聽‘IN EUROPA’

Rondleidingen DOKTERSH脹S STIENS

8 en 9 september 2018 OPEN MONUMENTENDAG

鈥業n Europa鈥 zo luidt het thema van de Open Monumentendagen 2018. De kerken van het voormalige Leeuwarderadeel en het Doktersh没s in Stiens staan dit jaar centraal in deze regio. Wat hebben de bouwgeschiedenis van deze kerken en het Doktersh没s in Stiens (1838) met Europa te maken? U hoort het in de Monumentendag-lezing door Paul Borghaerts en tijdens rondleidingen in het Doktersh没s door de bewoners.
Het programma staat hieronder.聽Aanmelding voor de verschillende activiteiten is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen.

Het neoclassicistische Doktersh没s (1838) met de rijk versierde dakkapel valt op in het historische centrum van Stiens. Het neoclassicisme is bij uitstek een Europees geori毛nteerde stroming die in de tweede helft van de 18e en het eerste kwart van de 19e eeuw streefde naar een heldere en zuivere vormgeving. Men hernieuwde de aandacht voor de klassieken en liet zich inspireren door de antieke Griekse en Romeinse bouwkunst. Ieder land gaf zijn eigen interpretatie. In Frankrijk waren overheden de belangrijkste opdrachtgevers, in Engeland particulieren die grote landhuizen lieten bouwen en in Noord-Nederland zijn veel voorbeelden bekend van woningen, boerderijen en een aantal kerken, die zelfs tot laat in de 19e eeuw gebouwd werden.

Ook de monumentale gang in het Doktersh没s heeft Europese connecties. Ruim vijftig jaar later, in 1894, werd deze gang binnen prachtig beschilderd en was het gedaan met de wat strenge uitstraling die het huis van buiten heeft. Met vaardige hand schilderden de decoratieschilders van toen imitatiemarmer panelen: rode bij wijze van Waals marmer en gele die het 鈥楪iallo di Siena鈥, het ‘geel uit het Italiaanse Siena鈥 vertegenwoordigden. Een geschilderde vaas met bloemen heette de bezoeker welkom bij de hoofdingang. Het plafond kreeg met goud versierde ornamenten. De vloer werd belegd met prachtige Engelse moza茂ektegels, een mooi voorbeeld uit het vroeg-industri毛le tijdperk.

Ruim tien jaar later wordt nog een fraai gestileerde geschilderde plantrank in Art Nouveau stijl toegevoegd aan de gemarmerde lambrisering. Deze kunststroming was tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair. Deskundigen noemen de gang uniek omdat nog maar weinig van dergelijke rijk gedecoreerde entr茅es uit die tijd over zijn.

Andere verrassingen in de woning zijn een decoratief ge毛tste deurruit, diverse originele plafonds en twee reconstructies van teruggevonden behang uit de negentiende eeuw. De dorpsapotheek uit 1894 is weer in oude glorie hersteld en voorzien van negentiende-eeuwse opstandflessen, pillendoosjes en andere benodigdheden. Een historische apotheek 鈥榓an huis鈥 in een Doktersh没s is waarschijnlijk uniek in Nederland.

PROGRAMMA:

MONUMENTENDAGLEZING 8 september 11.00 – ca. 12.15 u. en 14.00 – ca. 15.15 u. (max. 40 personen).聽Toegang gratis. Reserveren is noodzakelijk.聽INFO en AANMELDEN ga naar andere pagina: klik hier.

RONDLEIDINGEN DOKTERSH脹S: Zaterdag 8 en zondag 9 september 13.00 u. 鈥 17.00 u. (ieder heel uur, max. 10 personen, start laatste rondleiding 16.00 u.).
Toegang gratis.聽Om teleurstelling te voorkomen is reserveren noodzakelijk via de knop AANMELDEN hieronder of, indien er nog plaats is, op de dag zelf in het Pakh没s SOLO. Daar kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee.
Vanwege de beperkte ruimte is het pand alleen toegankelijk via een rondleiding. Deze rondleiding duurt ca. 45 minuten.聽Helaas is het pand niet toegankelijk voor rollators. Binnen is voldoende zitgelegenheid. Toegang met een rolstoel in overleg (stinze.stiens@icloud.com).

Adres Pakh没s SOLO: Smelbr锚ge 9, Stiens
Adres Doktersh没s: Smelbr锚ge 6, Stiens (zij-ingang)

Het programma kwam tot stand door een samenwerking van de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel en Stinzen Stiens/Pakh没s SOLO

Data en tijden

 • 8 September 2018
  • 13:00 鈥 13:50 (0 plaatsen beschikbaar)
  • 14:00 鈥 14:50 (10 plaatsen beschikbaar)
  • 15:00 鈥 15:50 (10 plaatsen beschikbaar)
  • 16:00 鈥 16:50 (2 plaatsen beschikbaar)
 • 9 September 2018
  • 13:00 鈥 13:50 (4 plaatsen beschikbaar)
  • 14:00 鈥 14:50 (6 plaatsen beschikbaar)
  • 15:00 鈥 15:50 (3 plaatsen beschikbaar)
  • 16:00 鈥 16:50 (7 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden