Vincent van Amsterdam Foto ©Marco Borggreve

Vincent van Amsterdam
Foto ©Marco Borggreve

17 mei 2019, aanvang concert 20.15 u.
koffie/thee in de ‘garage-foyer’ beneden vanaf 19.45
Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam om vroegtijdig te reserveren via de knop ‘aanmelden’ hieronder.

Vincent van Amsterdam won in 2016 de Dutch Classical Talent Award. Hij wordt wel de promotor van klassiek accordeon genoemd maar heeft veel interesse in nieuwe muziek. Net als het Duo Verso, is ook hij nieuw in ons Pakhûs. Zijn repertoire past prima bij de muziek die wij in het Pakhûs SOLO brengen. Op het programma staat een stuk van de Nederlandse componist Daan Manneke. Deze componist heeft ook diverse stukken voor de panfluit van Matthijs Koene geschreven, die we recent in het Pakhûs hebben gebracht samen met Stefan Gerritsen. Daan Manneke was goed bevriend met Ton de Leeuw. In het vorige programma kon u genieten van een prachtig solo stuk van Ton de Leeuw voor klassiek gitaar uitgevoerd door Stefan Gerritsen van het Duo Verso.

Sofia Gubaidulina (*1931) is een van Vincents en onze favoriete componisten. Deze Russische componiste, die na de val van de Soviet Unie teruggetrokken leefde in Duitsland, heeft 10 stukken geschreven voor klassiek accordeon. In Nederland wordt haar werk regelmatig uitgevoerd. Vincent zal openen met het prachtige stuk De Profundis uit 1978, ‘uit de diepten’, oorspronkelijk een psalm, een smeekbede van de mens tot God en een gebed voor een overledene. Deze psalm is door veel componisten op muziek gezet. 

We zijn bijzonder verheugd dat Vincent de premiere van het nieuwe werk Hush van de Amerikaans/Nederlandse componiste Heather Pinkham in Stiens zal uitvoeren. Ze zegt zelf over haar werk dat ‘communicatie het belangrijkst element is in haar muziek. Twee belangrijke thema’s die in haar werk terugkomen zijn ‘intermenselijke relaties’ en ‘de menselijke relatie tot technologie en kunstmatige intelligentie’. Zij beoogt dat haar muziek de weerslag vormt van haar generatie. 

Daarna zal het stuk Menuetto van de Deense componist/beeldend kunstenaar Martin Lohse worden uitgevoerd. Tot slot worden twee stukken uitgevoerd die geschreven zijn door componisten die zelf ook klassiek accordeon spelen: van De Finse componist Petri Makkonen en de Russische componist Viacheslav Semyonov. 

Vincent heeft al meerdere CD’s op zijn naam staan. Zijn laatste CD ‘Red Dark and Blue’ is recent zeer positief beoordeeld in de Leeuwarder Courant door Rudolf Nammensma. 

Programma:

Sofia Gubaidulina (1931*) De Profundis (1978)
Daan Manneke (1939*) Tombeau pour Ton de Leeuw (1998/2017)
Ton de Leeuw (1926*-1996) Modal Music (1979)
Heather Pinkham Hush (2019), premiĂšre
Martin Lohse (1971*) Menuetto (2014)
Petri Makkonen (1967*)  Flight Beyond the Time (1997) 
Vlacheslav Semionov (1946*) Don Rhapsody (1977)

Meer informatie over Vincent van Amsterdam is te vinden op de website: http://www.vincentvanamsterdam.nl

Toegang 15 € (incl. koffie/thee vooraf en glaasje na), beneden 18 jaar € 8. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed u vroegtijdig aan te melden via de knop AANMELDEN hieronder. Uw reservering is pas compleet na ontvangst van uw betaling op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van  Riemsdijk o.v.v. Vincent van Amsterdam. Bent u onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.
In het pand is een lift. Er is beperkt toegang voor rolstoelen en men kan gebruik maken van de aanwezige rolstoel.

Bezoekadres PakhĂ»s SOLO: SmelbrĂȘge 9, 9051BH Stiens
Bus 60 of 154 vanuit Leeuwarden, Halte Langebuorren.
Parkeren in Stiens is gratis.

N.B. Soms komen er onverwacht reserveringen vrij. U kunt een mail sturen naar stinze.stiens@icloud.com om op een wachtlijst geplaatst te worden. Ook kunt u de website in de gaten houden. 

Data en tijden

  • 17 May 2019
    • 20:15 – 21:15 (0 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden