8ste partituur

_____________________________________________________________________________

29 mei 2020

_____________________________________________________________________________

Raphaëla Danksagmüller

Raphaëla Danksagmüllerin Pakhûs SOLO, Stiens. 28 februari 2020

Op 2 februari verstuurden we onze voorgaande nieuwsbrief. Daarin kondigden we de 3 laatste concerten aan van dit seizoen. Wie had toen kunnen bedenken dat we vanaf maart onze deuren moesten sluiten vanwege het Coronavirus. Een uitverkocht Pakhûs genoot van het bij tijd en wijle ontroerend mooie concert van Raphaëla Danksagmüller. Met haar bijzondere instrumenten als de fujara (een Slovaakse boventoonfluit), de duduk (de Armeense hobo) en de kaval (een Moldavische fluit) – van oorsprong herdersinstrumenten – wist zij ieder te boeien terwijl je je met haar blokfluitspel van o.a. Jan van Eyck waande op het verstilde Janskerkhof in Utrecht in de 16e eeuw waar Van Eyck wel placht te spelen.
De laatste 2 concerten, door Konstantyn Napolov (slagwerk) en Ere Lievonen (klavecimbel) moesten we annuleren maar we zijn heel blij dat ze in het komend seizoen alsnog naar Stiens komen. Over de plannen voor het seizoen 2020/21 vertellen we hieronder meer.
We hopen van harte dat ieder in goede gezondheid is. Vele musici hebben online van zich laten horen maar er gaat toch niets boven het bijwonen van een mooi concert in een mooie ruimte.
Deze PARTITUUR staat dan ook in het teken van het komend muziekseizoen, dat voor Pakhûs SOLO het eerste lustrum is!

Programmeren tijdens de Corona crises

Pakhûs SOLO

Pakhûs SOLO in 1,5 m. opstelling.

Het programmeren in deze tijden is een behoorlijke uitdaging. Graag vertellen we er alvast over. We gaan er van uit dat de 1,5 meter afstand als stelregel voorlopig gehanteerd zal worden. Dit maakt dat de capaciteit van een zaal drastisch  terugloopt. In ons Pakhûs kunnen dan ca. 17 mensen een concert bijwonen, als we ook nog aannemen dat duo’s naast elkaar mogen zitten. Dit aantal vinden we te laag. We zijn dan ook op zoek naar een andere locatie voor onze concerten. Mogelijk dat we uitwijken naar het mooie middeleeuwse kerkje van Feinsum/Finkum dat eigendom is van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. 

We hebben ook besloten om dit keer de concerten niet op de vrijdagavond te houden maar op zondagen in de tweede helft van de middag, aanvang 15.00 of 16.00 uur. Ook is het mogelijk dat er enkele concerten in de Vituskerk in Stiens, tegenover het Pakhûs zullen plaats vinden. Uiteraard zullen we de locatie(s) bekend maken zodra er meer duidelijkheid is over de mogelijkheden. Dan kun je ook reserveren via de Agenda op deze website.

Eerste lustrum 

Pakhûs SOLO met Knolsteenbreek in het 'weitje'.

Pakhûs SOLO met Knolsteenbreek in het ‘weitje’.

Het komend seizoen is de 5e keer dat er onder auspiciën van Pakhûs SOLO een serie concerten door ons wordt georganiseerd. Daar heeft inmiddels ook de tuin zich mooi ontwikkeld met Sneeuwklokjes in het vroege voorjaar en Knolsteenbreek wat later. Toen we begonnen was er veel onzeker. Zouden we in staat zijn een boeiend programma van hoge kwaliteit samen te stellen en zou er publiek op af komen en zouden musici bereid zijn bij ons in Stiens op te treden? Zouden we vrijwilligers kunnen vinden die ons willen helpen? Inmiddels hebben we een groep trouwe bezoekers die enthousiast zijn over het geboden programma en een fantastisch team vrijwilligers. De musici zijn enthousiast over de mogelijkheid om  bij ons op te treden, waarderen het zaaltje en de interactie met de vrijwilligers en het publiek. We richten ons sinds enige tijd niet alleen op het organiseren van concerten maar ook op een bredere ondersteuning van musici. 

Launching customer’

In Nederland zijn er subsidiemogelijkheden voor musici en componisten voor het creëren en uitvoeren van nieuwe muziek. Voorwaarde voor subsidie is dat er een minimum aantal goede muziekpodia toezeggen dat ze deze nieuwe muziek zullen programmeren. Het komend seizoen zijn er drie concerten waarbij wij deze rol van ‘launching customer’ vervullen. In alle drie gevallen gebeurt dit op verzoek van de musici of de componist. We zijn blij en vereerd dat we deze ondersteunende rol kunnen vervullen.  Deze drie programma’s staan als laatste drie van het seizoen geprogrammeerd om de kans zo groot mogelijk te maken dat de nieuwe werken gereed zijn ten tijde van de geprogrammeerde uitvoering. Het gaat om het verzoek van slagwerker Konstantyn Napolov, uitvoering op 21 maart 2021, componist Frans Vermeerssen, uitvoering op 23 april en gitarist Stefan Gerritsen samen met het Zed consort bestaande uit 4 zangers afkomstig van de gerenommeerde gezelschappen het Nederlands kamerkoor en Capella Amsterdam, uitvoering op 30 mei.

Friesland sticker.nl

Friesland sticker.nl

Het nieuwste werk van Vermeerssen, een Friese componist, bestaat uit  vier solo werken:  Workin, Cookin, Steamin en Relaxin met soundtrack voor respectievelijk tenorsaxofoon: Frans Vermeerssen, cello: Wytske Holtrop, altsaxofoon: Miriam Stoffelsma, beiden Friezinnen ‘om utens’, en piano: Aljosja Buijs. Dit concert zal langer duren dan normaal, namelijk twee maal 40 minuten plus een pauze. Het precieze programma van deze drie concerten kan pas later bekend worden gemaakt omdat nu nog niet gegarandeerd kan worden dat de nieuwe werken dan gereed  zijn.

Esra Pehlivanli. Foto Marco Borggreve.

Esra Pehlivanli. Foto: Marco Borggreve.

Het seizoen zal worden geopend op 25 oktober door de altvioliste Esra Pehlivanli. Zij is een veel gevraagde musicus die onder andere samen met Matthijs Koene onderdeel uitmaakt van het gezelschap Black Pencil. Zij zal een solo programma brengen met werken van onder andere Kryzstof Penderecki, Luciano Berio en Roderik de Man. Op 29 november zal Ere Lievonen zijn solo programma brengen met hedendaagse muziek voor klavecimbel met mogelijk een kleine wijziging t.o.v. het aanvankelijk geplande programma (zie https://stinze-stiens.nl/agenda/  )

Op 14 februari zal de contrabassist James Oesi weer een nieuw soloprogramma brengen. Dit programma bestaat uit vier stukken die geschreven zijn voor James Oesi door jonge componisten. De organisatie en het idee van deze ‘Nieuwe-Noten competitie’ is afkomstig van drie bekende festivalorganisaties gezamenlijk: Het Grachtenfestival, de Gaudeamus Muziekweek en November Music. Deze werken zullen worden afgewisseld met etudes voor contrabas van Sofia Gubaidulina. 

Programma 2020/201 om (onder voorbehoud) vast te noteren in je agenda:

25 oktober 2020 : Esra Pehlivanli: altviool solo
29 november 2020 : Ere Lievonen: klavecimbel solo
14 februari 2021 : James Oesi: Contrabas solo
21 maart 2021 : Konstantyn Napolov: slagwerk solo
23 april 2021 : 4 nieuwe solowerken van Frans Vermeerssen voor tenorsaxofoon (Frans Vermeerssen), cello (Wytske Holtrop) altsaxofoon (Miriam Stoffelsma) en piano (Aljosja Buijs)
30 mei 2021: Stefan Gerritsen gitaar met het Zedconsort bestaande uit 4 zangers

Mogelijke locaties:

St. Vituskerk, Feinsum.

St. Vituskerk, Feinsum. Foto: Stichting Alde Fryske Tsjerken.

St. Vituskerk Stiens.

St. Vituskerk, Stiens met Winterakonieten in de berm. Foto: Trudy van Riemsdijk – Zandee.

Een mooie zomer toegewenst!

Klaproos

Klaproos

Trudy van Riemsdijk-Zandee  /  Willem van Riemsdijk
Doktershûs/Stinze Stiens en Pakhûs SOLO
Smelbrêge 6 en 9
9051BH Stiens
e-mail: stinze.stiens@icloud.com