VOOR DE AGENDA EN RESERVEREN, klik hier

_____________________________________________________________________________
CONCERTEN

Terugblik
Het seizoen 2018/2019 had een zeer goede start met Anneke Hoekman die voor het eerst een soloprogramma speelde op verschillende blokfluiten. Meer dan de helft van het programma bestond uit moderne en hedendaagse muziek. Het publiek reageerde enthousiast op dit avontuurlijke programma waarin Anneke Hoekman zich in een eigen improvisatie ook liet inspireren door een uit het publiek aangedragen thema. James Oesi wist bij zijn tweede optreden in Pakhûs SOLO opnieuw alle aandacht vast te houden met name ook in het stuk waarin hij op wonderbaarlijke wijze met de contrabas sitar-achtige klanken te voorschijn toverde. 

Catalina Vicens 'San Quirico orgel' Pakhûs SOLO, 9/11/2018

Catalina Vicens bespeelt het ‘San Quirico orgel’ bij de onthulling in Pakhûs SOLO, 9 november 2018.

Het concert was uitverkocht evenals het volgende concert dat een hoogtepunt was: de onthulling van het orgeltje, gereconstrueerd naar een afbeelding van het intarsia (hout inlegwerk) uit de 2e helft van de 15e eeuw. De internationaal bekende Catalina Vicens bespeelde het. Het orgeltje, (bouw Orgelmakerij Winold van der Putten/Ingrid Noack-Kirschner /advies Jankees Braaksma) kreeg ook landelijke belangstelling in een gedetailleerd artikel van Gretha Pama in NRC Handelsblad (5 nov. 2018). De verfijnde decoraties, gemaakt door Restauratie atelier I.L. Breebaart / Bianca de Góes, dwongen van ieder bewondering af. Inmiddels was het orgel al 2x te horen elders in Nederland en we hopen dat Catalina Vicens, die het orgeltje in   langdurige bruikleen krijgt nog velen kan laten meegenieten in binnen- en buitenland.


Programma januari – mei 2019
Info en reserveren: www.stinze-stiens.nl/agenda
Dit jaar zijn de voorwaarden voor reserveringen wat aangepast. Annuleringen kwamen soms niet of erg laat binnen. We begrijpen dat er wel eens onverwacht iets tussen komt. Maar bij veel belangstelling willen we anderen ook graag blij maken. Daarom is nu de regel dat bij verhindering annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven moeten worden, anders wordt de toegangsprijs alsnog verrekend. Betalingen ontvangen we graag via het opgegeven rekeningnummer in de antwoordmail. Dit maakt het administratief makkelijker. Contant betalen aan de zaal blijft mogelijk, maar er is geen pinautomaat.

Wytske Holtrop. Foto: Marije van den Berg

25 Januari 2019
Celliste, Wytske Holtrop, winnaar van de runner up Emmy Award 2018 zal nu voor de derde maal een nieuw solo programma presenteren. Ze komt daarvoor weer uit Genève waar ze onlangs ‘cum laude’ afstudeerde aan de Haute école de Musique. Zij speelt een gevarieerd programma waarin naast de Cello suite 3 van Bach hedendaagse componisten aan bod komen. Twee van hen komen uit Friesland en het stuk van Sipke Hoestra werd speciaal voor haar gecomponeerd. Zeker is dat Wytske weer voor een aansprekend programma zal zorgen.

Beate Loonstra, Fundatie Utrecht 2017

Beate Loonstra tijdens concert Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude in Utrecht, 2017. Foto ©Janita de Vries

1 Maart 2019
We zijn blij dat we de harpiste Beate Loonstra bereid hebben gevonden om opnieuw een solo programma te komen brengen. Bij haar afstuderen twee jaar geleden was de jury extreem lovend over haar techniek, presentatie, uitstraling. Beate karakteriseert de muziek die ze gaat brengen als levendig, soms donker, melancholiek en sprekend. Het is een ‘internationaal’ programma. Alle informatie staat in de agenda op onze website. Ook zal ze vertellen over de samenwerking met componist Ad Wammes en enkele ‘schetsen’ laten horen van de nieuwe compositie die hij nu voor haar schrijft.

Duo Verso

Duo Verso, panfluitist Matthijs Koene en klassiek gitarist Stefan Gerritsen.
Foto © Claudia Hansen

12 April 2019
Het Duo Verso zal een verrassend programma brengen voor gitaar en panfluit. Het Duo Verso bestaat uit Matthijs Koene, panfluit en Stefan Gerritsen gitaar. Matthijs is cum laude afgestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam. Diverse vooraanstaande componisten hebben werk voor hem geschreven. Stefan Gerritsen is een veelzijdig klassiek gitarist die zowel oude muziek als hedendaagse composities op het repertoire heeft. Beiden hebben al een indrukwekkende staat van dienst.
Het programma bestaat naast werk van Piazzolla en Ibert, geheel uit composities van hedendaagse componisten die het stuk specifiek voor dit duo hebben geschreven. Beide musici spelen ook ieder solo. Stefan Gerritsen laat een stuk horen van Ton de Leeuw, een van de meest invloedrijke Nederlandse moderne componisten en Matthijs Koene een eigentijdse compositie, in 2018 voor hem geschreven door de huidige ‘Componist des Vaderlands’ Calliope Tsoupaki in
het kader van de Dag van de Mensenrechten.

Vincent van Amsterdam Foto ©Marco Borggreve

Vincent van Amsterdam
Foto ©Marco Borggreve

17 Mei 2019
Vincent van Amsterdam, die de Dutch Classical Talent Award won in 2016, speelt klassiek accordeon. Ook hij is nieuw in ons Pakhûs. Zijn repertoire past prima bij de muziek die wij in het Pakhûs brengen. Sofia Gubaidulina (*1931 ) is een van zijn favoriete componisten. Gubaidulina heeft 10 stukken geschreven voor klassiek accordeon. Vincent vroeg voor de Dutch Talent Award competitie de Russische componist Maxim Shalygin om een stuk voor hem te schrijven. Het is een fascinerend meditatief stuk geworden. Vincent heeft ook klassieke muziek zoals de French suite No. 5 van Bach in zijn repertoire. Hij heeft al meerdere CD’s op zijn naam staan. Op 10 augustus schreef Rudolf Nammensma een lovende recensie in de Leeuwarder Courant over zijn nieuwste   CD, getiteld Red, Dark,  and Blue.  

___________________________________________________________________________

Holwortel op Martenastate

Holwortel op Martenastate

STINZENSTRUIN / STINZENFLORA-MONITOR 2019
‘OndersteBoven van Stinzenplanten’

Struinen langs stinzen, staten, buitenplaatsen en andere bijzondere monumentale woningen wordt bij steeds meer mensen een geliefde bezigheid in het vroege voorjaar. Al vanaf half februari kleuren de eerste voorjaarsbloeiers, stinzenplanten, de winterse landgoederen en parktuinen. Het stinzenflora seizoen loopt zeker tot half mei. Geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit op maar liefst negen landgoederen en in parktuinen. Dit is het vijfde jaar dat de Stinzenflora-monitor online is, een hoogtepunt! 

Holwortel in Dodonaeus, 1563

Holwortel in : Dodonaeus, Cruijdeboeck, Antwerpen 1563

Dit jaar is het motto ‘OndersteBoven van Stinzenplanten’. Om de kleurige voorjaarsbloeiers te laten bloeien moet de grond waarin de bollen en knollen genesteld zijn, gekoesterd worden. De bodem is de basis. En dan de bollen zelf: hoe zien ze eruit, hoe moet ik ze planten? Bijzonder is dat in een ver verleden, in oude kruiden- en plantenboeken de bol en de wortel altijd weergegeven werden in prachtige verfijnde tekeningen. In de Stinzenflora-Monitor worden deze met regelmaat getoond samen met prachtige foto’s van de stinzenplanten van nu. 

Zo komt het OndersteBoven van de stinzenplanten tot leven en hopen we dat alle bezoekers ondersteboven raken van al dit fraais wat het voorjaar te bieden heeft. Ieder terrein is anders en dat maakt het ieder jaar weer spannend.  Tijdens excursies en Open Tuindagen vertellen de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor er graag over. De Stinzenflora-monitor is actief van 9 februari – 12 mei 2019 op de website https://www.stinzenflora-monitor.nl Daar staat ook de informatie over de vele voorjaarsactiviteiten die de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren: rondleidingen voor groepen, (foto)cursussen, Open Tuindagen en Voorjaarsarrangementen (Dekema State, Martenastate, Stinze Stiens). En wil men een personeels- of familieuitje organiseren dan is dit Voorjaarsarrangement ook zeer geschikt, indien gewenst zelfs met de paardentram. Alle informatie komt in de Stinzenflora-monitor.
____________________________________________________________________________ 

Plantlijst

Plantlijst ‘Wed. Iest’. Administratie Kwekerij ‘De Iephof’, Fa. Bosgra, Burgum. 1868. Archief: TRESOAR (Leeuwarden). Onderzoek en foto’s: A. Westra-van der Mark.

Gerrit Vlaskamp tún 150 jaar

Op 18 december 1868, dus 150 jaar geleden, toog tuinarchitect Gerrit Vlaskamp naar Stiens met (vrucht)bomen, struiken en een zware zwarte beuk om Sjoukje Jeens Taekema (wed. Iest) en dochter Elisabeth te plezieren met een fraaie slingertún. De structuur van de tuin hebben we, sinds wij de tuin bezitten, hersteld en ook de bodem kreeg aandacht. Steeds waren er weer  verrassingen en deden we nieuwe ontdekkingen. Door allerlei maatregelen is ook de stinzenflora tot volle wasdom gekomen. De Sneeuwklokjes meanderen in het vroege voorjaar door de tuin, Lenteklokken en Krokussen mengen zich ertussen. Wat later komt de Holwortel en ook de Bostulp, de ‘Keningin fan de stinzenblomkes’ is toegenomen. 

Kaukasische vleugelnoot bij Stinze Stiens.

Kaukasische vleugelnoot in herfsttooi bij Stinze Stiens.

Sinds vorig jaar is de Kaukasische vleugelnoot opgenomen als ‘Monumentale boom’ in het landelijke register van de Bomenstichting. De boom is al op foto’s uit 1904 te zien en mogelijk dateert hij uit de tijd van Vlaskamp, hoewel hij niet op de plantlijst staat. Hij viel in 1972 om. De toenmalige bewoner van het Doktershûs zei: ‘laat maar liggen’. De boom groeide uit tot een  wonderbaarlijke vorm. Op de liggende stam vormen de takken een bijzondere bossage. Andere takken ondersteunen dit geheel.

Bonte krokus, Lenteklokjes en op de achtergrond Sneeuwklokjes bij Stinze Stiens

Bonte krokus, Lenteklokjes en op de achtergrond Sneeuwklokjes bij Stinze Stiens

In het voorjaar bent u welkom, tijdens Open Tuindagen, of voor groepen (min. 8 personen), of als een Voorjaarsarrangement samen met Martenastate en Dekema State (min. 12 personen). Voorafgaand vertellen we over de stinzenflora en over de geschiedenis van de tuin in het Pakhûs SOLO.  Alle informatie is vanaf half februari te lezen op www.stinzenflora-monitor.nl 

In maart verschijnt er over de stinzenflora bij Stinze Stiens een groot artikel met fraaie foto’s in het tijdschrift Groei & Bloei.

_______________________________________________________________________________

Dubois (‘Double white Saxifrage

Haarlems klokkenspel uit: Herbarium van Charles Dubois (‘Double white
Saxifrage, Found near Croydon in Surrey’, aantekening ‘Saxifraga granulata L. flore pleno’, no. 982, © Oxford University
Herbaria.

Geschiedenis van de stinzenflora

Regelmatig verschijnt op de homepage van onze website (links onder) een blog over de geschiedenis van de stinzenflora en andere wetenswaardigheden over onderwerpen die o.a. met historisch groen te maken hebben. Onlangs ontrafelde Willem het geheim over de historie van het Haarlems Klokkenspel: ‘Hoe Haarlems is het klokkenspel’. Over de contacten tussen de arts/chemicus/botanicus Herman Boerhaave (1668-1738) en tijdgenoten overzee, evenals de rol van de toen veel jongere Linnaeus en de gevolgen voor het Haarlems klokkenspel als populaire plant wordt uitgebreid verslag gedaan op basis van historische bronnen in oude boeken. 

De geschiedenis van de stinzenflora staat ook centraal in een hoofdstuk dat Willem schreef in het onlangs verschenen boek: Martenastate, proeftuin van het Paradijs?’ Het hoofdstuk beschrijft de historie vanaf de zestiende eeuw en is rijk geïllustreerd met afbeeldingen uit de oude kruidenboeken en florilegia, de ‘bloemboeken’. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en bij de Stichting Martenastate .

Op 20 april zal Willem tijdens de Voorjaarsfair van Dekema State ook vertellen over Stinzenflora en de geschiedenis van een aantal stinzenplanten. 

_____________________________________________________________________________

Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee (Stinze Stiens)
adviseurs Commissie Groen Erfgoed Nederlandse Tuinenstichting.

Logo Nederlandse Tuinenstichting

Logo Nederlandse Tuinenstichting

De Nederlandse Tuinenstichting (verder afgekort tot NTs), opgericht in 1980, streeft naar de instandhouding van tuinen en parken die van belang zijn door vormgeving, beplanting, cultuurhistorische waarde, ligging en ensemblewaarde in samenhang met gebouwde of andere objecten. Donateurs wisselen hun kennis uit tijdens Open Tuindagen of excursies.
De Commissie Groen Erfgoed (CGE) geeft onafhankelijk advies aan particulieren, instellingen en overheden met betrekking tot de bescherming, instandhouding en ontwikkeling van groen erfgoed in de breedste zin des woords. Zij entameert ook onderzoek naar historische en hedendaagse tuinen, parken en cultuurhistorische landschappen en hun ontwerpers en beheerders. Ook de bescherming van bijzonder en/of kenmerkend plantensortiment vormt een speerpunt.
De Commissie Groen Erfgoed heeft tevens een monitorfunctie: het signaleren van problemen in het behoud en beheer van historische en actuele tuinen, parken en cultuurhistorische landschappen, het mobiliseren van overheden en de publieke opinie zodra dit groen in de knel dreigt te geraken. Naar aanleiding van meldingen vanuit ‘het veld’, bezorgde burgers, actievoerende groepen, alerte donateurs, komt de CGE in actie.

De Commissie Groen Erfgoed wordt ondersteund door regioadviseurs. Sinds vorig jaar zijn Willem en Trudy adviseur voor de regio Fryslân. Mocht er aanleiding zijn om contact te zoeken met ons dan horen we het graag via: stinze.stiens@icloud.com 

___________________________________________________________________________

2 vrijwilligers Pakhûs SOLO

Twee van het enthousiaste team vrijwilligers van Pakhûs SOLO

PAKHÛS SOLO beschikbaar voor derden

Bezoekers ervaren de ruimtes in het historische, duurzaam verbouwde, Pakhûs SOLO als plezierig. We krijgen vaker de vraag of de ruimte ook door derden gebruikt mag worden. Graag geven we hieraan gehoor. Het Pakhûs heeft boven een goed geoutilleerde ruimte voor een vergadering of presentatie (max. 40 personen). Beneden is de ‘garage-foyer’ en een klein keukentje. In het pand is een lift. Wilt u voor een bijeenkomst of activiteit incidenteel gebruik maken van het Pakhûs SOLO, neem dan via onderstaand e-mail adres contact op met de eigenaren/beheerders. Bij voorkeur houdt uw bijeenkomst op enigerlei wijze verband met de doelstellingen van het Pakhûs SOLO: het bevorderen van de belangstelling voor historisch Stiens en omgeving, voor cultuur en natuur, in het bijzonder de stinzenflora. Voor prijzen en mogelijkheden gaan we graag met u in overleg.

____________________________________________________________________________

Trudy van Riemsdijk-Zandee / Willem van Riemsdijk
Doktershûs/Stinze Stiens en Pakhûs SOLO
Smelbrêge 6 en 9
9051 BH Stiens
e-mail: stinze.stiens@icloud.com
www.stinze-stiens.nl