Het thema van de Open Monumentendagen 2019 is 鈥楶lekken van Plezier鈥. Een kerk en een doktersh没s roepen niet direct die associatie op. Bij een kerk en een doktersh没s wordt al snel gedacht aan lijden en verdriet maar het zijn vooral ook plekken van hoop, in een religieuze context verbonden met 鈥榞eloof en liefde鈥, en in medische zin hoop op genezing. Tegenwoordig is een kerkelijk monument vaak een stilteplek van verwondering over en bewondering voor een ver verleden, terwijl een statig doktersh没s een historisch cachet geeft aan een dorpsgezicht.
De Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel (SML) en Stinze Stiens laten je meegenieten van deze 鈥楶lekken van Plezier鈥 in Stiens en omgeving.聽Het programma staat hieronder.聽Aanmelding voor de rondleidingen in het Doktersh没s en de Monumentendaglezing is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen. Zie onderaan deze pagina.

Bij het Doktersh没s in Stiens krijgt het 鈥榬ood鈥 een 鈥榞roen鈥 randje tijdens deze Open Monumentendagen. Het Doktersh没s uit 1838 met de fraaie neo-classicistische rijk versierde dakkapel kreeg namelijk in 1894 een uitbreiding met een apotheek. Tijdens de Monumentendaglezing vertelt bioloog Margreet Wesseling over de beroemde Leidse arts en botanicus Professor Herman Boerhaave. Dit boek is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs. Ze schreef onlangs een boek over Herman Boerhaave als botanicus en in de lezing neemt zij je mee naar 鈥榸ijn tuinen鈥, de Hortus Botanicus in Leiden, waar hij vanaf 1709 prefect was en zijn landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest, Boerhaave鈥檚 eigen 鈥榩aradijs鈥 met zijn bomenverzameling. Wesseling vertelt over zijn zaaiboeken en zijn botanische vrienden, over het plezier dat hij aan zijn bezigheden beleefde maar ook over zijn verdriet. Aan de hand van enkele recepten zal ze Boerhaave鈥檚 visie laten zien op 鈥楤eter met planten鈥.

In het Pakh没s SOLO wordt een kleine tentoonstelling ingericht met historische boeken van en rond Boerhaave. Interessant is dat hij ook degene was die tussen 1709 en 1720 het Haarlems klokkenspel in Nederland introduceerde, in Friesland zeer bekend als stinzenfloraplant.

Tijdens de rondleidingen in het Doktersh没s vertellen de eigenaren over de prachtige gedecoreerde gang met marmerpatroon uit het eind van de 19e eeuw toen ook de apotheek bij het huis kwam, over de verschillende soorten (gereconstrueerd) behang en de 鈥榙uurzame鈥 restauratie van dit fraaie monument, dat vorig jaar bekroond werd als 鈥榙uurzaamste woonhuis-monument van Nederland鈥. In de apotheek kun je de 19e-eeuwse opstandflessen bewonderen evenals oude pillendoosjes van de artsen die hier woonden, pillenplanken, geneeskrachtige kruiden en pharmacopee毛n, handboeken voor apothekers. Een historische apotheek 鈥榓an huis鈥 in een Doktersh没s als rijksmonument is waarschijnlijk uniek in Nederland.

Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel (SML) opent op14 september (13.00 – 17.00 u.) de deuren van de torens van Jelsum, Stiens, Feinsum en Hijum. Vanaf 2013 zijn al deze uurwerken gerestaureerd en als laatste die in Hijum. Van de toren in Hijum is niet alleen het uurwerk gerestaureerd, maar zijn de wijzerplaten en wijzers opnieuw voorzien van een verflaag en van bladgoud. Het bijzondere van de wijzerplaten van de toren van Hijum is dat 2 wijzerplaten 茅茅n wijzer hebben en 茅茅n wijzerplaat de normale twee wijzers. Het hoe en waarom wordt je op Monumentendag uitgelegd.

PROGRAMMA:

RONDLEIDINGEN DOKTERSH脹S:
Zaterdag 14 september 11.00 u., 14.30 u. en 15.30 u.
Zondag 15 september ieder uur 13.00 – 17.00 u. (start laatste rondleiding 16.00 u.).
Toegang gratis.聽Start in Pakh没s SOLO.Daar kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee.
Reserveren is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen via de knop ‘Aanmelden’ hieronder of, indien er nog plaats is, op de dag zelf in het Pakh没s SOLO.
Vanwege de beperkte ruimte is het pand alleen toegankelijk via een rondleiding. Deze rondleiding duurt ca. 45 minuten.聽Helaas is het pand niet toegankelijk voor rollators. Binnen is voldoende zitgelegenheid. Toegang met een rolstoel in overleg (stinze.stiens@icloud.com).

Adres Pakh没s SOLO: Smelbr锚ge 9, 9051BH Stiens

MONUMENTENDAG-LEZING: za. 14 september 13.00 uur in Pakh没s SOLO
鈥楶rofessor Boerhaave en zijn tuinen鈥 door bioloog Margreet Wesseling. De lezing duur ca. drie kwartier. Toegang gratis.
Reserveren is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen via www.stinze-stiens.nl/agenda.
In het Pakh没s is een lift.

TENTOONSTELLING:聽In het Pakh没s SOLO, za. 14 sept. 11.00 u. – 17.00 u. en zo. 15 sept. 13.00 u. – 17.00 u.
een kleine tentoonstelling van historische boeken 鈥榬ond Boerhaave鈥, o.m. over zijn rol bij het Haarlems klokkenspel.

OPENSTELLING TORENS, BEKIJKEN UURWERKEN: Jelsum, Stiens, Feinsum en Hijum za. 14 september 13.00 – 17.00 u. Kundige vrijwilligers vertellen je graag meer over deze prachtige monumenten.

Data en tijden

 • 14 September 2019
  • 11:00 鈥 12:00 (1 plaatsen beschikbaar)
  • 14:30 鈥 15:30 (0 plaatsen beschikbaar)
  • 15:30 鈥 16:30 (0 plaatsen beschikbaar)
 • 15 September 2019
  • 13:00 鈥 14:00 (4 plaatsen beschikbaar)
  • 14:00 鈥 15:00 (7 plaatsen beschikbaar)
  • 15:00 鈥 16:00 (6 plaatsen beschikbaar)
  • 16:00 鈥 17:00 (8 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden