Wanddecoratie in de gang van het Doktershûs in Stiens.

Wanddecoratie in de gang van het Doktershûs in Stiens. ca. 1894 (marmerdecoratie en bloemvaas / 1908 (plantrank)

9 en 10 september Open Monumentendagen met speciale rondleidingen in het Doktershûs
Toegang gratis

Aanmelden noodzakelijk, via de knop ‘Aanmelden’ onderaan deze pagina

‘Boeren, burgers en buitenlui’ zo luidt het thema van de Open Monumentendagen 2017. Het was de uitroep waarmee de dorpsomroeper de aandacht trok. Het Doktershûs in Stiens (1838) staat in het teken van de goede sier. Was een rijk gedecoreerde woning in het verleden voorbehouden aan de adel, nu versiert ook  de gegoede burger zijn/haar woning rijkelijk. 

Of de dorpsomroeper in Stiens in 1838 aankondigde dat het Doktershûs gereed was, valt te betwijfelen. Iedereen kon het zien tijdens de bouw: het neoclassicistische huis met de rijk versierde dakkapel. Toen ruim vijftig jaar later in 1894 de gang binnen prachtig beschilderd werd met imitatie marmerpanelen en een geschilderde vaas met bloemen bij de hoofdingang, en verder het plafond voorzien werd van met goud versierde ornamenten en de vloer belegd met prachtige mozaïektegels zou er meer reden geweest zijn dit luid kenbaar te maken in het dorp. Alleen al daarom zou je patiënt willen worden bij de toenmalige arts Ype Terpstra om binnen de aanpassingen bewonderen. Ruim tien jaar later laat het echtpaar Hooghoudt nog een fraai gestileerde geschilderde plantrank toevoegen aan de al aanwezige decoratieve lambrisering. Deze heeft kenmerken van de Art Nouveau stijl. De gang wordt afgesloten door een deur met een fraai geëtste ruit van de glasfabriek Bouvy Dord[rech]t. Deskundigen noemen de gang uniek omdat nog maar weinig van dergelijke rijk gedecoreerde entrées uit die tijd over zijn.

Andere verrassingen in de woning zijn diverse originele plafonds en twee reconstructies van teruggevonden behang uit de negentiende eeuw. In het Pakhûs SOLO zijn de fragmenten van, totaal zes verschillende historische behangsels uit het Doktershûs te bewonderen. De dorpsapotheek, indertijd ook onder dokter Terpstra gebouwd, is weer in oude glorie hersteld en voorzien van negentiende-eeuwse opstandflessen, pillendoosjes en andere benodigdheden. Een historische apotheek ‘aan huis’ in een Doktershûs is waarschijnlijk uniek in Nederland.

De avond voorafgaand aan de Open monumentendagen wordt op vrijdagavond 8 september de Monumentendag-lezing gehouden in het Pakhûs SOLO door interieurhistoricus Dr. Richard Harmanni met de titel ‘De versiering van onze woning’ rond 1900. Gang en interieur van het Doktershûs nader beschouwd. Hij gaat in op de vraag hoe die fraaie interieurdecoratie van het Doktershûs te plaatsen is in de Nederlandse en Friese wooncultuur. Het Doktershûs is dan ook te bezichtigen voor bezoekers van de lezing. De titel  van de Monumentendag-lezing is ontleend aan het boekje ‘De versiering van onze woning’ uit 1886, geschreven door architect J.B. Kam.

PROGRAMMA:

9 en 10 september ieder uur van 13.00 u. – 17.00 u.  speciale rondleidingen in het Doktershûs. Laatste rondleiding start 16.00 u.
Toegang gratis.

U bent welkom bij de rondleidingen na aanmelding via de knop aanmelden hieronder of, indien er nog plaats is, op de dag zelf in het Pakhûs SOLO. Daar kunt u ook terecht voor een kopje koffie of thee.

Vanwege de beperkte ruimte is het pand alleen toegankelijk via een rondleiding. Deze rondleiding duurt ca. 45 minuten. Helaas is het pand niet toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Binnen is voldoende zitgelegenheid.
Op alle dagen zijn in het Pakhûs SOLO de fragmenten van de zes verschillende historische behangsels uit het Doktershûs te bewonderen. 

Adres Doktershûs: Smelbrêge 6, Stiens (zij-ingang)
Adres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, Stiens

N.B. Reserveren voor de Monumentendag-lezing via de pagina ‘Monumentendag-lezing’ in deze agenda.

Open Monumentendag in Leeuwarderadeel wordt gecoördineerd door de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel

Data en tijden

 • 9 September 2017
  • 13:00 – 13:45 (3 plaatsen beschikbaar)
  • 14:00 – 14:45 (5 plaatsen beschikbaar)
  • 15:00 – 15:45 (9 plaatsen beschikbaar)
  • 16:00 – 16:45 (5 plaatsen beschikbaar)
 • 10 September 2017
  • 13:00 – 13:45 (9 plaatsen beschikbaar)
  • 14:00 – 14:45 (7 plaatsen beschikbaar)
  • 15:00 – 15:45 (10 plaatsen beschikbaar)
  • 16:00 – 16:45 (10 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden