Stinze-Stiens

Actueel

29 januari 2022

10e Partituur: Nieuwsbulletin

Een kunstenaar is een optimist, anders zou hij geen kunstenaar zijn. Hij gelooft in, en hoopt op de triomf van het goede en het schone.

– Edvard Grieg, componist

Beste lezer,

We mogen weer! Een zin die momenteel luid gejubeld wordt bij Pakhûs SOLO. Dit voorjaar organiseert Pakhûs SOLO tien prachtige, boeiende en spannende concerten. Uitmuntende solomusici en ensembles hebben zorgvuldig hun programma’s samengesteld. Ze komen naar Stiens en Feinsum om hun muzikale passie uit te delen. In deze Partituur leest u meer over die concerten en de koers die het Pakhûs heeft ingezet. We hopen dat u in goede gezondheid verblijft en wensen u alle goeds voor 2022. Hopelijk tot snel bij een van onze concerten! Wie zou u een keer willen uitnodigen? Lees verder

30 juli 2021

Negende Partituur: Nieuwsbulletin

______________________________________________________________________________________________

28 juli 2021

logo partituur______________________________________________________________________________________________

Pakhûs SOLO, quo vadis?

Na het harpconcert van Beate Loonstra.

Een toast op het eerste lustrum Pakhûs SOLO na het harpconcert van Beate Loonstra.

Het afgelopen concertseizoen was ons eerste lustrum als concertpodium in Stiens. Ondanks de Corona maatregelen hadden we een mooie start met een openingsconcert van Beate Loonstra in het Pakhûs, in september gevolgd door een prachtig soloconcert door Esra Pehlivanli op de altviool dat evenals het uitbundige klavecimbelconcert door Ere Lievonen in het intieme kerkje in Feinsum plaats vond. Daar konden ca. 30 bezoekers aanwezig zijn op Corona afstand. Helaas werden we net als iedereen beperkt door de regels die toen terecht golden. De geplande concerten konden niet doorgaan maar we zijn heel blij en vooral ook voor de musici dat ze alsnog hun prachtige programma’s kunnen brengen in het komend seizoen. We hopen dat jullie allen goed en gezond deze moeilijke periode zijn doorgekomen en dat wij, samen met ons fantastische team vrijwilligers, jullie in het komend seizoen weer mogen begroeten. 

We hebben in deze periode weinig van ons laten horen, maar net als veel musici hebben we zeker niet stil gezeten. Het is ons gebleken dat er duidelijk behoefte is aan onze activiteiten. Dit blijkt onder andere uit het feit dat goede musici vragen of ze bij ons mogen optreden. Zowel musici als publiek zijn over het algemeen enthousiast over wat er geboden wordt. Het intieme zaaltje met een prima akoestiek en de garage/foyer ruimte voldoen in de praktijk goed en dragen bij aan de beleving van de muziek.

Bij de programmering ligt het accent op modern of hedendaags klassieke muziek. We programmeren tot nu toe relatief veel programma’s waar de musicus solo speelt.

Oprichting Stichting, intensivering en professionalisering

Met het oog op de toekomst hebben we besloten om een deel van onze activiteiten in Stiens en omgeving onder te brengen in de Stichting Stinze-Stiens. Deze stichting zal worden opgericht op 26 augustus 2021. Wat betreft de muziek bouwt de stichting voort op het beleid van de afgelopen jaren. Doel blijft het brengen van muziek van hoge kwaliteit op het gebied van hedendaagse en moderne klassieke muziek door concerten en anderszins. Langzaamaan bouwen we aan een hoogwaardig centrum voor nieuwe muziek met meer mogelijkheden dan we tot nu konden bieden. Met een ‘Pakhûs SOLO’ serie en een nieuwe serie ‘Pakhûs Pakt Uit’ gaan we aan de slag. 

Beate Loonstra,

Beate Loonstra, concert 20 september 2020, Pakhûs SOLO.

Het komend concertseizoen zal de overgang zijn van onze oude werkwijze naar een intensivering en professionalisering van de organisatie. In de periode vanaf 17 september 2021 tot en met 26 juni 2022 zal er in principe elke 14 dagen een concert worden georganiseerd. Dit betekent 20 concerten. De organisatie en programmering van de concerten is in handen van harpiste Beate Loonstra, die al vaker als musicus bij ons is opgetreden. Met veel enthousiasme en creativiteit is zij gestart. Wij blijven zelf betrokken bij de organisatie die nu plaats gaat vinden onder verantwoordelijkheid van de nieuwe stichting.

Locatie, label en tijdstip 

Pakhûs SOLO

Pakhûs SOLO (rechts), op de achtergrond het St. Vitushûs.

Tot voor kort vonden alle concerten plaats in ons eigen Pakhûs SOLO op de vrijdagavond. Afgelopen seizoen hebben we ook een aantal concerten in het kerkje van Feinsum/Finkum georganiseerd dat eigendom is van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Met de 1,5 meter afstand regel kunnen op deze locatie ca. 30 mensen een concert bijwonen. Ook zijn daar concerten met een concertvleugel mogelijk.

We hadden al langer de wens om pianomuziek en muziek voor wat grotere gezelschappen te kunnen programmeren. Onder het sub-label ‘Pakhûs Pakt Uit’, zullen we concerten in de Vituskerk in Feinsum of de Vituskerk in Stiens organiseren die meer ruimte vragen dan in het Pakhûs mogelijk is. Deze concerten zullen veelal op de zondagmiddag plaats vinden.

Klavecinist Ere Lievonen in Feinsum.

Klavecinist Ere Lievonen in Sint Vituskerk in Feinsum, 29 november 2020.

Wellicht komt er in de toekomst ook nog een aparte zomerserie concerten. Hiervoor is overleg gaande met de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het programma voor zover dit nu bekend is staat op de website: https://stinze-stiens.nl/agenda/
De agenda zal aangevuld worden zodra de afspraken met de musici rond zijn.
Het belooft een heel mooi seizoen te worden waarin de nieuwe koers langzaamaan zijn beslag krijgt.

Frans Vermeerssen Fotograaf: Cees van de Ven.

Frans Vermeerssen Fotograaf: Cees van de Ven.

Musici, muziek, verbreding publiek

De musici die bij ons optreden zijn uitstekende musici die hun passie voor deze muziek kunnen overdragen op het publiek. Zowel meer gevestigde musici als musici die meer aan het begin van hun carrière staan zullen bij ons optreden. Net als veel musici streven we er naar om een groter en diverser publiek te laten kennis maken met spannende nieuwe muziek. 

Inspiratiebronnen voor ‘hedendaags klassieke’ muziek zijn heel divers. Inspiratie kan liggen in andere muziekstijlen zoals de jazz of meer algemeen in niet westerse muziek. De componist Frans Vermeerssen wiens nieuwste compositie op het programma staat van 7 november laat zich bijvoorbeeld duidelijk inspireren door jazzmuziek.  

We hopen dat musici en publiek onze nieuwe aanpak zullen waarderen en dat onze activiteiten in de toekomst zullen rechtvaardigen dat we een Gerenommeerd centrum voor hedendaags klassieke en moderne klassieke muziek zullen worden.

Samenwerking

Nederland is momenteel gelukkig nog steeds een aantrekkelijk land voor musici en componisten van hedendaagse muziek. Buitenlandse musici komen hier voor een goede opleiding en voor het muziekklimaat. Dit verrijkt het muziekleven in Nederland. Dit relatief goede klimaat staat wel onder druk. Samen sta je sterker. We zoeken dan ook samenwerking met gelijkgezinde podia en  organisaties.  Logo dat Bolwerck Link November Music

Er is vrij veel aandacht en geld voor muziekfestivals in Nederland, maar er is ook behoefte aan individuele podia die zich op deze muziek richten. Er zijn al diverse contacten gelegd door Beate Loonstra met relevante instellingen zoals De Link Nieuwe muziek in Tilburg, Dat Bolwerck in Zutphen, November Music Internationaal festival voor actuele muziek in ’s-Hertogenbosch, De Gaudeamus muziekweek internationaal festival voor hedendaags gecomponeerde muziek in Utrecht, Oranjewoud festival, en andere organisaties.
We zijn heel benieuwd in hoeverre we onze ambitie de komende tijd zullen kunnen waarmaken. We gaan weer vol goede moed op weg om musici en publiek de gelegenheid te bieden om spannende vernieuwende muziek live mee te maken.

Info en reserveren: https://stinze-stiens.nl/agenda/

Logo

Logo Pakhûs SOLO. Concept: Trudy van Riemsdijk – Zandee. Beeldbewerking: Edward Roussou.

Beate Loonstra beate@pakhussolo.nl

Namens de Stichting Stinze-Stiens in oprichting:
Trudy van Riemsdijk-Zandee / Willem van Riemsdijk
e-mail: stinze.stiens@icloud.com
Doktershûs/Stinze Stiens en Pakhûs SOLO, Smelbrêge 6 en 9, Stiens
www.stinze-stiens.nl

Website versie Partituur: https://www.stinze-stiens.nl/nieuws/pakhus-actueel/  

29 augustus 2020

Concertreeks 2020 – 2021. Organisatie Pakhûs SOLO

Concertreeks 2020-2021 Pakhûs SOLO

Concertreeks 2020-2021 Pakhûs SOLO

Eind mei verscheen het 8ste Nieuwsbulletin, de Partituur, waarin we al een tipje van de sluier oplichtten van het komend concert seizoen, het eerste lustrum van de Pakhûs SOLO concerten. We hebben het programma inmiddels nagenoeg rond. De beschrijving van de diverse concerten staat inmiddels op de website in de agenda en reserveren is van nu af mogelijk.
Lees verder

29 mei 2020

Achtste Partituur: Nieuwsbulletin

8ste partituur

_____________________________________________________________________________

29 mei 2020

_____________________________________________________________________________

Lees verder

2 februari 2020

Zevende Partituur: Nieuwsbulletin

____________________________________________________________________________
2 februari 2020

_____________________________________________________________________________

CONCERTEN Lees verder

15 augustus 2019

Zesde Partituur: Nieuwsbulletin

_____________________________________________________________________________________

CONCERTEN

Programma september 2019 – mei 20120
Info en reserveren: www.stinze-stiens.nl/agenda

Het programma voor het komende (4e) seizoen is weer veelzijdig, uitdagend en interessant. Niet alleen volgt ons podium jonge veelbelovende musici, maar, naar blijkt, is er ook plaats voor uitstekende professionele musici die al een grotere landelijke en internationale bekendheid hebben. Naast bekende gezichten brengen we ook weer nieuwe musici en nieuwe instrumenten. Lees verder

25 mei 2019

Vijfde Partituur: Nieuwsbulletin

_____________________________________________________________________________

CONCERTEN

Korte terugblik muziekseizoen 2018/2019 en vooruitblik naar 2019/2020 Lees verder

18 januari 2019

Vierde Partituur: Nieuwsbulletin

VOOR DE AGENDA EN RESERVEREN, klik hier

_____________________________________________________________________________
CONCERTEN

Terugblik
Het seizoen 2018/2019 had een zeer goede start met Anneke Hoekman die voor het eerst een soloprogramma speelde op verschillende blokfluiten. Meer dan de helft van het programma bestond uit moderne en hedendaagse muziek. Lees verder

17 augustus 2018

Derde Partituur, Nieuwsbulletin

VOOR DE AGENDA EN RESERVEREN, klik hier


______________________________________________________________________________ 

   15 augustus 2018

CONCERTEN

Het komende seizoen wordt al weer het derde seizoen dat we concerten organiseren in ons Pakhûs ondersteund door een enthousiaste groep vrijwilligers. We bieden een podium aan veelal jonge ambitieuze professionele musici en we streven er naar musici te volgen in hun ontwikkeling. Daarnaast brengen we ook voor ons nieuwe musici met nieuwe instrumenten. Komend seizoen zal bijvoorbeeld het Duo Verso, dat bestaat uit panfluitist Matthijs Koene en klassiek gitarist Stefan Gerritsen, bij ons voor het eerst optreden. De muziek die dit duo brengt past prima in het type muziek dat wij in het Pakhûs promoten. Lees verder

Volgende
Close
loading...