Bonte krokus variant

Bonte krokus variant met oranje stamper boven de dichtgevouwen bloembladeren uit bij Stinze Stiens.

Deze week wandelden we met een bekende bollenkweker/-fotograaf door de tuin. Het werd een spelletje ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Kijken met een kwekersoog betekent nieuwe dingen ontdekken. Zijn oog viel op een Bonte krokus met een stamper die bij gesloten bloem eigenwijs oranje nog net boven de bloemblaadjes uitsteekt. Ook op een heel ander plek in de tuin ontdekten we dergelijke exemplaren. 

Bonte krokus variant.

Bonte krokus met zeer lange donkere punten aan de bloembladeren bij Stinze Stiens.

De Bonte krokus zoals deze op historische terreinen voorkomt is kleiner dan de ‘moderne’ Bonte krokus. Dat komt, zo vertelde hij, omdat een kweker graag op grootte selecteert en deze dan doorkweekt tot grote volle exemplaren. Wij houden van de krokus zoals deze bij Stinze Stiens al zeker sinds bijna 100 jaar voorkomt, kleiner en fijner. Vaak hebben ze een donker puntje aan de uiteinden van de bloembladen. Het kwekersoog ontdekte enkele exemplaren die wel heel donkere punten hadden en zou deze graag vermeerderen. 

Holwortel

Holwortel in het bosje achter in de tuin bij Stinze Stiens.

Hij was ook de eerste die dit jaar de Holwortel in de tuin zag. Deze komt wat verkreukeld boven de grond maar op een ander plek in de tuin bleek hij al verder te zijn en waren de eerst bloemen goed zichtbaar.

Lenteklokken.

Lenteklokken bij Stinze Stiens.

De Lenteklokken doen het op een plekje langs het pad dit jaar prachtig. Ze staan trots op een hoge stengel te wiegen. De zaailingen eromheen staan ook mooi te bloeien. We vertelden het al eerder maar kunnen het niet laten ze nog eens te laten zien.

Lenteklokjesbos, 'Märzenbecherwald', bij Großschwabhausen (Duitsland).

Lenteklokjesbos, ‘Märzenbecherwald’, bij Großschwabhausen (Duitsland). Foto Stinze Stiens 2018.

We denken terug aan ons tochtje in 2018 naar Großschwabhausen in Duitsland waar de Lenteklokken weelderig bloeien in het ‘Märzenbecherwald.’ Je kunt terugkijken in het archief van de Stinzenflora-monitor. Klik hier. In Slovenië zagen we in 2018 waar Lenteklokken van houden: een zeer nat bos. Kllk hier. Het is leerzaam om de voorjaarsbloeiers te zien op de natuurlijke groeiplaatsen.

Lenteklokken Slovenië.

Lenteklokken in Slovenië. Foto Stinze Stiens 2018.

Bij de St. Vituskerk in Stiens staat de Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) nu volop in bloei bij de hoofdingang.

Oosterse sterhyacint Vituskerk Stiens.

Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) bij het St. Vituskerkhof in Stiens.

Oosterse sterhyacint St. Vituskerkhof Stiens.

Oosterse sterhyacint uitgezaaid langs de Lindelaan bij het St. Vituskerkhof in Stiens.

In februari was deze stille hof met stinzenplanten en de prachtige Lindebomen midden in het dorp ‘Tuin van de maand’ van de Nederlandse Tuinenstichting. Zoals het met verwilderingsbollen gaat, gaan ze graag buiten de perken. Ook langs de Lindelaan en op het talud rondom breiden ze zich steeds meer uit. Een mooie blauwe zweem die de nieuwe fase van de bloei van de stinzenplanten inluidt. 

Sneeuwklokjes uitplanten.

Sneeuwklokjes ‘in het groen’ uitplanten bij Stinze Stiens.

Het was dan ook weer de tijd om Sneeuwklokjes ‘in het groen’ uit te planten. Waar de Sneeuwklokjes een zeer dichte pol zijn gaan vormen in de loop der jaren, graven we een deel op en planten deze uit. We verheugen ons weer volgend jaar op de meanders van Sneeuwklokjes. En binnen genoten we nog even na van de laatste bloeiers.

Sneeuwklokjes Stinze Stiens.

Sneeuwklokjes in de mooi beschilderde laat 19e-eeuwse gang bij Stinze Stiens.

Stinze Stiens:
Bezoekadres: Smelbrêge 6, schuin tegenover de St. Vituskerk in het historische centrum
Toegang: Op afspraak. ‘Open tuindagen’, zie het Stinzenflorajournaal of de agenda op de website www.stinze-stiens.nl
Parkeren: gratis in Stiens
Openbaar vervoer: Bus 60 of 154 vanuit Leeuwarden, Halte Langebuorren.
Stinzenflora-monitor: voor informatie klik hier, over de Noordelijke Lustwarande, stinzenplanten in Noord-Nederland en Noord-Duitsland, locaties, soorten en bloeitijd.