Sneeuwklokjes op Hackfort.

Sneeuwklokjes op Hackfort.

Deze week was het op woensdag 15 februari nooit zo vroeg in het jaar zo warm. Hackfort schrijft dat ‘winter en voorjaar samen kwamen op deze dag. Sneeuwklokjes ontluiken tussen de laatste restjes sneeuw en een eerste bij bezoekt het Sneeuwklokje op zoek naar honing. Overal komen nu de Sneeuwklokjes op en in de warme zon komen ze steeds meer in bloei. De Lenteklokjes doen ook hun best op steeds meer plekken. De eerste Krokussen zijn gesignaleerd.’

Pastorietuin Nijlân met Winterakonieten.

Pastorietuin Nijlân met Winterakonieten.

In het algemeen geldt dat nu op de meeste plekken er steeds meer Sneeuwklokjes, Winterakonieten en Lenteklokken boven de grond komen. Afgelopen woensdag bezochten we de  pastorietuinen in Nijlân (Nieuwland) en Easterein (Oostereind). Nijlân was een tip van Landschapsbeheer Fryslân via Twitter. In Nylân groeien de Winterakonieten massaal door de hele, grote, voortuin van de pastorie, goed zichtbaar vanaf de weg. Ze willen daar ook graag op de paden groeien. Dit is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat ze in de natuur in een vrij stenige omgeving voorkomen.

Pastorietuin Easterein met Winterakonieten.

Pastorietuin Easterein met Winterakonieten.

De bloemen stonden vol open en hadden een intens gele kleur, zo mooi hadden we de Winterakonieten zelf nog niet gezien. Ook in Easterein stonden ze er mooi bij. Menno Landstra (Pastorietuin Easterein) zegt dat de Winterakonieten dit jaar inderdaad fors en prachtig diep geel zijn. Sommige jaren kunnen ze wat flets ogen.

Winterakonieten rond het Sint Vituskerkhof in Stiens.

Winterakonieten rond het Sint Vituskerkhof in Stiens.

Rond en op het Sint Vituskerkhof in Stiens groeien en bloeien de Winterakonieten nu volop.

Bij Philippusfenne gaan de Winterakonieten achteruit ten opzichte van vroeger. De grond is ook droger dan anders en de familie Lutz schrijft de achteruitgang hier aan toe. Bij Stinze Stiens komen de Winterakonieten op diverse plekken voor. Op sommige plekken bloeien ze al volop terwijl op andere plekken de planten nog deels onder de grond zitten. Winterakonieten laten zich tijdens de bloei met succes verplanten (net als Sneeuwklokjes) en kunnen ook door zaad worden vermeerderd. De hoeveelheid zaad die ze produceren hangt erg af van de temperatuur gedurende de bloei. Is het te koud dan worden ze niet bestoven en wordt er geen zaad geproduceerd.

Dekemastate wees ons er vorige week al op dat het blad van de Gewone vogelmelk nu goed zichtbaar is terwijl de bloemen, die pas veel later bloeien, daar niet of nauwelijks zichtbaar zijn doordat de vegetatie er omheen hoger is dan de Vogelmelk bloemen.

Stinzenflora - monitor Kalender 17.07

Stinzenflora-monitor Kalender 17.07 Klik op de afbeelding om te vergroten.

De komende week verwachten we een hoogtepunt voor de Winterakonieten met steeds meer en steeds mooier bloeiende Sneeuwklokjes, terwijl de Lenteklokken zich verder zullen ontwikkelen en er ook steeds meer Krokussen boven de grond zulken komen.

Lenteklokken bij Hackfort.

Lenteklokken bij Hackfort.

Lenteklokken bij Philippusfenne.

Lenteklokken bij de vijver van Philippusfenne.

Activiteiten februari *:

Pastorietuin EastereinOpen tuindagen zaterdag 25 en zondag 26 februari van 11.00 uur tot 17.00 uur. Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree € 4, op zaterdagen gratis voor leden van de Nederlandse Tuinenstichting op vertoon van lidmaatschapskaart. Data kunnen wijzigen naar gelang de weersomstandigheden (met name inzake de bollen). Laatste info staat op de Facebookpagina: De Pastorietuin te Easterein.

Gegevens alle stinzenflora-monitor locaties zie: TERREINEN

Voor in de agenda *:

Activiteiten maart:

Pastorietuin EastereinOpen tuindagen 4 en 5, 11 en 12 maart van 11.00 uur tot 17.00 uur. Groepen minimaal 8 pers. op afspraak. Entree € 4, op zaterdagen gratis voor leden van de Nederlandse Tuinenstichting op vertoon van lidmaatschapskaart. Data kunnen wijzigen naar gelang de weersomstandigheden (met name inzake de bollen). Laatste info staat op de Facebookpagina: De Pastorietuin te Easterein.

Stinze Stiens: 4 maart Open tuindag met om 13.00 u. ‘Praatsje’  in het Pakhûs SOLO (toegang € 5 pp. incl. koffie/thee en iets erbij; Smelbrêge 9, Stiens) en aansluitend een stinzenstruin door de tuin (aanmelden niet nodig). Van 14.00 – 16.00 u. is de tuin ook voor anderen open en is de toegang gratis.
Ontvangst groepen (vanaf 8 personen) op afspraak. Aanmelding via: stinze.stiens@icloud.com. Voor info en data klik hier.

Activiteiten april:

Dekema State / Martenastate / Stinze Stiens: 8 april een uniek Beleefarrangement met de Friese paardentram langs drie historische locaties. De start is in het Pakhûs SOLO in Stiens met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en een túnkuier, en vervolgens een bezoek aan de landgoederen Martenastatestate (Jelsum), Dekema State (Koarnjum). Op beide terreinen krijgt u een deskundige rondleiding. Kosten € 39,50: incl. koffie/thee met oranjekoek in Stiens, een Fryske lunch in de Túnmanswente en thee op Dekema State met rondleidingen. Reserveren is noodzakelijk, klik hier.

Dekema State Jelsum: 8 en 9 april Museumweekend. 22 april Voorjaarsfair: met een stinzenplantenzoekkaart maakt u tijdens deze evenementen zelf een rondgang. Voor prijzen, openingstijden en activiteiten zie de website

Martenastate Koarnjum:  Wandelexcursies en cursussen Natuurfotografie Stinzenflora. Voor data, prijzen en aanmelding zie de website van It Fryske Gea. 22 april Voorjaarsfair.

Schierstins Feanwâlden: 7, 8 en 9 april Museumweekend, 13.30 u. – 17.00 u. Gratis rondleidingen door tuin en gebouw.

Stinze Stiens: 30 april Open tuindag met om 13.00 u. ‘Praatsje’  in het Pakhûs SOLO (toegang € 5 pp. incl. koffie/thee en iets erbij; Smelbrêge 9, Stiens) en aansluitend een stinzenstruin door de tuin (aanmelden niet nodig). Van 14.00 – 16.00 u. is de tuin ook voor anderen open en is de toegang gratis.
Ontvangst groepen (vanaf 8 personen) in Pakhûs SOLO op afspraak. Aanmelding via: stinze.stiens@icloud.com. Voor info en data klik hier.

*Wijzigingen voorbehouden. Raadpleeg altijd de websites van de deelnemers voor de meest recente informatie.

Mededeling:

De Museumfederatie Fryslân biedt een nieuw lesprogramma aan voor onder- midden- en bovenbouw van het Primair Onderwijs: Stins! ‘Friese kastelen en hun bijzondere bewoners’. Hierin is ook aandacht voor de stinzenplanten. De Stinzenflora-monitor heeft hieraan bijgedragen door informatie en foto’s ter beschikking te stellen. Stins! is een project van Stichting Staten & Stinzen, Landschapsbeheer Friesland, Museumfederatie Fryslân, Steunpunt Monumentenzorg Fryslân en Keunstwurk. Het hele lesprogramma is te bekijken via deze link. Voor een beschrijving klik hier.