VOOR DE AGENDA EN RESERVEREN, klik hier

__________________________________________________________________________________________________

CONCERTEN

Een jaar geleden zijn we, ondersteund door een groep vrijwilligers, gestart met het organiseren van een reeks concertjes in Pakhûs SOLO in Stiens. We streven naar een boeiende programmering waarbij zowel oude als meer hedendaagse klassieke muziek aan bod komen. Pakhûs SOLO biedt een podium aan veelal jonge ambitieuze beroepsmusici. Dat dit initiatief aanslaat blijkt uit het feit dat de activiteiten veelal nagenoeg uitverkocht zijn, dat het publiek en de musici enthousiast zijn en dat we ook goede recensies krijgen in de pers. Het zaaltje heeft een prima akoestiek en er is een heel direct contact tussen de musici en de zaal.

terugblik najaar 2017

Het nieuwe seizoen werd geopend door de contrabassist James Oesie. Hij had al van ons initiatief gehoord en nam zelf contact op of hij een solo programma bij ons mocht verzorgen. We vroegen ons wel even af of zo’n programma veel publiek zou trekken, maar deze zorgen bleken onnodig, het programma was vrijwel uitverkocht, het publiek was razend enthousiast en het kreeg een prima recensie in de Leeuwarder courant.

Het tweede concert van ons tweede seizoen werd verzorgd door Tim Veldman. We hadden Tim al leren kennen in het eerste seizoen toen hij op het orgel van het fraaie middeleeuwse Sint Vitus kerkje in Wetsens speelde en samen met Anneke Hoekman blokfluit. Ditmaal verzorgde hij op ons verzoek een solo programma in Stiens op het klavecimbel. Het klavecimbel moest via de trap naar boven en kon maar net door de nodige bochten in het gebouw geloodst worden. Al deze moeite werd beloond door een succesvol programma met als slot een fantastische uitvoering van het virtuoze  Fandango van Antonio Soler.

R. Nammensma, Leeuwarder Courant, 17 november 2017

R. Nammensma, Leeuwarder Courant, 17 november 2017

Het derde concert was opnieuw een solo optreden van Wytske Holtrop op cello. Ook dit concert werd bijgewoond door de recensent Nammensma van de Leeuwarder courant, en werd net als bij James Oesie lovend besproken. Wytske had zelf gevraagd of ze weer bij ons mocht optreden en dat waarderen we zeer. Op deze manier kan het publiek de ontwikkeling van zo’n jonge ambitieuze musicus volgen.

vooruitkijken naar het voorjaar 2018 

Op 19 Januari zal het fagot duo Fagottisimo in het Pakhûs komen spelen. Dit belooft een boeiend programma te worden met een heel eigen klanksignatuur. Marjolein Wielinga uit Heerenveen zal naast de gewone fagot ook op de voorloper van de fagot, de dulciaan en op de barokfagot spelen. Het programma bestaat uit muziek van de 17e tot de 20e eeuw. Reserveren: https://stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/

Duc de Berry (1412-1416)

‘Maand April’ uit getijdenboek Les Très Riches Heures du Duc de Berry (1412-1416),
mogelijk voorstellend de verloving van Charles d’Orléans met Bonne d’Armagnac.
Coll. Bibliothėque Musée Condée de Chantilly. Photo cc

Op 9 Maart is er het programma Woud der Verwachting dat verzorgd zal worden door 4 musici, waaronder een sopraan en een tenor. We hebben dit programma eerder bijgewoond en het is niet alleen prachtige muziek uit vooral de 15e eeuw, maar ook een belevenis. Een stuk geschiedenis van Frankrijk en Engeland uit die tijd komt tot leven waarbij Charles  d’Orléans de hoofdrol speelt. De titel van het programma is ook de titel van een populair boek van Hella Haase. In het boek komt de Duc de Berry voor, die bekend is door het schitterende middeleeuwse getijdenboek: Les très riches heures du duc de Berry. De illustraties in dit boek zijn deels gemaakt door de gebroeders van Limburg. Het boek is te krijgen als E-boek en ook voor een paar euro te koop op boekwinkeltjes.nl . Zowel het muziekprogramma als het boek zijn zeer de moeite waard. Reserveren: https://stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/

Op  13 April zal de jonge violiste Diamanda la Berge Dramm een solo concert geven. Diamanda had van James Oesie gehoord van het Pakhûs SOLO en vroeg of ze bij ons een solo programma mocht verzorgen. Ze heeft haar opleiding zowel in Boston gehad als in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium bij Vera Beths. Ze is onderscheiden met de Nicolai prijs voor een buitengewoon optreden en is momenteel geslecteerd als Dutch Classical Talent. Ze is tot nu toe de eerste musicus die met een solo programma voor strijkinstrument is uitgekozen als Dutch Classical talent. Diamanda heeft veel hedendaagse en moderne muziek op haar repertoire. Programma en mogelijkheid tot reserveren binnenkort op https://stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/

 

IntarsiaSan Quirico d’Orcia. © Photo Scala

Antonio Barili (1453-1516), Intarsia (hout inlegwerk
met orgel en figuur), 86,36 x 55,88 cm., ca. 1483-1485, Coll. Collegiata kerk, San Quirico d’Orcia. © Photo Scala

OPDRACHT RECONSTRUCTIE ORGEL  15e eeuw

Afgelopen jaar hebben we een aantal malen Catalina Vicens horen spelen. Catalina wordt veel gevraagd voor concerten in de wereld waar ze speelt op oude muziekinstrumenten en we waren dan ook zeer vereerd dat ze bereid was om samen met het gezelschap Super Librum  een concert te geven in de St. Vitus kerk in Stiens, mede mogelijk gemaakt door de Boelstra Olivier Stichting. Ze speelde op diverse gereconstrueerde middeleeuwse orgeltjes die gebouwd zijn door de bekende orgelbouwer Winold van der Putten. Catalina is een zeer veelzijdige musicus, die naast oude orgeltjes ook klavecimbel speelt en zich bezig houdt met slagwerk instrumenten. Ze is bezig met een promotieonderzoek begeleid door o.a. Ton Koopmans voor de Universiteit Leiden in samenwerking met het Orpheus instituut in Gent. In overleg met Catalina, Winold en ons is besloten dat er een nieuwe reconstructie zal worden gemaakt van een laat middeleeuws orgeltje gebaseerd op een zeer fraaie Intarsia (afbeelding gemaakt op basis van houtinleg) die momenteel aanwezig is in het middeleeuwse kerkje Collegiata in San Quirica d’Orcia ten zuiden van Siena. Dit paneel is oorspronkelijk gemaakt voor de Dom in Siena. Dit orgeltje zal in juni klaar zijn en voor het eerst te horen zijn in ons Pakhûs in Stiens bespeeld door Catalina. De datum van dit unieke concert is nog niet bekend, maar we houden u op de hoogte.

Stinzenflora-monitor

Stinzenflora-monitor logo

STINZENSTRUIN EN STINZENFLORA-MONITOR 2018 

Dit jaar is Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. De vroege voorjaarsbloeiers, stinzenplanten, zijn bij uitstek groen cultuurhistorisch erfgoed. De bloeitijd van een stinzenplant hangt af van de soort en het seizoen, geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek. ( www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor/

De Kalender in de Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over stinzenflora in de 10 deelnemende landgoederen en parktuinen. Met regelmaat wordt ook bericht over de bloei van de stinzenplanten elders in Nederland en Europa of over bijzonderheden en de lange geschiedenis van deze planten. Dit alles wordt rijk geïllustreerd met mooie foto’s. Ook afbeeldingen uit oude boeken krijgen aandacht. Dit jaar is de lijst van planten uitgebreid. De tabel in de Kalender is vernieuwd en beter leesbaar. Hij is actief van 10 februari – 13 mei 2018 op de website. Daar staat ook de informatie over de vele voorjaarsactiviteiten die de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren.

MET DE FRIESE PAARDENTRAM LANGS STINZENFLORA OP HISTORISCHE LOCATIES 

StinzenFloraTour met de Friese paardentram

StinzenFloraTour met de Friese paardentram

De landgoederen Dekema State in Jelsum en Martenastate in Koarnjum, en Stinze Stiens met zijn Vlaskamp-parktuin bij het Doktershûs vlak bij de oude St. Vituskerk, zijn samen fraaie voorbeelden van historische locaties met een rijke stinzenflora. Het hele seizoen door is er veel te genieten van deze vroege voorjaarsbodes. Op 7 april 2018 kunt u tijdens een ‘StinzenFloraTour’ met de Friese paardentram genieten van een volledig verzorgd beleefarrangement met deskundige informatie over de stinzenflora (€ 49,50 p.p.).

Voor het volledige programma en reserveren (noodzakelijk en mogelijk t/m 4 april) via https://stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/

TOER FAN STIENS 2e druk bijna uitverkocht 

Omslag boek TOER FAN STIENS

Fotobijschrift: Omslag boek (ontwerp: Studio Edwin de Boer) met afbeelding Cor Reisma, Landschap met de Stienser toren [vanuit ZW], uitsnede, olieverf op doek, 51 x 69 cm., 1935.

In de 1e Partituur is gemeld dat de tweede druk van het boek Toer fan Stiens verschenen was. We verheugen ons over de grote belangstelling. Inmiddels zijn nog slechts enkele exemplaren beschikbaar. Het boek doet verslag van een ‘tour rond de toer’ naar aanleiding van de tentoonstelling Toer fan Stiens aan de hand van ansichten, foto’s en diverse kunstwerken van vooral Friese kunstenaars, die belangrijk waren voor het verbeelden van het Friese landschap. Het boek is rijk geïllustreerd boek met interessante feiten over de geschiedenis van de toren, over de kunstenaars, hun relatie met Stiens en over het groen rond het kerkhof. Dus wanneer u nog een mooi geschenk zoekt dan kunt u terecht bij de Bruna winkel, Pieter Jellessingel 11, 9051BV Stiens. Prijs € 22,50.

PAKHÛS SOLO beschikbaar voor derden 

Pakhûs SOLO, Stiens

Pakhûs SOLO, Stiens

Bezoekers ervaren de ruimtes in het historische, duurzaam verbouwde, Pakhûs SOLO als plezierig. We krijgen vaker de vraag of de ruimte ook door derden gebruikt mag worden. Graag geven we hieraan gehoor. Het Pakhûs heeft boven een goed geoutilleerde ruimte voor een vergadering of presentatie (max. 40 personen). Beneden is de ‘garage-foyer’ en een klein keukentje. In het pand is een lift. Wilt u voor een bijeenkomst of activiteit incidenteel gebruik maken van het Pakhûs SOLO, neem dan via onderstaand e-mail adres contact op met de eigenaren/beheerders. Bij voorkeur houdt uw bijeenkomst op enigerlei wijze verband met de doelstellingen van het Pakhûs SOLO: het bevorderen van de belangstelling voor historisch Stiens en omgeving, voor cultuur en natuur, in het bijzonder de stinzenflora. Voor prijzen en mogelijkheden gaan we graag met u in overleg.

__________________________________________________________________________________________________

Trudy van Riemsdijk-Zandee / Willem van Riemsdijk
e-mail: stinze.stiens@icloud.com
Doktershûs/Stinze Stiens en Pakhûs SOLO, Smelbrêge 6 en 9, Stiens
www.stinze-stiens.nl