Een kunstenaar is een optimist, anders zou hij geen kunstenaar zijn. Hij gelooft in, en hoopt op de triomf van het goede en het schone.

– Edvard Grieg, componist

Beste lezer,

We mogen weer! Een zin die momenteel luid gejubeld wordt bij Pakhûs SOLO. Dit voorjaar organiseert Pakhûs SOLO tien prachtige, boeiende en spannende concerten. Uitmuntende solomusici en ensembles hebben zorgvuldig hun programma’s samengesteld. Ze komen naar Stiens en Feinsum om hun muzikale passie uit te delen. In deze Partituur leest u meer over die concerten en de koers die het Pakhûs heeft ingezet. We hopen dat u in goede gezondheid verblijft en wensen u alle goeds voor 2022. Hopelijk tot snel bij een van onze concerten! Wie zou u een keer willen uitnodigen?

Een verrassend voorjaar

Op zondag 6 februari spelen vocaal ensemble Hollands Collectief en gitarist Stefan Gerritsen het concert ‘Fijn besnaarde stemmen’. Ambitieuze musici die nieuwe composities lieten schrijven voor deze bijzondere samenwerking. Met drie wereldpremières zorgen zij gegarandeerd voor kippenvel. Tot aan de zomer verwelkomen we pianiste Helena Basilova, ensemble Black Pencil en het Van Amsterdam DUO. Regelmatig zijn zij te horen via bekende podia en programma’s als het Concertgebouw, het Grachtenfestival, NPO Radio4 en NTR Podium Witteman. Daarnaast is het podium voor jonge (dubbel)talenten onder wie Claire Adams (violiste en zangeres) en Thomas Dulfer (fagottist en cardiovasculair onderzoeker). 

Dineke Nauta saxofoon 7.11.202

Saxofoniste Dineke Nauta tijdens Workin’ Relaxin’ Cookin’ Steamin’ van Frans Vermeerssen op 7 november 2021

Levende muziek

Slagwerk, panfluit, harp, saxofoon, gitaar, zang, (alt)viool, accordeon, cello, fagot, hulusi, piano en blokfluit: in de komende concerten klinken veel verschillende instrumenten. De musici zijn stuk voor stuk ware ambassadeurs van hun instrument en grote of aanstormende namen in de hedendaagse muziek.
Muziek die net geschreven is; de inkt nog nat, vers van de pers. Muziek waarbij de componist of diens muzikale nageslacht nog leeft. Er worden gedachten uitgewisseld over de uitvoering van een werk. Soms maken musici zelf interessante dwarsverbanden met oudere muziek. Regelmatig bestaan er nog geen opnames van de stukken. Dat maakt het spannend: wat kun je als luisteraar verwachten? Na het concert is er gelegenheid de musici te ontmoeten en na te praten.

Verrassend, mooi, zo nu en dan uitdagend en soms zelfs interactief: er is sprake van levende muziek!

Uitpakken

Sinds dit seizoen programmeert podium Pakhûs twee verschillende series: Pakhûs SOLO en Pakhûs Pakt Uit. De bekendheid van de activiteiten van het Pakhûs groeit onder musici. Dit blijkt uit de interesse van ensembles en solisten om met vernieuwende programma’s in de series opgenomen te worden. Er klonken dit seizoen al vier premières.

“Zaterdag spelen we in TivoliVredenburg, op zondag in de Vituskerk.”

Het zijn hoogtepunten die de ambitie van het Pakhûs tonen: via het podium de mogelijkheden van solisten en ensembles vergroten, de compositie van nieuwe werken stimuleren en in grotere context de stem van het Noorden vertegenwoordigen. Regionale media zoals Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant bevestigen dit belang met concertaankondigingen en recensies.

'EVA' bespeeld door Napolov

Het nieuwe instrument ‘EVA’ dat bespeeld wordt door slagwerker Konstantyn Napolov

Stichting Stinze-Stiens

In augustus jl. is de Stichting Stinze-Stiens opgericht. De huidige en toekomstige activiteiten van Pakhûs SOLO vallen onder deze stichting. Voor een volledig overzicht van alle concerten en het reserveren van kaarten kunt u terecht op de website van Pakhûs SOLO: www.pakhussolo.nl.
Dit voorjaar vinden de concerten plaats in de gastvrije Vituskerk in Feinsum. Hier worden de actuele coronarichtlijnen nageleefd: 1,5 meter, geldig coronatoegangsbewijs, vaste zitplaatsen en maximaal 30 bezoekers. Binnenkort zal het online systeem om kaarten te reserveren veranderen. Zodra dat zo ver is, ontvangt u hier een los bericht over. 

Op naar een verrassend voorjaar!

Beate Loonstra, programmadirecteur
Namens de Stichting Stinze-Stiens

beate@pakhussolo.nl Pakhûs SOLO, Smelbrêge 9, Stiens
www.pakhussolo.nl www.stinze-stiens.nl