Giuseppe Doronzo. Fotogaaf Atsushi Yukutake

Giuseppe Doronzo. Fotogaaf Atsushi Yukutake

Locatie: Sint-Vitus kerk, Feinsum/Finkum
Zaal open: 20:00 | Aanvang 20:15 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar €9 |

In het programma van Giuseppe Doronzo is de baritonsaxofoon het belangrijkste instrument. Hij komt op 21 januari naar het noorden. De muziek, die hij brengt, wisselt tussen tonaal en microtonaal. ‘Microtonaliteit’  is overal aanwezig in de hedendaagse muziek maar is ook een essentieel onderdeel van niet-westerse muziektradities. Microtonale muziek maakt gebruik van een andere toonladder dan we gewend zijn. De afstand tussen een octaaf wordt in meer kleinere stappen overbrugd dan de 12 intervallen waaraan we gewend zijn.
Giuseppe Doronzo bespeelt naast de sax ook een aantal niet-westerse blaas instrumenten. Om een indruk te krijgen van boeiende muziek met de Hulusi, een klassiek Chinese fluit kun je dit filmpje bekijken waar hij samen met Beate Loonstra speelt: klik hier. Een van zijn solo optredens werd omschreven als: ‘
 huge sonore sound; his performance is mystic, multilayered and full of secrecy’ (‘
 een diepe sonoor geluid; zijn optreden heeft iets mystieks, is gelaagd en vol geheimen ‘ W.de Joode)

Het concert begint met de compositie Hicaz UzzĂąl NakÄ±ĆŸ – YĂŒrĂŒk semùß van de Griekse componist Zaharya Efendi, gebaseerd op het ‘modale’ systeem van de Maqam in de Turkse klassieke muziek. Maknongan is een compositie van de Italiaanse componist Giacinto Scelsi, die het timbre verkent, met name de donkere en lichte kwaliteiten van het lage instrument. Aulos is een compositie van de Nederlandse componist Theo Loevendie, waarin hij de klankkleur verkent door het gebruik van verschillende uitgebreide technieken zoals fluttertonguing en microtonen, op de grens van compositie en improvisatie.

De compositie BAT is van de in Tunesië geboren componist Christian Lauba. Het is diens enige stuk voor baritonsaxofoon solo. Het stuk maakt gebruik van technieken zoals circulaire ademhaling, trilling en slagen, om vleermuizen te verbeelden die vliegen en communiceren. Strati is een stuk, dat door Giuseppe Doronzo zelf gecomponeerd is, voor ney anban solo. Het instrument komt uit het zuiden van Iran en is een van de oudste drone-loze dubbel gekanteelde doedelzakpijpen. Dit instrument, dat zelden wordt uitgevoerd in een hedendaagse context, zal met technieken als cluster, microtonen en polyfonie de staat van trance en evenwicht verkennen.

Rast Saz Semaisi is een compositie van de Turkse componist Tanburi BĂŒyĂŒk Osman Bey eveneens behorend tot het ‘modale’ systeem van de Maqam. Het concert eindigt met Studio sulla risonanza n.1, een compositie van Giuseppe Doronzo geschreven voor baritonsaxofoon en gong, gelijktijdig gespeeld. Het stuk is een studie over de resonantie en maakt deel uit van een serie van drie composities voor verschillende gongs.

Programma:

Zaharya Efendi (1680 – 1740) Hicaz UzzĂąl NakÄ±ĆŸ YĂŒrĂŒksem (ca. 1738)
Giacinto Scelsi (1905-1988) Maknongan (1976)
Theo Loevendie (*1930) Aulos (1972)
Christian Lauba (*1952) BAT (1996)
Giuseppe Doronzo (*1987) Strati (2020)
Tanburi BĂŒyĂŒk Osman Bey (1816 – 1885) Rast Saz Semai (ca. 1860)
Giuseppe Doronzo (*1987) Studio sulla risonanza n.1 (2021)

Giuseppe Doronzo (*1987) is geboren in Barletta, een historische stad in ApuliĂ«, ItaliĂ«, aan de Adriatische zee. Hij heeft klassiek saxofoon gestudeerd in ItaliĂ«, in 2011 voltooide hij daar een masteropleiding Saxofoon in klassiek hedendaagse muziek als solist. In 2012 ging hij naar Nederland voor een jazz opleiding aan het Prins Claus conservatorium in Groningen, waar hij in 2015 cum laude afstudeerde. In 2018 kreeg hij de onderscheiding ‘Music Revelation 2018’ van een internationale vakjury. Hij is internationaal een veel gevraagde musicus en is behalve solist ook  componist. Hij verkent graag nieuwe gebieden en is geĂŻnteresseerd in hedendaags klassieke muziek, jazz improvisatie en niet westerse muziek. 

https://www.giuseppedoronzo.com

Toegang 17,50 €, tot 20 jaar 9 €. Er zijn slechts 35 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed je vroegtijdig aan te melden. Betaling moet vooraf door het verschuldigde bedrag over te boeken op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van Riemsdijk o.v.v. Doronzo. Kaartjes liggen bij binnenkomst klaar.
Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.

Covid-regels (onder voorbehoud):
– coronatoegangsbewijs
– De zaal is voor ca. 1/3 bezet.
Mocht je door corona niet kunnen komen dan geven we je graag een voucher voor een van onze andere concerten Bij binnenkomst wordt de zaal vanaf het podium opgevuld. Bij het weggaan gaan degenen die achteraan zitten het eerste naar buiten en de anderen sluiten aan, steeds op 1,5 m.

Bezoekadres St. Vituskerk, Holdingawei 51, 9053LV Feinsum/Finkum.
OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens

Reserveren via de knop AANMELDEN hieronder.

Data en tijden

  • 21 January 2022
    • 20:15 – 21:15 (32 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden