Sint Vituskerk Wetsens.

Sint Vituskerk Wetsens. Foto: Rudolf Wielinga/Stichting Alde Fryske Tsjerken

Op 5 maart, aanvang 15.00 u., organiseert Pakhûs SOLO uit Stiens in samenwerking met de Plaatselijke Commissie van de St. Vituskerk in Wetsens bij Dokkum een concert met orgel en blokfluit. De St. Vituskerk in Wetsens is een van de parels van de Romaanse bouwkunst uit de twaalfde eeuw in Noord-Friesland. De kerk werd in 2016 verworven door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het ambitieuze jonge duo Anneke Hoekman en Tim Veldman neemt u mee op reis onder de titel: OVER DE ALPEN … EN TERUG.

Anneke Hoekman

Anneke Hoekman. Foto: ©Marcel van den Broek

Anneke Hoekman (1984) is een veelzijdige actieve blokfluitiste die is geboren en getogen in Ie (Ee). Anneke kreeg les van vele bekende blokfluitisten, en studeerde aan het conservatorium in Utrecht. Ze wint op jonge leeftijd al diverse prijzen. Ze geeft regelmatig les aan het Instituut Flauto Nuovo Friesland, is als docent verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en geeft les bij het Muziekonderwijs Midden-Nederland en in Amersfoort. Anneke treed regelmatig op als soliste of met één van haar ensembles. In haar concertprogramma’s streeft Anneke ernaar om de verschillende facetten van de blokfluit te kunnen laten zien. Van de zoete, bijna naïeve klanken tot het harde, meedogenloze geluid wat een blokfluit ook in zich kan hebben. Anneke is niet bang om oude en hedendaagse muziek te combineren en experimenten aan te gaan. Voor meer informatie kunt u kijken op www.annekehoekman.nl

Tim Veldman is ook in het noorden opgegroeid en begint  zijn studie aan het Utrechts Conservatorium met piano en blokfluit. Omdat de oude muziek steeds meer zijn aandacht begint op te eisen gaat hij klavecimbel studeren. Hij rondt zijn Bachelor of Music in 2014 af met twee hoofdvakken, blokfluit en klavecimbel. In hetzelfde jaar wordt hij toegelaten tot de Akademie für Alte Musik te Bremen, waar hij vorig jaar als klavecinist afsturdeerde bij Carsten Lohff en komende zomer zijn blokfluitstudie voltooit bij Han Tol.

Tim houdt zich bezig met muziek van 1400 tot nu, met een voorliefde voor zestiende-eeuwse polyfonie en achttiende-eeuwse Empfindsamkeit. Om dichter bij het creatieve proces van de oude meesters te komen is hij zich ook gaan toeleggen op compositie in historische stijlen; muziek van zijn hand is verschenen bij Musica Repartita. Maar van alle vormen van musiceren heeft ensemblespel zijn bijzondere interesse. Met het blokfluittrio The Early Byrds brengt hij renaissancemuziek opnieuw ten gehore en samen met traversospeelster Ada Pérez verkent hij de late uitlopers van de barok. Kijk voor meer informatie op http://www.timveldman.nl

Tim Veldman

Tim Veldman. Foto: © Tim Veldman

De titel van het programma OVER DE ALPEN … EN TERUG is gekozen omdat er voor de pauze muziek van diverse Italiaanse componisten uit de vroegbarok op het programma staan en na de pauze gaan we de Alpen weer over voor muziek van diverse Duitse componisten uit de hoogbarok. De Italiaanse componisten maakten hun werk aan het begin van de zeventiende eeuw, terwijl de Duitse hoogbarok zijn bloei heeft in het begin van de achttiende eeuw. De Italiaanse muziek heeft dan ook een heel ander karakter, het is ‘muziek in ontwikkeling’. De Duitse barokmuziek was al veel meer een eigen stijl, met als hoogtepunt natuurlijk de werken van Telemann en Bach.

De bezoeker van dit boeiende concert maakt dus een stuk van de ontwikkeling van de barokmuziek mee aan beide zijden van de Alpen in een verschillende tijd. Componisten zijn o.a. Paolo Quagliati, Girolama Frescobaldi, Johann Sebastian Bach en Georg Philipp Telemann.

Toegang: 15 € , jongeren onder 18 jaar 8 €
Aanvang 15.00 u.
Het programma duurt ongeveer twee uur incl. pauze.
Wilt u van een plaats verzekerd zijn dan reserveren via:
https://stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/

Voor in uw agenda:
31 maart, Pakhûs SOLO, Stiens: Harpconcert door het veelbelovende jonge talent Beate Loonstra
14 mei, St. Vituskerk, Stiens: Concert van Super Librum (Jankees Braaksma en Marian van der Heide, m.m.v. de Groningse orgelbouwer Winold van der Putten). Deze groep bespeelt middeleeuwse orgeltjes die gereconstrueerd zijn op basis van oude bronnen. Als gastsoliste komt Catalina Vicens, die woont in Basel. Zij is een internationale topmusicus.