 17.30 doordeweekse dagen
​Reserveer vooraf verplicht € 4,00 via informatie@tunmanswente.nl o.v.v. Gids, datum en aantal bezoekers stinzenflora en cultuurhistorie van Martenastate.

Voorjaarshelmbloem, Oosterse sterhyacint en Sneeuwroem bij de Schierstins.

Voorjaarshelmbloem, Oosterse sterhyacint en Sneeuwroem bij de Schierstins, temidden van uitgebloeide Krokussen en winteraconiet bij de schierstins.

Schierstins Feanwâlden. Museumweekend 14 en 15 april. Rondleidingen in de tuin en gebouw. Voor prijzen en openingstijden zie de website. www.schierstins.nl 

 

 

 

 

 

Mededelingen:

Nieuwe toeristische folder 'Stinzenflora in Friesland'

Nieuwe toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’

Toeristische folder ‘Stinzenflora in Friesland’: Voor ieder die in het voorjaar erop uit wil is er nu ook een nieuwe handzame folder ‘Stinzenflora in Friesland’ verkrijgbaar bij de toeristisch-recreatieve centra en de aangesloten organisaties (VVV’s en TIP’s). Hij kwam tot standfoor samenwerking van de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor en de toeristische organisaties Uytland/Bestemming Noardwest en de regio’s de Greidhoeke en Noardlike Fryske Wâlden. De folder geeft informatie in het Nederlands en Engels en laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn.

App Stinzenflora (alleen voor Android): De organisatie Nature2U heeft onafhankelijk een app (alleen voor Android) ontwikkeld met informatie over stinzenflora. In deze Stinzenflora app staan alle Nederlandse Stinzenplanten en begeleiders beschreven met land van herkomst en bijzonderheden. De app is samengesteld met stinzenplantenspecialist Heilien Tonckens en natuurfotograaf Wil Leurs, aangevuld met enkele foto’s van waarneming.nl . De planten zijn makkelijk op te zoeken met bloemkleur en vorm of voor de floristen op familie. Daarnaast zijn er ook overzichten van de Stinzenflora van de Vechtstreek en Friesland. Meer informatie via www.nature2U.nl

*Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.