Ayttablomkes of Winterakonieten en Sneeuwklokjes Stinze Stiens.

Ayttablomkes of Winterakonieten en Sneeuwklokjes in volle bloei bij Stinze Stiens.

Het Stinzenflorajournaal is een nieuw initiatief van Stinze Stiens. Het Stinzenflorajournaal zal met enige regelmaat berichten over de stinzenflora, de vroege voorjaarsbloeiers, bij het voormalige Doktershûs in Stiens en informeren over allerlei andere wetenswaardigheden die verband houden met stinzenplanten.

Van 2015 – 2021 rapporteerden Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk – Zandee wekelijks over welke stinzenplanten, waar en wanneer bloeien in de Stinzenflora-monitor, een platform van eigenaren van landgoederen en parktuinen in Friesland en een in Gelderland. Prachtige foto’s en impressies werden wekelijks aangeleverd door de correspondenten. Het archief kun je hier bekijken. Een nieuwe redactie geeft de Stinzenflora-monitor een nieuwe toekomst en is te vinden op het bekende adres  www.stinzenflora-monitor.nl  Daar staat ook een overzicht van de stinzenplanten, de bloeitijd en locaties.

Sinus-maaien bij Stinze Stiens met de zeis.

Sinus-maaien bij Stinze Stiens met de zeis.

Bokashi

9 september 2020 Bokashi maken met o.a. toevoegen van kalk.

Vanaf het voorjaar van 2021 gaat Stinze Stiens verder met het delen van hun passie in het Stinzenflorajournaal. Zo zullen ze verhalen over het wel en wee van de stinzenplanten in hun eigen tuin. De groei en bloei van de stinzenflora bestaat bij een goed maai- en bodembeheer. Dit thema zal ook met regelmaat aan de orde komen. Wil je meer weten, bekijk dan het archief en klik hier. 

Slovenië, Lenteklokken in nat bos. Foto Stinze Stiens, 30.03.2018.

Slovenië, Lenteklokken in nat bos. Foto Stinze Stiens, 30.03.2018.

Wie verre reizen maakt, heeft veel te vertellen. Stinze Stiens ging ook regelmatig op stap om andere bijzondere locaties met stinzenplanten te bezoeken, zowel in parken en tuinen van andere liefhebbers als in een (semi-)natuurlijke omgeving in binnen- en buitenland. Zo werd b.v. Slovenië [2018-wk 14 en wk 15] bezocht, genoten we van prachtige Winterakonieten en Lenteklokken [2018 wk 11], en ook Holwortel in de (semi)natuurlijk omgeving in Duitsland [2016-wk 13] of luisterden we naar het gezoem van de bijen rond de krokussen in het park bij het kasteel in Husum in Noord-Duitsland [2017 wk 11].

Crocus neglectus Husum Schlosspark

Crocus neglectus in het Schlosspark in Husum. Foto Stinze Stiens. 17 maart 2017.

Van kijken op andere locaties en praten met beheerders van terreinen kun je veel leren. In het archief van de Kalender zijn de verslagen terug te vinden. We hopen, zodra de omstandigheden van het corona virus het toelaten, weer regelmatig op stap te gaan en in het Stinzenflorajournaal hiervan verslag te doen. 

Loddereindoosje, Roelof Snoek. 1785

Loddereindoosje. Zilversmid Roelof Snoek, Leeuwarden, ca. 1785.

De eeuwenoude geschiedenis van de stinzenplanten is een andere passie. In het archief van de Stinzenflora-monitor is hierover veel te vinden bij ‘Geschiedenis’. Ook dit onderwerp zal terugkomen in het Stinzenflorajournaal.  

Stinzenplanten in Fryslân, omslag.

Stinzenplanten in Fryslân, omslag.

En wil je weten waarover we het nu eigenlijk hebben, lees dan deze blog: ‘Stinzenplanten what’s in a name?‘ of het recent verschenen boek Stinzenplanten in Fryslân (Leeuwarden, Uitg. Noordboek natuur, 2020).

 

 

Stinze Stiens:
Bezoekadres: Smelbrêge 6, schuin tegenover de St. Vituskerk in het historische centrum
Toegang: Op afspraak. ‘Open tuindagen’, zie het Stinzenflorajournaal of de agenda op de website www.stinze-stiens.nl
Parkeren: gratis in Stiens

Openbaar vervoer: Bus 60 of 154 vanuit Leeuwarden, Halte Langebuorren.
Stinzenflora-monitor: voor informatie klik hier, over de Noordelijke Lustwarande, stinzenplanten in Noord-Nederland en Noord-Duitsland, locaties, soorten en bloeitijd.