Wanddecoratie in de gang van het Doktersh没s in Stiens.

Wanddecoratie in de gang van het Doktersh没s in Stiens. ca. 1894 (marmerdecoratie en bloemvaas / 1908 (plantrank)

9 en 10 september Open Monumentendagen met speciale rondleidingen in het Doktersh没s
Toegang gratis

Aanmelden noodzakelijk, via de knop ‘Aanmelden’ onderaan deze pagina

鈥楤oeren, burgers en buitenlui鈥 zo luidt het thema van de Open Monumentendagen 2017. Het was de uitroep waarmee de dorpsomroeper de aandacht trok. Het Doktersh没s in Stiens (1838) staat in het teken van de goede sier. Was een rijk gedecoreerde woning in het verleden voorbehouden aan de adel, nu versiert ook聽 de gegoede burger zijn/haar woning rijkelijk.聽

Of de dorpsomroeper in Stiens in 1838 aankondigde dat het Doktersh没s gereed was, valt te betwijfelen. Iedereen kon het zien tijdens de bouw: het neoclassicistische huis met de rijk versierde dakkapel. Toen ruim vijftig jaar later in 1894 de gang binnen prachtig beschilderd werd met imitatie marmerpanelen en een geschilderde vaas met bloemen bij de hoofdingang, en verder het plafond voorzien werd van met goud versierde ornamenten en de vloer belegd met prachtige moza茂ektegels zou er meer reden geweest zijn dit luid kenbaar te maken in het dorp. Alleen al daarom zou je pati毛nt willen worden bij de toenmalige arts Ype Terpstra om binnen de aanpassingen bewonderen. Ruim tien jaar later laat het echtpaar Hooghoudt nog een fraai gestileerde geschilderde plantrank toevoegen aan de al aanwezige decoratieve lambrisering. Deze heeft kenmerken van de Art Nouveau stijl. De gang wordt afgesloten door een deur met een fraai ge毛tste ruit van de glasfabriek Bouvy Dord[rech]t. Deskundigen noemen de gang uniek omdat nog maar weinig van dergelijke rijk gedecoreerde entr茅es uit die tijd over zijn.

Andere verrassingen in de woning zijn diverse originele plafonds en twee reconstructies van teruggevonden behang uit de negentiende eeuw. In het Pakh没s SOLO zijn de fragmenten van, totaal zes verschillende historische behangsels uit het Doktersh没s te bewonderen. De dorpsapotheek, indertijd ook onder dokter Terpstra gebouwd, is weer in oude glorie hersteld en voorzien van negentiende-eeuwse opstandflessen, pillendoosjes en andere benodigdheden. Een historische apotheek 鈥榓an huis鈥 in een Doktersh没s is waarschijnlijk uniek in Nederland.

De avond voorafgaand aan de Open monumentendagen wordt op vrijdagavond 8 september de Monumentendag-lezing gehouden in het Pakh没s SOLO door interieurhistoricus Dr. Richard Harmanni met de titel 鈥楧e versiering van onze woning鈥 rond 1900. Gang en interieur van het Doktersh没s nader beschouwd. Hij gaat in op de vraag hoe die fraaie interieurdecoratie van het Doktersh没s te plaatsen is in de Nederlandse en Friese wooncultuur.聽Het Doktersh没s is dan ook te bezichtigen voor bezoekers van de lezing. De titel聽 van de Monumentendag-lezing is ontleend aan het boekje 鈥楧e versiering van onze woning鈥 uit 1886, geschreven door architect J.B. Kam.

PROGRAMMA:

9 en 10 september ieder uur van 13.00 u. – 17.00 u. 聽speciale rondleidingen in het Doktersh没s. Laatste rondleiding start 16.00 u.
Toegang gratis.

U bent welkom bij de rondleidingen na aanmelding via de knop aanmelden hieronder聽of, indien er nog plaats is, op de dag zelf in het Pakh没s SOLO. Daar kunt u ook terecht voor een kopje koffie of thee.

Vanwege de beperkte ruimte is het pand alleen toegankelijk via een rondleiding. Deze rondleiding duurt ca. 45 minuten.聽Helaas is het pand niet toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Binnen is voldoende zitgelegenheid.
Op alle dagen zijn in het Pakh没s SOLO de fragmenten van de zes verschillende historische behangsels uit het Doktersh没s te bewonderen.聽

Adres Doktersh没s: Smelbr锚ge 6, Stiens (zij-ingang)
Adres Pakh没s SOLO: Smelbr锚ge 9, Stiens

N.B.聽Reserveren voor de Monumentendag-lezing via de pagina ‘Monumentendag-lezing’ in deze agenda.

Open Monumentendag in Leeuwarderadeel wordt geco枚rdineerd door de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel.聽

Data en tijden

 • 9 September 2017
  • 13:00 鈥 13:45 (3 plaatsen beschikbaar)
  • 14:00 鈥 14:45 (5 plaatsen beschikbaar)
  • 15:00 鈥 15:45 (9 plaatsen beschikbaar)
  • 16:00 鈥 16:45 (5 plaatsen beschikbaar)
 • 10 September 2017
  • 13:00 鈥 13:45 (9 plaatsen beschikbaar)
  • 14:00 鈥 14:45 (7 plaatsen beschikbaar)
  • 15:00 鈥 15:45 (10 plaatsen beschikbaar)
  • 16:00 鈥 16:45 (10 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden