'Van Amsterdam Duo': Jeanine en Vincent van Amsterdam Fotografie: © Merlijn Doomernik

‘Van Amsterdam Duo’:
Jeanine van Amsterdam, viool en Vincent van Amsterdam, accordeon. Fotografie: © Merlijn Doomernik

Locatie: Sint-Vitus kerk, Feinsum/Finkum
Zaal open: 14:45 | Aanvang 15:00 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar €9 |

Het Van Amsterdam Duo (VAD) is al ruim 10 jaar een begrip. Broer en zus, Vincent en Jeanine van Amsterdam, zijn perfect op elkaar ingespeeld, de een op accordeon en de ander op viool. Het Duo brengt een fris programma waarbij de grenzen van beide instrumenten worden opgezocht. Overkoepelend in alle werken zijn de expressieve ritmische elementen en spannende invloeden vanuit andere stijlen dan de klassieke muziek. Veel stukken die op het programma staan zijn speciaal voor deze combinatie van instrumenten geschreven zoals werken van de Belgische componist Eddy Flecijn, de Poolse componist Mikołaj Majkusiak en Jesse Passenier uit Nederland. De première van het nieuwe werk van Jesse Passenier zoekt het snijvlak tussen het impressionisme, tango, jazz en hedendaagse technieken. Ook zal het werk invloeden hebben van de componisten Nadia Boulanger (Parijs 1887-1979) en de Argentijn Astor Piazzolla (1921-1992).
De sonate van Mikołaj Majkusiak, die al vaker werken voor accordeon heeft geschreven, is een stuk waarin alle mogelijkheden van beide instrumenten worden benut. Snelle ritmische delen worden afgewisseld met verstilde delen waarin de instrumenten één worden.
Daarnaast wordt voor het eerst in Nederland de vioolsonate van de Turkse componist Fazil Say gespeeld op viool en accordeon. Een sonate waarin je op reis gaat door talloze oriëntaalse klankvelden, door de volksmuziek en jazz, en maak in een klassieke sonatevorm kennis met nieuwe muzikale werelden.
Het programma opent met een werk uit het begin van de twintigste eeuw van de Tsjech Josef Suk, schoonzoon van Dvořák (1841-1904). Het is oorspronkelijk geschreven voor viool en piano en voor het eerst in 1901 uitgevoerd.

Het Duo won diverse concoursen in binnen- en buitenland. Op het Nationaal Accordeon Concours in 2005, 2006 en 2009 behaalden het Van Amsterdam Duo resp. de 1e, 2e en 1e prijs. In 2009 waren Vincent en Jeanine laureaat op het Prinses Christina Concours. Tijdens het Coupe Mondiale 2010 in Kroatië behaalde het Van Amsterdam Duo in de Kamermuziekklasse de 3e prijs, en in 2012 de 1e prijs op het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal.

Programma:

Josef Suk (1874-1935)
Čtyři kusy / Four pieces (Op. 17, oorspronkelijk voor viool en piano), 1900 
I Quasi Ballata
II Appassionato
III Un poco triste
IV Burlesca

Jesse Passenier (*1985)
Entrust & Inspire (première)

F. Say (*1970)
Sonata for Violin and Piano
I. Melancholy
II. Grotesque
III. Perpetuum mobile

—Pauze—

Mikołaj Majkusiak (*1983)
Sonata for Violin and Accordion
I Scherzo, ostinato
II. Largo, instabile
III. Rondo, ben ritmico
IV. Grave, lamentoso
V. Presto, fugato

Bianca Bongers (*1987)
Aardverschuivingen (accordeon solo)

E. Flecijn (*1962)
Rapsodia española al estilo flamenco

https://www.vanamsterdamduo.com

Toegang 17,50 €, tot 20 jaar 9 €. Er zijn slechts 60 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed je vroegtijdig aan te melden. Betaling moet vooraf door het verschuldigde bedrag over te boeken op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van Riemsdijk o.v.v. Van Amsterdam Duo. Kaartjes liggen bij binnenkomst klaar.
Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.

Bezoekadres St. Vituskerk, Holdingawei 51, 9053LV Feinsum/Finkum.
OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens

Reserveren via de knop AANMELDEN hieronder.

Data en tijden

  • 6 March 2022
    • 15:00 – 16:00 (28 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden