Stinze Stiens

Stinze Stiens, Sneeuwklokjes en Winterakonieten in het vroege voorjaar.

De tuin bij het Doktershûs in Stiens is bekend vanwege de stinzenplanten. Zij stonden er zeker al in de jaren dertig van de vorige eeuw. Jaarlijks opent Stinze Stiens met enige regelmaat de hekken om anderen te laten meegenieten. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor een ontvangst  in het gerenoveerde Pakhûs SOLO in Stiens met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en aansluitend een struin door de stinzenflora-tuin. Graag vertellen we u bij een kopje koffie of thee over de bijzonderheid van deze voorjaarsbloeiers en het beheer van een stinzenfloraterrein. Wat moet je doen om deze te laten groeien en bloeien?

De ‘Open tuindagen’ dit jaar zijn op 12 februari, op 4 maart en 30 april. Om 13.00 u. kunt luisteren naar een ‘Praatsje’  in het Pakhûs SOLO (toegang € 5 pp. incl. koffie/thee en iets erbij) en aansluitend een stinzenstruin door de tuin (aanmelding niet nodig). Van 14.00 – 16.00 u. is de tuin ook voor anderen open en is de toegang gratis.

Paardentram bij Dekema State in Jelsum.

Paardentram. Foto: Marieke Balk.

Bijzonder is dit jaar op 8 april een uniek Beleefarrangement met de Friese paardentram langs drie historische locaties: de start is in het Pakhûs SOLO in Stiens met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en een túnkuier, en vervolgens een bezoek aan de landgoederen Martenastate state (Jelsum), Dekema State (Koarnjum). Kosten € 39,50: incl. koffie/thee met oranjekoek in Stiens, een Fryske lunch in de Túnmanswente en thee op Dekema State met rondleidingen. Reserveren is noodzakelijk, klik hier.

Verder kunnen gedurende het stinzenflora-seizoen op afspraak groepen (vanaf 8 personen) de tuin bezoeken. Aanmelding via: stinze.stiens@icloud.com. Programma: ontvangst met koffie/thee en iets erbij in het Pakhûs SOLO en een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’, met stinzenstruin door de tuin. Toegang: € 5 pp. incl. koffie/thee en iets erbij.
U dient zich als groep minimaal een week van te voren  aan te melden. Een groep bestaat uit minimaal 8 personen.

Bezoekadres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, 9051 BH Stiens.

Wilt u uw bezoek combineren met een kijkje op andere locaties dan kunt u op de kalender van de Stinzenflora-monitor wekelijks zien welke stinzenplanten waar bloeien op verschillende landgoederen en in parktuinen in Fryslân, en ook een in Gelderland.