VOOR DE AGENDA EN RESERVEREN, klik hier


______________________________________________________________________________ 

   15 augustus 2018

CONCERTEN

Het komende seizoen wordt al weer het derde seizoen dat we concerten organiseren in ons Pakhûs ondersteund door een enthousiaste groep vrijwilligers. We bieden een podium aan veelal jonge ambitieuze professionele musici en we streven er naar musici te volgen in hun ontwikkeling. Daarnaast brengen we ook voor ons nieuwe musici met nieuwe instrumenten. Komend seizoen zal bijvoorbeeld het Duo Verso, dat bestaat uit panfluitist Matthijs Koene en klassiek gitarist Stefan Gerritsen, bij ons voor het eerst optreden. De muziek die dit duo brengt past prima in het type muziek dat wij in het Pakhûs promoten.  

Er is aandacht voor zowel oude muziek als muziek van moderne en hedendaagse componisten, of een combinatie van beide. De programma’s in het Pakhûs zijn verrassend. Het bijwonen van de concerten vinden bezoekers vaak fascinerend. De fascinatie komt door de uitstraling en kwaliteit van de musici, het geboden programma en door de kwaliteit en intimiteit van het zaaltje. 

Diamanda La Berge Dramm wint de Dutch Classical Talent Award.

Diamanda La Berge Dramm wint de Dutch Classical Talent Award 2018. Screenshot TV uitzending NPO4.

De violiste Diamanda la Berge Dramm won de Dutch Classical Talent Award 2018, korte tijd nadat ze bij ons een zeer succesvol solo concert had gegeven. We hopen Diamanda in het seizoen 2019-2020 weer te kunnen begroeten in het Pakhûs.  

Wytske Holtrop,. runner up Emmy Award 2018

Wytske Holtrop, runner up Friese Emmy Award 2018

Wytske Holtrop kreeg begin van de zomer de runner up prijs van de Friese Emmy Award 2018. Deze award wordt toegekend aan een jong Fries klassiek musicus van groot talent, die een bewezen internationale muziekcarrière heeft. Wytske is runner up omdat ze aan het begin staat van haar internationale carrière. Wytske hebben we al gebracht vanaf het allereerste begin van de Pakhûs concerten en ze zal ook komend seizoen weer een nieuw solo programma presenteren. 

 

Het muziek programma voor het komend seizoen staat op hoofdlijnen vast.
Info en reserveren: www.stinze-stiens.nl/agenda 

14 september 2018

Anneke Hoekman. Foto: rezien

Anneke Hoekman. Foto: © rezien

Het seizoen wordt geopend door blokfluitiste Anneke Hoekman, een zeer veelzijdig, talentvol en ondernemend musicus. Het eerste seizoen presenteerde ze samen met Hidesato Sugiyama een buitengewoon boeiend programma. Afgelopen seizoen bracht ze het programma Woud der Verwachting met 15e eeuwse muziek uit de tijd van Charles d’Orléans. Naast Anneke traden op Esther Kronenburg, sopraan, Joep van Buchem, tenor, en Hidesato Sugiyama blokfluit. Dat programma  zou gekarakteriseerd kunnen worden als een  vorm van muziek theater.

Nu, op 14 september, zal Anneke een solo programma presenteren met als titel: 1+1=3. De titel refereert aan het feit dat ze in haar eentje meerstemmige muziek zal spelen op de blokfluit(en). Eén blokfluitist zal twee blokfluiten bespelen in één stuk. Ze zal muziek van zowel klassieke als van hedendaagse componisten spelen. Dit zal zeker weer een verassend en boeiend programma opleveren.

 9 november 2018

Barili, orgel San Quirico, © Photo Scala

Antonio Barili (1453-1516), Intarsia (hout inlegwerk met orgel en figuur), ca. 1483-1485, Coll. Collegiata kerk, San Quirico d’Orcia. © Photo Scala

Orgelbouwer Winold van der Putten, model portatief orgel

Foto: Orgelbouwer Winold van der Putten in zijn werkplaats (Stapelmoor, D) met het proefmodel van het portatief-orgel. l.: Jankees Braaksma, adviseur. r.: Willem van Riemsdijk (Stinze Stiens)

Op 9 november zal de internationaal zeer actieve musicus Catalina Vicens voor het eerst op het gereconstrueerde orgel spelen in ons Pakhûs: Carte Blanche. Op initiatief van  Stinze Stiens is de reconstructie van dit orgel uit de 2e helft van de 15e eeuw gemaakt naar een afbeelding van het orgeltje op een intarsia (hout inlegwerk). Het orgeltje is gemaakt door Orgelmakerij Winold van der Putten/Ingrid Noack-Kirschner. Jankees Braaksma, blokfluitist en portatiefspeler was adviseur. Restauratie atelier I.L. Breebaart / Bianca de Góes maakte de decoratieve rand met inlegwerk op het orgel naar het voorbeeld van de intarsia. Volgens de organist Liuwe Tamminga is het orgel oorspronkelijk vermoedelijk gebouwd door de beroemde orgelbouwer Lorenzo da Prato, die ook het orgel uit 1471-1475 in de San Petronio   basiliek in Bologna heeft gebouwd. Het oorspronkelijke orgel is verloren gegaan, maar de afbeelding bood genoeg informatie om een zinvolle reconstructie te maken. Het orgeltje zal aan Catalina Vicens in langdurige bruikleen worden gegeven. U kunt de onthulling van deze bijzondere reconstructie komen bijwonen en de eerste klanken van dit orgeltje komen beluisteren. Het orgeltje zal worden bespeeld door Catalina Vicens. Catalina zal naast oude muziek ook eigen improvisaties op het orgel ten gehore brengen. Ook zal er een toelichting worden gegeven op het instrument en zijn geschiedenis. Deze unieke gebeurtenis mag u niet missen.

 

James Oesi. Foto: S. Xanthoulis.

James Oesi. Foto: S. Xanthoulis.

7 december 2018
Contra bassist James Oesi vroeg vorig jaar net als Diamanda Dramm of hij bij ons mocht komen optreden. We zijn heel blij dat we daar op ingegaan zijn. Het was fascinerend om dit fenomeen te zien en te horen spelen. Hij komt nu opnieuw naar Stiens. James opent met een stuk van de hedendaagse componist en bassist Peter Smithuijsen. Dan gaat hij ver terug in de tijd met de beroemde Suite no. 2 van Bach om daarna via werk van Rabbath uit 1968 en Vasks uit 2003 weer in de 21ste eeuw terug te keren. Een afwisselend programma van meditatief melancholisch tot swingend.

Wytske Holtrop in Pakhûs SOLO, 2017

Wytske Holtrop in Pakhûs SOLO, 2017

25 Januari 2019
Celliste, Wytske Holtrop, winnaar van de runner up Emmy Award 2018 zal nu  voor de derde maal een nieuw solo programma presenteren. Ze komt daarvoor weer uit Genève waar ze sinds september 2016, na het ‘cum laude’ behalen van haar bachelor aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, studeert op de Haute école de Musique. Het programma volgt over enige tijd in de agenda op onze website maar, net als voor de andere concerten, kunt u nu al reserveren. Zeker is dat Wytske weer voor een aansprekend programma zal zorgen.

Beate Loonstra, 2017 Stiens

Beate Loonstra geeft uitleg over de harp. Pakhûs SOLO Stiens 2017.

1 Maart 2019
We zijn blij dat we de harpiste Beate Loonstra bereid hebben gevonden om opnieuw een solo programma te komen brengen. De vorige keer waardeerde het publiek dat Beate na afloop de vragen beantwoordde en over de harp vertelde. Het programma staat nog niet helemaal vast omdat Ad Wammes een stuk voor haar schrijft, waarvan op dit moment nog niet bekend is of dit op tijd klaar is. Beate karakteriseert de muziek die ze gaat brengen als levendig, soms donker, melancholiek en sprekend. Het zijn werken van Nederlandse (Flothuis), Franse (Salzedo) Italiaanse (Rota) en Spaanse (de Falla) componisten.  

Duo Verso

Duo Verso, panfluitist Matthijs Koene en klassiek gitarist Stefan Gerritsen.
Foto © Claudia Hansen

 12 April 2019
Het Duo Verso dat we hierboven al even aan u hebben voorgesteld zal een verrassend programma brengen voor gitaar en panfluit. Het Duo Verso bestaat uit Matthijs Koene, panfluit en Stefan Gerritsen gitaar. Matthijs is cum laude afgestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam. Diverse vooraanstaande componisten hebben werk voor hem geschreven. Met het Zerafin Ensemble ging hij op tournee met de Nederlandse singer/songwriter Spinvis. Stefan Gerritsen is een veelzijdig klassiek gitarist die zowel oude muziek als hedendaagse composities op het repertoire heeft. In 2005 gaf Stefan samen met Ravind Sanga een recital oude muziek voor de toenmalige koningin Beatrix.
Het duo heeft vele concoursen gewonnen. In 2007 maakten ze hun debuut in de Carnegie Hall in New York. Het programma zal later bekend worden gemaakt.

Vincent van Amsterdam Foto ©Marco Borggreve

Vincent van Amsterdam
Foto ©Marco Borggreve

17 Mei 2019
Vincent van Amsterdam, die de Dutch Classical Talent Award won in 2016, speelt klassiek accordeon. Ook hij is nieuw in ons Pakhûs. Zijn repertoire past prima bij de muziek die wij in het Pakhûs brengen. Sofia Gubaidulina (*1931 ) is een van zijn favoriete componisten. Gubaidulina heeft 10 stukken geschreven voor klassiek accordeon. Vincent vroeg voor de Dutch Talent Award competitie de Russische componist Maxim Shalygin om een stuk voor hem te schrijven. Het is een fascinerend meditatief stuk geworden. Vincent heeft ook klassieke muziek zoals de French suite No. 5 van Bach in zijn repertoire. Hij heeft al meerdere CD’s op zijn naam staan. Op 10 augustus schreef Rudolf Nammensma een lovende  recensie in de Leeuwarder Courant over zijn nieuwste CD, getiteld Red, Dark, and Blue. 

             __________________________________________________________________________ 

OPEN MONUMENTENDAGEN 8-9 september:
Monumentendag-lezing, tentoonstelling, rondleidingen. 

Open Monumentendag 2018 Stiens

Open Monumentendag 2018 Stiens

‘In Europa’ is het thema van de Open Monumentendagen 2018. Wat hebben de bouwgeschiedenis van de kerken van het voormalige Leeuwarderadeel en het Doktershûs in Stiens (1838) met Europa te maken? U hoort het in de Monumentendag-lezing op 8 september (11.00 u en 14.00 u.) door Paul Borghaerts en tijdens rondleidingen op za- en zondagmiddag 8-9 september in het Doktershûs door de bewoners.

Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel (SML) heeft een dendrochronologisch onderzoek laten uitvoeren in de torens en kerkgebouwen van Jelsum, Stiens, Feinsum en Hijum. Met behulp van dit onderzoek is de ouderdom van de huidige houtconstructie bepaald en tevens de herkomst hiervan. Het onderzoek heeft diverse geheimen prijs gegeven die zeer interessant zijn. Tijdens de Open Monumentendag van zaterdag 8 september zullen de resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd in het Pakhûs SOLO. Deze presentatie wordt gehouden door de onderzoeker zelf de heer Paul Borghaerts.
Een kleine tentoonstelling ( 8 en 9 september) laat enkele voorbeelden van het onderzoek zien. 

Het neoclassicistische Doktershûs (1838) met de rijk versierde dakkapel valt op in het historische centrum van Stiens. Het neoclassicisme is bij uitstek een Europees georiënteerde stroming die in de tweede helft van de 18e en het eerste kwart van de 19e eeuw streefde naar een heldere en zuivere vormgeving. Men hernieuwde de aandacht voor de klassieken en liet zich inspireren door de antieke Griekse en Romeinse bouwkunst. Ieder land gaf zijn eigen interpretatie.

Ook de monumentale gang in het Doktershûs heeft Europese connecties. Ruim vijftig jaar later, in 1894, werd deze gang binnen prachtig beschilderd en was het gedaan met de wat strenge uitstraling die het huis van buiten heeft: imitatiemarmer panelen: rode bij wijze van Waals marmer en gele, het ‘Giallo di Siena’, het ‘geel uit het Italiaanse Siena’; Engelse mozaïektegels; een plantrank in de Europese Art Nouveau stijl toegevoegd aan de gemarmerde lambrisering. Andere verrassingen: een decoratief geëtste deurruit, diverse originele plafonds en twee reconstructies van teruggevonden behang uit de negentiende eeuw en een gerestaureerde historische dorpsapotheek.

Info en reserveren voor de verschillende activiteiten: www.stinze-stiens.nl/agenda 

__________________________________________________________________________ 

2 vrijwilligers Pakhûs SOLO

Twee van het enthousiaste team vrijwilligers in de ‘garage-foyer’ van Pakhûs SOLO

PAKHÛS SOLO beschikbaar voor derden

Bezoekers ervaren de ruimtes in het historische, duurzaam verbouwde, Pakhûs SOLO als plezierig. We krijgen vaker de vraag of de ruimte ook door derden gebruikt mag worden. Graag geven we hieraan gehoor. Het Pakhûs heeft boven een goed geoutilleerde ruimte voor een vergadering of presentatie (max. 40 personen). Beneden is de  ‘garage-foyer’ en een klein keukentje. In het pand is een lift. Wilt u voor een bijeenkomst of activiteit incidenteel gebruik maken van het Pakhûs SOLO, neem dan via onderstaand e-mail adres contact op met de eigenaren/beheerders. Bij voorkeur houdt uw bijeenkomst op enigerlei wijze verband met de doelstellingen van het Pakhûs SOLO: het bevorderen van de belangstelling voor historisch Stiens en omgeving, voor cultuur en natuur, in het bijzonder de stinzenflora. Voor prijzen en mogelijkheden gaan we graag met u in overleg.

___________________________________________________________________________

Trudy van Riemsdijk-Zandee / Willem van Riemsdijk
e-mail: stinze.stiens@icloud.com
Doktershûs/Stinze Stiens en Pakhûs SOLO, Smelbrêge 6 en 9, Stiens
 www.stinze-stiens.nl