James Oesi Fotograaf: S. Xanthoulis.

James Oesi Fotograaf: S. Xanthoulis.

Locatie: Sint-Vitus kerk, Feinsum/Finkum

Zaal open: 20:00 | Aanvang 20:15 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar 9 € |
Reserveren via de knop ‘Aanmelden’ hieronder.

Drie bekende festivals, het Grachtenfestival Amsterdam, Gaudeamus Muziekweek  Utrecht en November Music Den Bosch organiseren samen de ‘Nieuwe Noten Competitie’. Jonge componisten worden uitgenodigd om stukken in te sturen voor een uitverkoren musicus. In 2019 was dit de musicus James Oesi. Hij is dan degene die uit de inzendingen vier stukken kiest. Zij worden vervolgens op de festivals uitgevoerd. Deze vier stukken vormen de basis van het programma dat James zal verzorgen, dit maal in het kerkje in Feinsum/Finkum. Zij zullen worden afgewisseld met Etudes voor Contrabas van Sofia Gubaidulina. Deze Russische componiste wordt op 24 oktober 90 jaar. De bijzondere klanken van haar composities drongen in de jaren ’70 langzaam door tot het westen en na de val van de Sovjet-Unie kwam zij in 1992 naar Duitsland. Prachtig dat James Oesi haar muziek in dit concert laat horen.

De jonge Spaanse componist A. Crespo Barba (1995) noemde zijn stuk For James Oesi. Dit stuk is onderdeel van een studie naar de oudste vormen van de flamenco die a capella (zonder instrumentele begeleiding)  worden gezongen. Een van die oudste vormen is de saetas en gaat terug op een joodse traditie uit de zestiende eeuw waar de emotie van de zanger wordt bepaald door één beeld uit de kruiswegstaties. 

Aya Yoshida (1992) is een Japanse vrouwelijke componist. Zij schreef het stuk Muji. Ze schreef al eerder stukken onder dezelfde naam voor andere bezettingen; een stuk voor sopraan en trompet (2015)  en voor viool solo (2016). Muji betekent in het Japans eenvoudig, ongekunsteld, merkloos. Inmiddels is er echter ook een merk met de naam Muji. Dit merk verkoopt naast kleding ook allerlei huishoudelijke producten. Het ritmische ingetogen stuk gebruikt de snaren van de bas vooral als ‘tokkel instrument’ en vermijdt grotendeels de bekende lage tonen van de bas. Het ontlokt een heel eigen vaak vrij zacht geluid aan de bas.

Thomas Power (1993) is een Ierse componist. Hij schreef het stuk Talamh. Dit betekent in Gaelic aarde of grond. De contrabas kan een aards instrument zijn. Het stuk verkent trage diep ravijnen tot snelle, veranderlijke landschappen. Enerzijds klinken diepe resonanties en anderzijds ritmische en percussieachtige muziek. Het stuk wil ons eraan herinneren dat we allemaal met de grond verbonden zijn. 

Boris Bezemer (1992) is een Nederlandse componist. Hij schreef het stuk Bass Piece. Boris werd geïnspireerd door een uitvoering van James van de vierde cellosuite van Bach waarin hij een enorme rijkdom aan klanken en emoties waarnam. Het stuk heeft een rustige sonore ondertoon die regelmatig wordt verstoord door een meer energieke onrust. Soms smelten deze verschillende stemmingen samen om daarna weer ieder een eigen weg te gaan.

Programma:

A. Crespo Barba (*1995)      For James Oesi (2019)
Aya Yoshida (*1992)             Muji (2019)
Thomas Power (*1993)        Talamh (2019)
Boris Bezemer (*1992)         Bass Piece (2019)
Sofia Gubaidulina (*1931)   Eight Etudes for solo double bass (2009)
                                                  Dedicated to Alexander Suslin
                                                  [afwisselend gespeeld tussen de andere composities]

Een uitgebreid CV is te vinden op de website: www.jamesoesi.com 

Toegang 17,50 €, tot 20 jaar 9 €. Er zijn 35 plaatsen voor bezoekers beschikbaar. Aanmelden is verplicht via de knop ‘Aanmelden’ hieronder. Om teleurstelling te voorkomen is het goed dit vroegtijdig te doen. Betaling moet vooraf door het verschuldigde bedrag over te boeken op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van Riemsdijk o.v.v. Oesi. Kaartjes liggen bij binnenkomst klaar. Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.

Covid-regels na 25 september (onder voorbehoud):
– coronatoegangsbewijs met Nederlandse QRcode 
– De zaal is voor ca. 1/3 bezet.
Mocht je door corona niet kunnen komen dan geven we je graag een voucher voor een van onze andere concerten. Bij binnenkomst wordt de zaal vanaf het podium opgevuld. Bij het weggaan gaan degenen die achteraan zitten het eerste naar buiten en de anderen sluiten aan, steeds op 1,5 m. 

Bezoekadres St. Vituskerk, Holdingawei 51, 9053LV Feinsum/Finkum. OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens.
Reserveren via de knop ‘Aanmelden’ hieronder.

Data en tijden

  • 22 October 2021
    • 20:15 – 21:15 (11 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden