Dichtersnarcis

Dichtersnarcis. Foto: Schierstins.

De Dichtersnarcis groeit uitbundig op sommige alpenweiden zoals bij het meer van Genève boven Vevey/Montreux. Ook in Zuid-Frankrijk komt de Dichtersnarcis voor. Op de website van Météo des narcisses de Montreux Riviera kunt u zien wanneer deze planten daar bloeien. Omdat hele hellingen wit gekleurd kunnen zijn van de bloei van de dichtersnarcis wordt dit ‘La neige de mai’ genoemd (De sneeuw van mei).

Dioscorides, arts/farmacoloog/botanicus, overleden 90 na Christus, beschrijft deze plant in zijn Kruidenboek Materia Medica. De plant heeft witte bloemen met een licht gele kroon met een paars randje en ruikt aangenaam. In het Engels wordt de plant Pheasant’s eye genoemd. Dodonaeus meldt in 1554 in zijn Cruydeboeck dat deze plant ‘in de hoven van cruytliefhebbers wordt geplant’ en dat ze ‘Narcissen of Spaensche Jenettekens’ worden genoemd. De plant is een van de later bloeiende soorten en bloeit vaak begin mei net als Haarlems klokkenspel.

Van de terreinen die gevolgd worden door deze site zijn Hackfort, Philippusfenne en de Schierstins interessant voor de Dichtersnarcis.