Ere Lievonen. Fotograaf: Sharis Coppens.

Ere Lievonen. Fotograaf: Sharis Coppens.

Locatie: Sint-Vitus kerk, Feinsum/Finkum

Zaal open: 15:45 | Aanvang 16:00 uur | Normaal: €17,50 | Jongeren tot 20 jaar 9 € |
Reserveren via de knop ‘Aanmelden’ hieronder.

Ere Lievonen is een veelzijdige Fins-Nederlandse musicus die een zeer grote staat van dienst heeft onder andere op het gebied van hedendaagse klavecimbelmuziek. Daarom hebben we hem uitgenodigd. Hij is ook actief als componist en bespeelt de piano, fortepiano en het orgel en is thuis zowel in de barokmuziek als het moderne repertoire.

Op ons verzoek heeft hij een soloprogramma samengesteld voor klavecimbel onder de titel Common Passions.

Het is muziek uit de twintigste eeuw en hedendaagse muziek, dus nieuwe muziek voor een barokinstrument. We hebben Ere vorig jaar voor het eerst horen spelen in het Muziekgebouw in Amsterdam. Dat concert was toen gewijd aan Louis Andriessen die in 2019 80 jaar werd. Ook werd een stuk gespeeld van zijn leerling, de Grieks/Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki. Deze componisten staan nu ook op het programma. Muziek van Tsoupaki, die in 2019 Componist des Vaderlands werd, hebben we eerder in Stiens gebracht met een ontroerend mooie solo compositie voor panfluit gespeeld door Matthijs Koene. Nu speelt Ere Lievonen het stuk Common Passion uit 1994, dat Tsoupaki opdroeg aan Annelie de Man (1943-2010), een klaveciniste die hedendaagse muziek propageerde. Er werd een twee-jaarlijkse prijs in het leven geroepen ter nagedachtenis aan haar. Ere Lievonen is lid van de jury. Het concours dat dit jaar zou plaats vinden is uitgesteld vanwege het corona virus.

De Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti heeft een aantal bijzondere solowerken voor klavecimbel geschreven. Het stuk Continuum is een fascinerend stuk dat het uiterste eist van de musicus. Het tempo van de toetsaanslagen ligt zo hoog dat de muziek een continuum benadert. Renaud Gagneux is een hedendaagse Franse componist, die onlangs in 2018 overleed. Hij heeft zijn opleiding gehad bij onder andere Stockhausen en Messiaen. Hij raakte later gefascineerd door de Japanse cultuur en poëzie. De vier haiku’s zijn korte stukjes muziek met grote zeggingskracht. Ook laat Ere Lievonen ons kennis maken met enkele stukken van zijn landgenoten. Juha Koskinen is een jonge Finse componist die geïnteresseerd is in klankkleur en het begrip tijd. Tot slot een boeiend stuk van één van de belangrijkste levende Finse componisten van hedendaagse muziek, Jukka Tiensuu. De muziek klinkt af en toe alsof er op een orgel wordt gespeeld en dan klinkt het weer hemels ijl waarbij de klanken lijken op de hoogste tonen van een piano, maar dan helderder en ijler.

Louis Andriessen (1939*) Overture to Orpheus (1982)
Juha T. Koskinen (1972*) Lusia-fantasia (2013)
Sampsa Ertamo (1973*) Imp (2012)
Renaud Gagneux (1947-2018) Quatre haïku de Bashō (2007)
György Ligeti (1923-2006) Continuum (1968)
Calliope Tsoupaki (1963*) Common Passion (1994)
Jukka Tiensuu (1948*)  Musica ambigua VI: Veto (1998)

Een uitgebreid CV is te vinden op de website http://www.erelievonen.eu

Toegang 17,50 €, tot 20 jaar 9 €. Er zijn 29 plaatsen voor bezoekers beschikbaar. Aanmelden is verplicht via de knop ‘Aanmelden’ hieronder. Om teleurstelling te voorkomen is het goed dit vroegtijdig te doen. Je ontvangt een automatisch gegenereerde bevestigingsmail. Wil je met meer mensen komen, dan ben je i.v.m. Covid-19 verplicht om je apart met het eigen e-mail adres aan te melden wanneer je niet tot eenzelfde huishouden hoort. Mocht het concert echter vanwege de Covid-19 omstandigheden toch niet door kunnen gaan, dan zullen we een nieuwe datum vastleggen en overleggen we met je of je de reservering wilt handhaven.

In dat verband is het praktisch om, tegen de gewoonte in en in tegenstelling tot wat in de automatische bevestigingsmail staat, te wachten met betaling tot je een mail van ons ontvangt met een definitieve bevestiging en instructies voor je bezoek i.v.m. corona. Betaling: het verschuldigde bedrag over te boeken op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van Riemsdijk o.v.v. Lievonen. Kaartjes liggen bij binnenkomst klaar. Ben je onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.

Wij houden ons aan de regels van het RIVM i.v.m. Covid-19 en verwachten dit ook van de bezoekers. Als je je niet lekker voelt of verkouden bent, blijf je thuis. In dat geval geven we je graag een voucher voor een van onze andere concerten. Bij binnenkomst wordt de zaal vanaf het podium opgevuld. Bij het weggaan gaan degenen die achteraan zitten het eerste naar buiten en de anderen sluiten aan, steeds op 1,5 m. 

Bezoekadres St. Vituskerk, Holdingawei 51, 9053LV Feinsum/Finkum
OV bus 154 vanaf Leeuwarden / Stiens.
Reserveren via de knop ‘Aanmelden’ hieronder.

Het concert is bijna uitverkocht. Wil je op een wachtlijst geplaatst worden, stuur dan een mail naar stinze.stiens@icloud.com

Data en tijden

  • 29 November 2020
    • 16:00 – 17:00 (1 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden