‘IN EUROPA’

‘Bouwhistorie door Houtdatering van de St. VITUSKERK STIENS en de dorpen’,
bezichtiging torens en kerkgebouwen.

8 en 9 september 2018 OPEN MONUMENTENDAG

‘In Europa’ zo luidt het thema van de Open Monumentendagen 2018. Dit jaar staan de kerken van het voormalige Leeuwarderadeel en het DoktershĂ»s in Stiens centraal in deze regio. Wat hebben de bouwgeschiedenis van deze kerken en het DoktershĂ»s in Stiens (1838) met Europa te maken? U hoort het in de Monumentendag-lezing door Paul Borghaerts en tijdens rondleidingen in het DoktershĂ»s door de bewoners.
Het programma staat hieronder. Aanmelding voor de verschillende activiteiten is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen.

Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel (SML) heeft een dendrochronologisch onderzoek laten uitvoeren in de torens en kerkgebouwen van Jelsum, Stiens, Feinsum en Hijum. Met behulp van dit onderzoek is de ouderdom van de huidige houtconstructie bepaald en tevens de herkomst hiervan. Ook is duidelijk geworden hoe diverse dakconstructies zijn samengesteld en welke relaties er bestaan tussen kerk en toren in bouwtechnische zin. Met name geldt dit voor Stiens. Het onderzoek heeft diverse geheimen prijs gegeven die zeer interessant zijn. Het heeft in ieder geval de Stichting in positieve zin zeer verrast. Tijdens de Open Monumentendag van zaterdag 8 september zullen de resultaten van dit onderzoek worden gepresenteerd. Deze presentatie wordt gehouden door de onderzoeker zelf de heer Paul Borghaerts. De presentatie sluit mooi aan op het thema ‘In Europa’ omdat blijkt dat de bomen, gebruikt voor de houtconstructies, uit diverse delen van Europa komen. Paul Borghaerts gaat in een lezing vertellen over de wijze van uitvoering en de resultaten van zijn onderzoek. Een kleine tentoonstelling laat enkele voorbeelden van het onderzoek zien ondersteund door prachtige foto’s. Vanwege de verwachte drukte wordt de lezing 2x gehouden. De lezing kan per keer door 35 mensen worden bijgewoond.
Een kleine tentoonstelling laat enkele voorbeelden van het onderzoek zien. 

PROGRAMMA:

MONUMENTENDAG-LEZING PAKHÛS SOLO: 8 september 11.00 – ca. 12.15 u. en 14.00 – ca. 15.15 u. (max. 40 personen), ‘Bouwhistorie door Houtdatering van de St.Vituskerk Stiens en de dorpen’ door PAUL BORGHAERTS
In het Pakhûs SOLO zijn op 8 en 9 september in een kleine tentoonstelling tevens resultaten van het onderzoek naar de bouwhistorie door houtdatering te bewonderen.
Die middag kunnen ook de torens en kerkgebouwen van Jelsum, Stiens en Feinsum bekeken worden.
In het Pakhûs is een lift.
Toegang gratis. Om teleurstelling te voorkomen is reserveren noodzakelijk via de knop AANMELDEN hieronder.

RONDLEIDNGEN DOKTERSHÛS: Zaterdag 8 en zondag 9 september 13.00 u. – 17.00 u. (ieder heel uur, max. 10 personen, start laatste rondleiding 16.00 u.). Reserveren rondleidingen in het DoktershĂ»s noodzakelijk. INFO en AANMELDEN ga naar andere pagina: klik hier.

Adres PakhĂ»s SOLO: SmelbrĂȘge 9, Stiens
Adres DoktershĂ»s: SmelbrĂȘge 6, Stiens (zij-ingang)

Het programma kwam tot stand door een samenwerking van de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel en Stinzen Stiens/Pakhûs SOLO

 

Data en tijden

  • 8 September 2018
    • 11:00 – 12:15 (0 plaatsen beschikbaar)
    • 14:00 – 15:15 (19 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden