Helena Basilova. Fotograaf: Marco Borggreve

Helena Basilova. Fotograaf: Marco Borggreve

Locatie: Sint-Vitus kerk, Feinsum/Finkum
Zaal open: 15:30 | Aanvang 16:00 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar €9 |

In ‘coronatijd’ heeft Helena de tijd genomen om het iconische werk Triadic Memories (1981) van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926-1987) op te nemen. Dit is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Zowel de Leeuwarder Courant,  als de NRC hebben ieder een groot en zeer interessant artikel gewijd aan Helena en het hoe, wat en waarom van de aandacht op dit moment voor dit magistrale stuk van Feldman. Beide artikelen zijn te bekijken via de website van Helena: klik hier. De links zijn te vinden onderaan deze webpagina van Basilova. 

Het stuk Triadic Memories is magistraal vanwege zowel de kwaliteit en originaliteit van het stuk als vanwege de lengte van in beginsel 1,5 uur. In dit laatste opzicht kan het vergeleken worden met een ander monument uit de moderne piano literatuur namelijk Vingt Regards sur l’enfant Jesus (1944) van de Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992). Desalniettemin kan iedere musicus zijn/haar eigen interpretatie geven. Helena Basilova kiest voor een lengte van ca. 70 minuten.

Jacob Haagsma schrijft in de Leeuwarder Courant naar aanleiding van een interview met Helena : ‘De tijd in tijden van corona. De dagen rijgen zich aaneen en lijken wel kopieën van elkaar, met minieme afwijkingen. Het onderscheid tussen vrije tijd en werk vervaagt als beide zich noodgedwongen in dezelfde ruimte afspelen.

Dan wordt het dus de hoogste tijd voor Morton Feldman. De muziek, en dan vooral de latere stukken van deze uiterst boeiende New Yorkse componist (1926-1987) gaan over tijd, ja, ze zijn tijd. Tijd, gestold in spaarzaam door de stilte gestrooide noten, die zich groeperen in schijnbare herhalingen, onregelmatig als de patronen van een Perzisch tapijt.’ 

Verderop in het interview staat: Wat Feldman in dit soort stukken doet, zegt ze, ‘…is dat hij de vorm eraf haalt. Hij ontdoet het van vorm en voorspelbaarheid. Alleen de klank blijft over.’ Daarom past zo’n stuk ook zo mooi bij deze tijd.

Ook bij Basilova werd de agenda leeg geveegd door corona. ‘Structuur, plannen, allemaal weg. Je voelt nog wel dat het avond wordt, en dat het weer dag geworden is, maar het onderscheid is veel zweveriger geworden.’ En precies daarin gedijt Feldmans muziek zo mooi. Learn about time from time, zei hij. Basilova: ‘Hij wil ons de tijd laten voelen voordat wij, de mensen, er onze klauwen in zetten. Zodat er een residu van stromende dingen, stromende klanken overblijft.’

Laat de unieke kans om dit stuk life mee te maken je niet ontgaan!

Toegang 17,50 €, tot 20 jaar 9 €. Er zijn slechts 60 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed je vroegtijdig aan te melden. 
Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.

Bezoekadres St. Vituskerk, Holdingawei 51, 9053LV Feinsum/Finkum.
OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens

Reserveren via de knop AANMELDEN hieronder.

Tickets