Er is voor gekozen om van een stinzenplant die nu bloeit met kleur te laten zien hoe veel de plant voorkomt op een terrein, variërend van hier en daar tot massaal, met verschillende tinten blauw. De bloei is aangegeven variërend van begin tot hoogtepunt met de kleuren geel en groen. Als er bij een terrein niets staat ingevuld kan dit betekenen dat de plant daar niet voorkomt, of dat we op dit moment geen informatie hebben gekregen van onze contactpersoon voor deze groeiplaats.
In de tabel is geen onderscheid gemaakt tussen b.v. de Bonte crocus (Crocus vernus) en de Boerencrocus (Crocus tommasinianus) (Dekemastate) of het Gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en Dubbele sneeuwklokje (Galanthus nivalis ‘flore pleno’) (Dekemastate). Alle gegevens zijn weergegeven in de onderstaande tabel, waarin ook de legenda staan van de gebruikte kleuren.
Op sommige terreinen komen al de eerste Sterhyacinten (Scilla siberica) in zicht (Philippusfenne) en in de Martenatuin (Franeker) vloog een hommel op de eerste bloemtrossen van het Longkruid. De stinzenflora op Martenastate (Koarnjumerbosk) heeft de grondige opknapbeurt van het park goed doorstaan. De crocussen beginnen mooi te komen bij de ‘goudvissenkom’ zo werd gerapporteerd.
De weersverwachting voor de komende week is over het algemeen goed. Het is dus nu het moment om te genieten van de Sneeuwklokjes en Winterakonieten en de crocussen zullen ook steeds meer in bloei komen. Het is ook de moeite waard om meerdere terreinen te bezoeken. Elk terrein heeft zijn eigen charme. Ook de verschillende momenten van de dag hebben hun eigen sfeer. In het late avondlicht mengen paars van de crocusjes en wit van de sneeuwklokjes zich als een impressionistisch schilderij.
OPENSTELLING: Stinze-Stiens (Doktershûs) 1 maart van 13.30 u. – 16.00 u.
Openstelling overige deelnemers zie: TERREINEN