Omslag boek TOER FAN STIENS

Fotobijschrift: Omslag boek (ontwerp: Studio Edwin de Boer) met afbeelding Cor Reisma, Landschap met de Stienser toren [vanuit ZW], uitsnede, olieverf op doek, 51 x 69 cm., 1935.

In het pas verbouwde Pakhûs SOLO op Smelbrêge 9 is vanaf 12 november tot en met 18 december de tentoonstelling Toer fan Stiens te zien. De tentoonstelling is open van vrijdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur en is gratis toegankelijk.

In deze tentoonstelling maakt u een tour rond de toer (toren) van Stiens aan de hand van diverse kunstwerken van gerenommeerde Friese kunstenaars: Jan Stormer, Ids Wiersma, Jelle Troelstra, Johan Elsinga, Cor Reisma, Andries van der Sloot, Jentje van der Sloot, Bouke van der Sloot, Jac. Th. Dankert, Johan Hemkes en Klaas Koopmans. Een kort historisch overzicht beschrijft de (bouw)geschiedenis van de toren en dit eeuwenoude bouwwerk als ‘klinkend monument’. Met oude foto’s en ansichten is er aandacht voor het ‘groene kerkhof’: de geschiedenis van de bomen rond de kerk, hun onderhoud vanaf de achttiende eeuw tot nu, en voor de stinzenplanten op het kerkhof.

Van elk kunstwerk is nagegaan waar de kunstenaar zich bevond toen deze het werk maakte. Zelf kun je op zoek naar de plekken, die kunstenaars kozen voor hun gezicht op de Toer fan Stiens met de aanwijzingen in ‘Hoe vind je de kunstenaar?’ En vergelijk eens oude ansichten en foto’s in de tentoonstelling met de kunstwerken van het dorpsgezicht met zijn karakteristieke toren en de bomenkrans, gefotografeerd vanuit een vergelijkbaar standpunt als dat van de kunstenaar.

Bijzonder is dat onderzoek in archieven en gesprekken met nabestaanden van de kunstenaars en eigenaren van de kunstwerken veel informatie heeft opgeleverd over de kunstenaars en hun band met Stiens, en over de geschiedenis van verschillende tentoongestelde werken. Diverse werken hebben hun eigen ‘verhaal’. Het schilderij van Cor Reisma bijvoorbeeld uit 1935 dat model stond voor de Keningspriis, de koningsprijs van Keatsclub “De Boer” in Stiens van 1945, is aanwezig in de tentoonstelling.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt in een oplage van 250 stuks een rijk geïllustreerd boek dat tijdens de tentoonstelling voor de introductieprijs van € 17,50 te koop is. Het boek heeft 126 pagina’s, alle kunstwerken zijn in kleur afgebeeld en het boek bevat veel informatie met interessante feiten over de geschiedenis van de toren, over de kunstenaars, over hun relatie met Stiens en het ‘groene kerkhof.’
Vanaf 30 december is het boek voor € 22,50 te koop bij de Brunawinkel, Pieter Jellessingel 11, Stiens.

Auteurs zijn Trudy van Riemsdijk-Zandee en Willem van Riemsdijk, initiatiefnemers en eigenaren van het Pakhûs SOLO. Het hoofdstuk over de geschiedenis van de toren is namens de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel geschreven door Gerrit van der Meulen, architect, en van 2004-juni 2016 voorzitter van de stichting. Het boek werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Boelstra Olivier Stichting.

Bezoekadres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, 9051BH Stiens
12 november t/m 18 december, vr. za. zo. van 13.00 u. – 17.00 u.
In het pand is een lift aanwezig en het pand is beperkt toegankelijk voor rolstoelen.
Informatie via stinze.stiens@icloud.com