Pakhûs met bouwbord en info-spandoek.

Pakhûs met bouwbord en info-spandoek.

Half oktober 2015 is de verbouwing van het voormalige ‘Pakhûs’ op Smelbrêge 9 in Stiens begonnen.

De geschiedenis gaat terug tot ca. 1830. In de negentiende eeuw was er op die locatie een timmerwinkel gevestigd en begin twintigste eeuw werd het een kaaspakhuis. Daarna heeft het verschillende functies gehad. In 2014 kochten Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk – Zandee het pand. Zij zijn ook de eigenaren van het rijksmonument, het voormalige Doktershûs op Smelbrêge 6 in Stiens.

Het pand wordt gerestaureerd en getransformeerd. Op de bovenverdieping komt een klein zaaltje. De toegang is via een trap aan de noordgevel, of via een inpandige lift. In de bovenruimte kunnen kleine tentoonstellingen worden georganiseerd die bijvoorbeeld te maken hebben met het Doktershûs en de bijbehorende tuin, met de geschiedenis van Stiens, Open Monumentendag of de Week van de Geschiedenis. Een andere mogelijkheid is het organiseren van kleinschalige concertjes of een lezing. De uitvoering van de plannen hangt mede af van hulp van vrijwilligers als gastvrouw- gastheer, voor het inrichten tentoonstellingen, koffie/thee schenken, helpen schoonhouden, of het verzorgen van de (stinzenflora)tuin voor het pakhûs.

Bent u geïnspireerd en wilt u hand- en spandiensten verlenen of meer informatie hebben dan komen we graag met u in contact: stinze.stiens@icloud.com

Bouw steiger Pakhûs. 9 oktober 2015.

Bouw steiger Pakhûs. 9 oktober 2015.

Pakhûs zuidzijde. Dakbedekking eraf. 15 oktober 2015.

Pakhûs zuidzijde. Dakbedekking eraf. 15 oktober 2015.

Pakhûs noordzijde, eersteisolatieplaten aangebracht. 24 oktober 2015.

Pakhûs noordzijde, eerste isolatieplaten aangebracht. 24 oktober 2015.

Pakhûs zuidzijde, eerste isolatieplaten aangebracht. Gezienvanuit Stinze Stiens. 25 oktober 2015.

Pakhûs zuidzijde, eerste isolatieplaten aangebracht. Gezien vanuit de tuin bij het Doktershûs. 25 oktober 2015.

Pakhûs noordzijde. Dakpannen erop. 11 november 2015.

Pakhûs noordzijde. Dakpannen erop. 11 november 2015.