IJlstra-Vercammen ©Heidi de Gier

Duo violist Merel Vercammen en saxofonist Femke IJlstra voor hun concertreeks Het Parlement der Dingen Fotograaf: ©Heidi de Gier.

Locatie: Sint-Vitus kerk, Feinsum/Finkum (onder voorbehoud)
Zaal open: 14:45 | Aanvang 15:00 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar 9 € 

Dit concert is helaas afgelast vanwege de nieuwe coronamaatregelen
Zodra een nieuw datum/tijdstip bekend is vermelden we dit op deze website

Saxofonist Femke IJlstra en violist Merel Vercammen slaan de handen ineen voor een nieuwe voorstelling gekoppeld aan de filosofische theorie ‘The Parliament of Things’ van de Franse socioloog/filosoof Bruno Latour (*1947). In 2020 ontving hij de Spinozalens, een onderscheiding voor internationale denkers over ethiek en samenleving, die in dat jaar betrekking had op technologie. Latour verwoordde zijn gedachte over een hybride wereld voor het eerst in 1991. Hij beschrijft het kunstmatige onderscheid dat wij mensen maken tussen tussen natuur en maatschappij, en tussen wetenschap en politiek, een onderwerp dat zeer relevant is in deze tijd. De uitdagingen in de omgang met het coronavirus bijvoorbeeld, laten zien dat wetenschap en politiek niet zonder elkaar kunnen om tot oplossingen te komen. Maar ook vraagstukken rondom de laatste technologische ontwikkelingen, zoals deep learning door middel van computertechnologie, laten zien dat we de wereld niet kunnen opdelen in natuur versus maatschappij. Hoe ga je om met een robot die zelf dingen kan bedenken en emoties leert voelen, valt deze onder de grondwet, heeft deze robot dezelfde rechten en plichten als een mens?

IJlstra en Vercammen hebben vier jonge aanstormende componisten Nuno Lobo (*1986 Porto, Portugal), Aftab Darvishi (1987, Teheran, Iran), Karmit Fadael (Nederlands-Israelisch, *1996, Treuchtlingen, Duitsland) en Sarah Neutkens(*1998, groeide op in Vessem, Nederland)] gevraagd werk te maken dat een reflectie geeft op de huidige tijd en de theorie van Bruno Latour. 

Tijdens het concert nemen zij de luisteraar mee langs ideeën over natuur, wetenschap, cultuur, politiek en hybride vormen die daartussen zitten. 
De vier nieuwe stukken worden aangevuld met bestaand werk dat aansluit bij het thema, van twee componisten van een oudere generatie, de Amerikaan Lansing McLoskey (*1964) en Kjell Perder uit Zweden (*1954, Tjästad – Östergötland).

Violiste Merel Vercammen (*1988, Nijmegen) studeerde cum laude af aan het Royal College of Music in Londen. Ze was prijswinnares van de London Grand Prize Virtuoso Competition, het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Merel trad op over de hele wereld en speelde in concertzalen als het Concertgebouw in Amsterdam, de Elbphilharmonie in Hamburg en de Wigmore Hall in Londen

Femke IJlstra (*1982) is hoofdvakdocent saxofoon aan het Prins Claus Conservatorium Groningen. In 2009 behaalde zij haar master diploma met onderscheiding. De jury waardeerde haar veelzijdigheid en intuïtieve spel. Veel van haar solistische optredens vinden plaats op kamermuziekfestivals of in samenwerking met hafabra en symfonieorkesten in binnen- en buitenland. Verder heeft ze al verschillende opnames gemaakt voor radio 4 en was ze te zien in het tv-programma Vrije geluiden. Femke remplaceert bij het ‘beste orkest ter wereld’, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, en andere toonaangevende orkesten

Programma:

Aftab Darvishi          Duet for violin and alto saxophone
Sarah Neutkens       People & Things
Karmit Fadael          Gaia
Lansing McLoskey  Blur (2011?)
Kjell Perder              Helinnia (2012)
Nuno Lobo               Venus Flytrap Union

Het Parlement der Dingen is tot stand gekomen dankzij ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten en Gaudeamus.
www.merelvercammen.com
www.femkeijlstra.nl

Toegang 17,50 €, tot 20 jaar 9 €. Er zijn slechts 30 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het goed je vroegtijdig aan te melden. Betaling moet vooraf door het verschuldigde bedrag over te boeken op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van Riemsdijk o.v.v. Vercammen-IJlstra. Kaartjes liggen bij binnenkomst klaar.
Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.

Covid-regels (onder voorbehoud):

– Een coronatoegangsbewijs + IDbewijs is verplicht (vaccinatiebewijs, herstelbewijs, negatieve testuitslag).
Alleen de Nederlandse QR-code is geldig op telefoon of print (dus niet het vaccinatieformulier zelf, en niet de internationale QRcode). Bij print s.v.p. een recente print en de code niet vouwen!  

Voor details zie hier.
Mocht je door corona niet kunnen komen dan geven we je graag een voucher voor een van onze andere concerten Bij binnenkomst wordt de zaal vanaf het podium opgevuld. Bij het weggaan gaan degenen die achteraan zitten het eerste naar buiten en de anderen sluiten aan, steeds op 1,5 m.

Bezoekadres St. Vituskerk, Holdingawei 51, 9053LV Feinsum/Finkum.
OV bus 154 vanuit Leeuwarden / Stiens

Reserveren via de knop AANMELDEN hieronder.

Data en tijden

  • 9 January 2022
    • 15:00 – 16:00 (3 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden