James Oesi. Foto: S. Xanthoulis.

James Oesi. Foto: S. Xanthoulis.

7 december 2018, aanvang concert 20.15 u.
koffie/thee in de ‘garage-foyer’beneden vanaf 19.45
Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam om vroegtijdig te reserveren via de knop ‘aanmelden’ hieronder.

James Oesi komt dit jaar terug in het Pakhûs met een nieuw en wederom bijzonder programma. Het concert dat hij vorig seizoen gaf was uitverkocht en het publiek was enorm enthousiast. De recensie in de Leeuwarder courant was ook lovend.

James is bezig een carriÚre op te bouwen als solo contrabassist. Hij studeerde in 2012 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10! Hij wordt alom geprezen en is o.a. te gast geweest bij Podium Witteman en bij Vrije geluiden. Hij trad op bij het Amsterdams Grachtenfestival, de City proms in Leeuwarden, De Groninger Oosterpoort en het Bachfestival in Dordrecht en Amersfoort. Hij combineert een klassiek met een modern repertoire. Hij wordt gevraagd als gastmusicus bij diverse spraakmakende ensembles voor moderne muziek zoals Asko/Schönberg, Insomni, Oerknal, Ives Ensemble en Ensemble modern.

Het eerste stuk op het programma is geschreven door Pieter Smithuijsen voor James Oesi. De premiere was 11-12-2017. Pieter Smithuijsen was tot voor kort contrabassist bij het Asko/Schönberg ensemble en is sinds 5 jaar ook actief als componist. Pieter wordt daarin begeleid door David Dramm (vader van de violiste Diamanda la Berge Dramm). Het stuk heet The Four Temperaments for Double Bass. Op YouTube kunt u een swingend fragment bekijken en beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=Zp0SUTUY4NM en in het Pakhûs kunt u het hele stuk zelf mee beleven.

Het tweede stuk is een beroemde suite die oorspronkelijk is geschreven voor cello: J.S. Bach (1685-1750) Suite No. 2 in d klein. Rostropovich geeft zijn visie op dit stuk in een bijzonder filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=7jnv6F2r6ZY  Vorig jaar heeft James de suite no. 4 van Bach uitgevoerd. Deze muziek op de contrabas gespeeld door James is zeker zo boeiend als een uitvoering op cello.

Het derde stuk, Poucha Dass (1968), is van de contrabassist/componist François Rabbath (1931- ). Hij werd geboren in Aleppo (Syrië) en woont en werkt in Frankrijk. Het stuk begint rustig meditatief terwijl tegen het eind het tempo geleidelijk omhoog gaat, het gaat meer swingen, maar het meditatieve karakter blijft. U kunt dit bijzonder boeiende stuk muziek alvast bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=cA-5s_KXhIo 

Tot slot een stuk Bass Trip (2003) van de beroemde Letse hedendaagse componist Peteris Vasks (1946-). Deze contrabas trip heeft veel aspecten uit de eerder gespeelde stukken maar bovendien ook nog aan het hele rustige eind wordt de menselijke stem gebruikt ter ondersteuning van de contrabas. U kunt het stuk alvast bekijken gespeeld door de wat jongere James Oesi: https://www.youtube.com/watch?v=dUmIkc5903I 

Programma:
Pieter Smithuijsen Four Temperaments For Double Bass (2017):
Intro (capriccioso, impetuoso), Melancholic, Choleric, Sanguine (red) en Sanguine (white), Phlegmatic
J.S. Bach (1685-1750) Suite No. 2 in d klein BWV 1008:
Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I + Menuet II, Gigue
François Rabbath (1931 – ) Poucha Dass
Pēteris Vasks (1946 -) Bass Trip

Meer informatie over James Oesi is te vinden op de website: http://www.jamesoesi.com/news/

Toegang 15 € (incl. koffie/thee vooraf en glaasje na), beneden 18 jaar € 8. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed u vroegtijdig aan te melden via de knop AANMELDEN hieronder. Uw reservering is compleet na ontvangst van uw betaling op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van  Riemsdijk o.v.v. James Oesi.
In het pand is een lift. Er is beperkt toegang voor rolstoelen en men kan gebruik maken van de aanwezige rolstoel. 

Table d'HĂŽtes De Smalle Brug Stiens

Table d’HĂŽtes Grand cafĂ© De Smalle Brug – PakhĂ»s SOLO, Stiens.

Bezoekadres PakhĂ»s SOLO: SmelbrĂȘge 9, 9051BH Stiens
Bus 60 of 54 vanuit Leeuwarden, Halte Langebuorren.
Parkeren in Stiens is gratis.

Tip: Het avondje uit in Stiens kun je beginnen of besluiten met een bezoek aan Grand CafĂ© de Smalle Brug. In samenspraak met PakhĂ»s SOLO heeft De Smalle Brug aantrekkelijke arrangementen samengesteld. Natuurlijk kun je ook kiezen van de kaart waarop ook Italiaanse gerechten staan. Je kunt aanschuiven bij een PakhĂ»s ‘Table d’HĂŽtes’ of een eigen tafel reserveren. Wel graag even bellen van te voren: 0582571263.

En zoek je naar overnachtingsmogelijkheden? Klik dan op info met Links op deze website.

Data en tijden

  • 7 December 2018
    • 20:15 – 21:15 (0 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden