Groepsbezoek en Open tuin: maart – begin april

STINZENFLORA 2023: OP ZOEK NAAR HET GELUK

Stinzeblomkes Midden yn it Seizoen

Illustratie midden Holwortel uit: Aglaia von Enderes, met tekeningen van Jenny Schermaul, Joseph Seboth, FrĂŒhlingsblumen, Leipzig/Praag 1884. foto l. Stinze-Stiens, r. Bad Iburg Teutoburgerwald (D)

De vroeg bloeiende stinzenplanten toveren vaak een glimlach op het gezicht als de kou van de winter nog in de grond zit. Zij spreken tot de verbeelding. Sneeuwklokjes zijn nogal eens onderwerp van verhalen en legendes. Maar onlangs kwamen we een fraai negentiende-eeuws Duitstalig sprookje op het spoor over de Bostulp: ‘Hoe de Bostulp de wereld het geluk teruggeeft’. In het eerste Stinzenflorajournaal van dit seizoen lees je meer. Wil je de betovering van de stinzenflora zelf ervaren dan zijn er bij Stinze-Stiens genoeg mogelijkheden. 

De VlaskamptĂșn achter het DoktershĂ»s in Stiens is bekend vanwege de stinzenflora. Stichting Stinze-Stiens laat graag anderen delen in deze voorjaarspracht door lezingen, groepsontvangsten en af en toe een ‘Open tuin’. Vorig jaar was Stinze-Stiens prominent aanwezig in de Open Tuinengids (tuin 38)  van de Nederlandse Tuinenstichting waarin veel aandacht was voor de stinzenplanten. 

Stiens ligt op de oeverwal van de voormalige Middelzee. Daar zijn meer terreinen te vinden met prachtige stinzenflora: Martenastate (Koarnjum), Dekema State (Jelsum) en verder naar het zuiden Epema State (Ysbrechtum), dat sinds vorig jaar ook eigendom is van Stichting Stinze-Stiens. 

Om alle stinzenplanten te kunnen zien en beleven moet je eigenlijk drie keer op pad, eind februari/maart, eind maart/april, en april/half mei voor de resp.: ’Betiid bloeiende stinzeblomkes, Midden yn it seizoen en Letter yn it seizoen’. Voorspellen kunnen we het nooit want ieder seizoen is anders door het weer en andere omstandigheden. ‘Wolkom yn Fryslñn’. Ook jij kunt in het vroeg voorjaar ‘het geluk’ opzoeken.

BLOEIERS MIDDEN IN SEIZOEN: HOLWORTEL, KNIKKENDE VOGELMELK, WILDE NARCIS, STERHYACINT, SLANKE SLEUTELBLOEM

Groepsbezoek Stinze-Stiens mogelijk op:
31 maart vrijdag          11.00
5 april woensdag         11.00 u.
Info en aanmeldformulier groepsbezoek (min. 10. max. 30 personen): download PDF.

Open tuin Stinze-Stiens:
2 april zondag 13.00 u.
PakhĂ»s praatje over ‘stinzenplanten, beheer en de ‘tĂșn’ (herhaling van 4 maart).
De tuin is vanaf 14.00 u. tot 16.00 u. vrij toegankelijk.
Toegang gratis. Bij slecht weer gaat het niet door. Bericht verschijnt hier op de website.
Om teleurstelling te voorkomen graag aanmelden voor het ‘praatje’ via de knop ‘aanmelden’ hieronder.

Voor info Groepsbezoek en Open tuin ‘Letter yn it Seizoen’: klik hier

Data en tijden

  • 2 April 2023
    • 13:00 – 13:45 (19 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden