Wilde of Boshyacint

Wilde of Boshyacint. Foto: Stinze Stiens.

De Wilde hyacint of Boshyacint, Hyacinthoides non-scripta, is de bekende Bluebell die in Engeland in veel oude bossen massaal in het wild groeit. In het Hallerbos in België kleurt het beukenbos elk voorjaar lila-blauw van de daar massaal voorkomende Wilde hyacinten. Deze Hyacint komt in Nederland verwilderd voor en staat op de Rode lijst.

Een Wilde hyacint die we aanduiden met de naam Spaanse hyacint, Hyacinthoides hispanica, lijkt hier vrij veel op. In tegenstelling tot de ‘Bluebell’ geurt deze niet en het blad is veel breder. De twee soorten kunnen ook makkelijk met elkaar kruisen waardoor er een hybride soort ontstaat, de Hyacinthoides x massartiana, die een uiterlijk heeft wat het midden houdt tussen beide soorten. Men zegt dat in Nederland vooral deze hybride vorm voorkomt naast de Spaanse hyacint, terwijl de echte Boshyacint zeer zeldzaam is.

Bij alle drie de soorten hebben de meeste planten blauwe bloemen, maar er komen ook planten met roze of witte bloemen voor. Wij zullen de term Wilde hyacint gebruiken als we niet precies aangeven welke van de drie soorten het betreft. De Wilde hyacint is een van de later bloeiende stinzenplanten. De plant houdt van een licht zure grond.

Van de terreinen die gevolgd worden door deze site bloeit de Wilde hyacint op Hackfort, bij Dekema State, de Schierstins en begint de plant zich te vermeerderen bij Stinze Stiens.