Randolph Algera en zijn assistent restaureren de schilderingen in het Doktersh没s. 6 maart 2014. Foto 漏 Stichting Stinze-Stiens

Zaterdag 9 september om 14.00 uur, duur ca. 45 minuten.
Toegang gratis. Pakh没s SOLO, Smelbr锚ge 9, 9051BH Stiens.
In het Pakh没s is een lift.
Reserveren is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen.
Opgave vanaf 1 september via de knop ‘Aanmelden’ hieronder
Indien er op de dag zelf nog plaats is, kun je je ter plekke aanmelden in Pakh没s SOLO.

De Monumentendaglezing 2023 staat in het teken van het ambacht als 鈥Levend erfgoed鈥: 鈥榁an kladschilder tot restaurator鈥.Restaurator en kleuronderzoeker Randolph Algera (Art Decor) vertelt over ervaringen vanuit zijn eigen praktijk. In het Doktersh没s in Stiens restaureerde hij op deskundige wijze de fraaie marmerimitaties in de gang, onderzocht het kleurengamma op het plafond en gaf dit weer de originele uitstraling. Ook voorzag hij de deuren van eikenimitaties. Het naastgelegen Notarishuis bleek een lappendeken van betimmeringen, kleuren en houtimitaties of speciale technieken. Algera heeft ze uitgebreid onderzocht.
Het decoreren met imitaties is van alle tijden. Maar hoe zit dat nu precies met die geschilderde imitaties, hoe werden zij in de loop van de tijd toegepast? En welke keuzes maak je als restauratieschilder bij kleuronderzoek?

Wil je vooraf of daarna een rondleiding meemaken in het Doktersh没s dan is ook die mogelijkheid er. Wel even reserveren om teleurstelling te voorkomen.

Info en reserveren rondleidingen in het Doktersh没s op 9 en 10 september, klik hier.

Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel, stelt op zaterdagmiddag 9 sept. de toren van Stiens open voor het publiek. Het is mogelijk om de toren te beklimmen tot aan het uurwerk. Wil je alvast meer weten over de geschiedenis en de werking van het uurwerk, dan verwijzen we je graag naar hun website: www.stichtingmonumentenzorgleeuwarderadeel.nl

Data en tijden

  • 9 September 2023
    • 14:00 鈥 14:45 (24 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden