Giuseppe Doronzo. Fotogaaf Atsushi Yukutake

Giuseppe Doronzo. Fotogaaf Atsushi Yukutake

Locatie:
N.B. Dit concert is verplaatst naar de Vituskerk in Feinsum (vanwege de kermis in Stiens)
Zaal open: 19:45 | Aanvang 20:15 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar €9 |
Dit concert heeft geen pauze

In het programma van Giuseppe Doronzo is de baritonsaxofoon het belangrijkste instrument. Hij komt op 10 juni naar het noorden. De muziek, die hij brengt, wisselt tussen tonaal en microtonaal. ‘Microtonaliteit’  is overal aanwezig in de hedendaagse muziek maar is ook een essentieel onderdeel van niet-westerse muziektradities. Microtonale muziek maakt gebruik van een andere toonladder dan we gewend zijn. De afstand tussen een octaaf wordt in meer kleinere stappen overbrugd dan de 12 intervallen waaraan we gewend zijn.
Giuseppe Doronzo bespeelt naast de sax ook een aantal niet-westerse blaas instrumenten. Om een indruk te krijgen van boeiende muziek met de Hulusi, een klassiek Chinese fluit kun je dit filmpje bekijken waar hij samen met Beate Loonstra speelt: klik hier. Een van zijn solo optredens werd omschreven als: ‘… huge sonore sound; his performance is mystic, multilayered and full of secrecy’ (‘… een diepe sonoor geluid; zijn optreden heeft iets mystieks, is gelaagd en vol geheimen ‘ W.de Joode)

Het concert begint met de compositie Hicaz Uzzâl Nakış – Yürük semâî van de Griekse componist Zaharya Efendi, gebaseerd op het ‘modale’ systeem van de Maqam in de Turkse klassieke muziek. Maknongan is een compositie van de Italiaanse componist Giacinto Scelsi, die het timbre verkent, met name de donkere en lichte kwaliteiten van het lage instrument. Aulos is een compositie van de Nederlandse componist Theo Loevendie, waarin hij de klankkleur verkent door het gebruik van verschillende uitgebreide technieken zoals fluttertonguing en microtonen, op de grens van compositie en improvisatie.

De compositie BAT is van de in Tunesië geboren componist Christian Lauba. Het is diens enige stuk voor baritonsaxofoon solo. Het stuk maakt gebruik van technieken zoals circulaire ademhaling, trilling en slagen, om vleermuizen te verbeelden die vliegen en communiceren. Strati is een stuk, dat door Giuseppe Doronzo zelf gecomponeerd is, voor ney anban solo. Het instrument komt uit het zuiden van Iran en is een van de oudste drone-loze dubbel gekanteelde doedelzakpijpen. Dit instrument, dat zelden wordt uitgevoerd in een hedendaagse context, zal met technieken als cluster, microtonen en polyfonie de staat van trance en evenwicht verkennen.

Rast Saz Semaisi is een compositie van de Turkse componist Tanburi Büyük Osman Bey eveneens behorend tot het ‘modale’ systeem van de Maqam. Het concert eindigt met Studio sulla risonanza n.1, een compositie van Giuseppe Doronzo geschreven voor baritonsaxofoon en gong, gelijktijdig gespeeld. Het stuk is een studie over de resonantie en maakt deel uit van een serie van drie composities voor verschillende gongs.

Programma:

Zaharya Efendi (1680 – 1740) Hicaz Uzzâl Nakış Yürüksem (ca. 1738)
Giacinto Scelsi (1905-1988) Maknongan (1976)
Theo Loevendie (*1930) Aulos (1972)
Christian Lauba (*1952) BAT (1996)
Giuseppe Doronzo (*1987) Strati (2020)
Tanburi Büyük Osman Bey (1816 – 1885) Rast Saz Semai (ca. 1860)
Giuseppe Doronzo (*1987) Studio sulla risonanza n.1 (2021)

Giuseppe Doronzo (*1987) is geboren in Barletta, een historische stad in Apulië, Italië, aan de Adriatische zee. Hij heeft klassiek saxofoon gestudeerd in Italië, in 2011 voltooide hij daar een masteropleiding Saxofoon in klassiek hedendaagse muziek als solist. In 2012 ging hij naar Nederland voor een jazz opleiding aan het Prins Claus conservatorium in Groningen, waar hij in 2015 cum laude afstudeerde. In 2018 kreeg hij de onderscheiding ‘Music Revelation 2018’ van een internationale vakjury. Hij is internationaal een veel gevraagde musicus en is behalve solist ook  componist. Hij verkent graag nieuwe gebieden en is geïnteresseerd in hedendaags klassieke muziek, jazz improvisatie en niet westerse muziek. 

https://www.giuseppedoronzo.com

Toegang 17,50 €, tot 20 jaar 9 €. Er zijn slechts 35 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed je vroegtijdig aan te melden.
Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.

Bezoekadres Vituskerk Feinsum, Holdingawei 51, 9053 LV Finkum
OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens
Parkeren in Stiens is gratis.

Reserveren via de knop AANMELDEN hieronder.

Tickets