Hollands Collectief

Hollands Collectief. Fotograaf: Renate Bleijenberg-van Leeuwen. Elisabeth Blom, sopraan en artistiek leider (op de rug gezien); Hebe de Champeaux, alt; Dolf Drabbels, tenor; Kees Jan de Koning, bas; Stefan Gerritsen, gitaar.

Locatie: Sint-Vitus kerk, Feinsum/Finkum
Zaal open: 15:45 | Aanvang 16:00 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar 9 € |

Wat het slotconcert zou zijn van het vorige seizoen kon door corona niet doorgaan. Prachtig dat het nu opnieuw geprogrammeerd kon worden en dat het nu, na de nieuwe lockdown, mogelijk is samen van al dit moois te genieten. Het is een zeer bijzonder concert dat zal worden verzorgd door het Hollands Collectief samen met de gitarist Stefan Gerritsen.

Stefan hebben we in het Pakhûs eerder gehad samen met Matthijs Koene, de panfluitist. De zangers van het Hollands Collectief maken elk ook deel uit van verschillende uitstekende koren, zoals Cappella Amsterdam. Het Collectief richt zich op zowel oude muziek (middeleeuwen, renaissance, barok) als nieuwe muziek (hedendaags en 20ste eeuw) en in combinatie. Voor de bezetting koor en gitaar is nog weinig muziek geschreven, terwijl deze combinatie toch juist zeer fraai is. Stefan Gerritsen en Hollands Collectief brengen hierin verandering: ze gaven fameuze Nederlandse componisten de opdracht om te schrijven voor deze bezetting. In dit concert kunt u het resultaat beluisteren, met maar liefst drie wereldpremiÚres!
Vele klanken en kleuren komen bij elkaar: van de oude grootmeester Josquin Desprez, die 500 jaar geleden overleed, tot gerenommeerde hedendaagse componisten. 

Programmatoelichting:
Mille regretz is een intiem afscheidslied van een geliefde; een zeer aansprekende compositie van Josquin Desprez.
Componist en gitarist Rijndert van Woudenberg mengt Oosterse met Westerse elementen. De zangers zingen en drummen tegelijk, als oosterse troubadours die hun verhaal willen doen. Later mengen de stemmen zich met kristallen glazen, een magisch effect.
Een rustpunt is het prachtige Signum magnum van Hans Leenders. Daarna verspreiden de zangers zich in de ruimte voor Mis-en-scÚne van Daan Manneke. Uit elke hoek van de zaal klinkt een zangstem. Zij verbeelden daarmee eilanden (Archipel). Langzaam drijven de eilanden naar elkaar, ontmoeten elkaar in zowel harmonie als tegenstelling, spreken soms een andere taal, als nieuwe culturen die elkaar ontmoeten. De gitaar is de rots in de branding, begeleidt de stemmen en is tevens solo-instrument.
David rouwt over zijn zoon Absalom: Absalon fili mi. Onvoorwaardelijke liefde, het verdriet is voelbaar in iedere noot.
Dan klinkt elektrische gitaar in Lux Aeterna van Aart Strootman. Het lijkt een menselijke stem
. totdat het instrument zich ontwikkelt tot het herkenbare geluid van de elektrische gitaar. De stemmen moeten meedoen, imiteren gitaarklanken en de gitaar imiteert de stemmen, totdat ze het eind van het stuk enkel nog herkenbaar zijn als het aloude medium van de vertelling: Lux Aeterna.

Programma: 

Josquin Desprez (1450-1521) 
Mille regretz  koor a cappella

Luys de Narvaez  (ca. 1500-ca. 1560)
Mille regretz
31-toonsgitaar

Rijndert van Woudenberg (1967)
You cannot travel within and stand still without  WERELDPREMIÈRE
koor, gitaar en kristallen glazen

Henk Badings (1907-1987)
Preambolo, Aria e Posludio sopra un canto medievale flammingo (1985) WERELDPREMIÈRE
gitaarsolo

Hans Leenders  (*1965)
Signum magnum & Beatam  (2020)
koor a capella

Daan Manneke (*1939)
Mis-en-scÚne  (2019)
koor en gitaar

Aart Strootman (*1987)
Lux Aeterna  (2021)  WERELDPREMIÈRE
koor en elektrische gitaar

Meer informatie over de musici is te vinden op: https://www.hollandscollectief.com en http://www.stefangerritsen.com

Toegang 17,50 €, tot 20 jaar 9 €. Er zijn 30 plaatsen voor bezoekers beschikbaar. Aanmelden is verplicht via de knop ‘Aanmelden’ hieronder. Om teleurstelling te voorkomen is het goed dit vroegtijdig te doen. Betaling moet vooraf door het verschuldigde bedrag over te boeken op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van Riemsdijk o.v.v. Hollands Collectief. Kaartjes liggen bij binnenkomst klaar. Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.

Covid-regels (onder voorbehoud):
– coronatoegangsbewijs
– De zaal is voor ca. 1/3 bezet.
Mocht je door corona niet kunnen komen dan geven we je graag een voucher voor een van onze andere concerten. Bij binnenkomst wordt de zaal vanaf het podium opgevuld. Bij het weggaan gaan degenen die achteraan zitten het eerste naar buiten en de anderen sluiten aan, steeds op 1,5 m. 

Bezoekadres St. Vituskerk, Holdingawei 51, 9053LV Feinsum/Finkum
OV bus 154 vanaf Leeuwarden / Stiens.

Reserveren via de knop ‘Aanmelden’ hieronder.

Data en tijden

  • 6 February 2022
    • 16:00 – 17:00 (0 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden