Aanmelding voor de Monumentendaglezing en rondleidingen
is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen. Zie onderaan deze pagina.

Het de laatste jaren een goede gewoonte dat PakhĂ»s SOLO in Stiens i.s.m. de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel een Monumentendaglezing te organiseren. Het thema van de Open Monumentendagen 2019 is ‘Plekken van Plezier’. Dit jaar staat deze in het teken van de dorpsapotheek in het DoktershĂ»s.  Deze is moeilijk te rijmen met een ‘Plek van Plezier’ maar in medische zin denken wij aan (hoop op) genezing. Bioloog Margreet Wesseling vertelt over de beroemde Leidse arts en botanicus Professor Herman Boerhaave.

Stiens apotheek Doktershûs.

Stiens apotheek Doktershûs.

Ze schreef onlangs een boek over Boerhaave als botanicus. Dit boek is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs. In de lezing neemt zij je mee naar ‘zijn tuinen’, de Hortus Botanicus in Leiden, waar hij vanaf 1709 prefect was en zijn landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest, Boerhaave’s eigen ‘paradijs’ met zijn bomenverzameling. Wesseling vertelt over zijn zaaiboeken en zijn botanische vrienden, over het plezier dat hij aan zijn bezigheden beleefde maar ook over zijn verdriet. Aan de hand van enkele recepten zal ze Boerhaave’s visie laten zien op ‘Beter met planten’. 

Boerhaave Index Plantarum 1720

Hortus Botanicus in Leiden uit: Herman Boerhaave, Index alter plantarum quae in Horto Academico Lugduno-Batavo aluntur, Leiden 1720.

 

In het Pakhûs SOLO wordt een kleine tentoonstelling ingericht met historische boeken van en rond Boerhaave. Interessant is dat hij ook degene was die tussen 1709 en 1720 het Haarlems klokkenspel in Nederland introduceerde, in Friesland zeer bekend als stinzenfloraplant.

Tijdens de rondleidingen in het DoktershĂ»s vertellen de eigenaren over de prachtige gedecoreerde gang met marmerpatroon uit het eind van de 19e eeuw toen ook de apotheek bij het huis kwam, over de verschillende soorten (gereconstrueerd) behang en de ‘duurzame’ restauratie van dit fraaie monument, dat vorig jaar bekroond werd als ‘duurzaamste woonhuis-monument van Nederland’. In de apotheek kun je de 19e-eeuwse opstandflessen bewonderen evenals oude pillendoosjes van de artsen die hier woonden, pillenplanken, geneeskrachtige kruiden en pharmacopeeĂ«n, handboeken voor apothekers. Een historische apotheek ‘aan huis’ in een DoktershĂ»s als rijksmonument is waarschijnlijk uniek in Nederland.

PROGRAMMA:

MONUMENTENDAG-LEZING: za. 14 september 13.00 uur in Pakhûs SOLO
‘Professor Boerhaave en zijn tuinen’ door bioloog Margreet Wesseling. De lezing duur ca. drie kwartier. Toegang gratis.
Reserveren is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen via de knop AANMELDEN hieronder.

In het Pakhûs is een lift.

TENTOONSTELLING: In het PakhĂ»s SOLO, za. 14 sept. 11.00 u. – 17.00 u. en zo. 15 sept. 13.00 u. – 17.00 u.
een kleine tentoonstelling van historische boeken ‘rond Boerhaave’, o.m. over zijn rol bij het Haarlems klokkenspel. 

RONDLEIDINGEN DOKTERSHÛS:
Zaterdag 14 september 11.00 u., 14.30 u. en 15.30 u.

Zondag 15 september ieder uur 13.00 – 17.00 u. (start laatste rondleiding 16.00 u.).
Toegang gratis. Start in Pakhûs SOLO. Daar kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee.

Reserveren is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen via www.stinze-stiens.nl/agenda of, indien er nog plaats is, op de dag zelf in het Pakhûs SOLO.
Vanwege de beperkte ruimte is het pand alleen toegankelijk via een rondleiding.Deze rondleiding duurt ca. 45 minuten. Helaas is het pand niet toegankelijk voor rollators. Binnen is voldoende zitgelegenheid. Toegang met een rolstoel in overleg (stinze.stiens@icloud.com).

Adres PakhĂ»s SOLO: SmelbrĂȘge 9, 9051BH Stiens

OPENSTELLING TORENS door Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel, BEKIJKEN UURWERKEN: Jelsum, Stiens, Feinsum en Hijum za. 14 september 13.00 – 17.00 u. Kundige vrijwilligers vertellen je graag meer over deze prachtige monumenten.

 

Data en tijden

  • 14 September 2019
    • 13:00 – 13:45 (9 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden