Duo Verso

Duo Verso, panfluitist Matthijs Koene en klassiek gitarist Stefan Gerritsen.
Foto © Claudia Hansen

12 april 2019, aanvang concert 20.15 u.
koffie/thee in de ‘garage-foyer’beneden vanaf 19.45
Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam om vroegtijdig te reserveren via de knop ‘aanmelden’ hieronder.

Pakhûs SOLO biedt een podium aan veelal jonge ambitieuze professionele musici en streeft ernaar musici te volgen in hun ontwikkeling. Daarnaast brengen we ook voor ons nieuwe musici met nieuwe instrumenten. Zo treedt het Duo Verso, dat bestaat uit panfluitist Matthijs Koene en klassiek gitarist Stefan Gerritsen, bij ons voor het eerst op. De muziek die dit duo brengt past prima in het type muziek dat wij in het Pakhûs promoten.

Het Duo Verso zal een verrassend programma brengen voor gitaar en panfluit. Panfluitist Matthijs Koene is cum laude afgestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam. Diverse vooraanstaande componisten hebben werk voor hem geschreven. Met het Zerafin Ensemble ging hij op tournee met de Nederlandse singer/ songwriter Spinvis. Stefan Gerritsen is een veelzijdig klassiek gitarist die zowel oude muziek als hedendaagse composities op het repertoire heeft. In 2005 gaf Stefan samen met Ravind Sanga een recital oude muziek voor de toenmalige koningin Beatrix. Het duo heeft vele concoursen gewonnen. In 2007 maakten ze hun debuut in de Carnegie Hall in New York.

Het programma in PakhĂ»s SOLO bestaat naast werk van Astor Piazzolla en Jacques Ibert, geheel uit composities van hedendaagse componisten die vaak het stuk specifiek voor dit duo hebben geschreven. Het eerste stuk, Free the birds, is ook het eerste stuk speciaal voor hen geschreven. Het is een swingend stuk met exotische ritmes. Soms bewerkt  Duo Verso muziek van componisten voor hun instrumenten zoals l’Histoire du Tango van Piazzolla. Dit werd oorspronkelijk geschreven voor gitaar en dwarsfluit evenals het stuk Entr’Acte van de Fransman Ibert. Paul Leenhouts, die in 1978 het Loeki Stardust Blokfluit Kwartet oprichtte, is ook componist en schreef Panga Panga, een zeer fantasievol, grillig en ook humoristisch stuk. De titel van het stuk White man CAN jump verwijst naar de gelijknamige Amerikaanse basketbalfilm White men can’t jump. De componist liet zich duidelijk inspireren door de verknipte syncopische ritmes uit de Drum & Base muziek. 

Beide musici zullen ook ieder solo spelen. Het stuk Interlude is een solostuk voor gitaar van Ton de Leeuw, een van de meest invloedrijke Nederlandse moderne componisten. In 1984, toen dit stuk ontstond, was hij ongeveer op de helft van zijn carriÚre. Inspiratie kreeg hij aanvankelijk uit de muziek van het begin van de 20ste eeuw maar hij werd later gevoed door muzikale ontdekkingsreizen in India en andere landen met eigen muzikale tradities. Matthijs Koene speelt een eigentijdse compositie, Song for Life and death. Het is geschreven door de huidige Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki als solostuk speciaal voor hem in het kader van de Dag van de mensenrechten. Het ging op 10 december 2018 in premiÚre. Het is een prachtig ingetogen stuk dat onverwachte mogelijkheden van de panfluit laat horen. 

Een bijna hallucinerende sfeer wordt opgeroepen in het laatste stuk Ostinato II van de Oezbeekse componist Artyom Kim. De gitaar begint zeer ritmisch en geleidelijk komt de panfluit aan bod. Het is een ritmisch, melodisch en betoverend stuk met prachtige klanken van beide instrumenten.

Programma:
Chiel Meijering (1954-) Free the Birds (1999)
dl. 3
Astor Piazzolla (1921-1992) uit: L’Histoire du Tango (1987)
Café (1930), Nightclub (1960)
Paul Leenhouts (1954-) Panga Panga (2010)
Ton de Leeuw (1926-1996) Interlude (1984), gitaar solo
Jacques Ibert (1890-1962) Entr’Acte (1937)
Michiel Mensingh (1975-) White men CAN jump (2003)
Calliope Tsoupaki(1963-) Song for life and death (2018), panfluit solo
Artyom Kim (1976-) Ostinato II (2007)

Een uitgebreid CV is te vinden op de website http://www.panflute-guitar.nl
Volg Verso ook via Facebook: https://www.facebook.com/PanfluteGuitar

Toegang 15 € (incl. koffie/thee vooraf en glaasje na), beneden 18 jaar € 8. Er zijn 35 plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam u vroegtijdig aan te melden via de knop ‘Aanmelden’ hieronder. Uw reservering is pas compleet na ontvangst van uw betaling op bankrek. NL 66 ABNA 0447 0342 51 t.n.v. W.H. van  Riemsdijk o.v.v. Duo Verso. Bent u onverhoopt verhinderd, dan moeten annuleringen uiterlijk 24 uur voor de aanvang van het concert/activiteit doorgegeven worden, anders moet helaas de toegangsprijs alsnog worden verrekend.
In het pand is een lift. Er is beperkt toegang voor rolstoelen en men kan gebruik maken van de aanwezige rolstoel. 

Bezoekadres PakhĂ»s SOLO: SmelbrĂȘge 9, 9051BH Stiens
Bus 60 of 154 vanuit Leeuwarden, Halte Langebuorren.
Parkeren in Stiens is gratis.

N.B. Soms komen er onverwacht reserveringen vrij. U kunt een mail sturen naar stinze.stiens@icloud.com om op een wachtlijst geplaatst te worden. Ook kunt u de website in de gaten houden. 

Data en tijden

  • 12 April 2019
    • 20:15 – 21:15 (0 plaatsen beschikbaar)
Aanmelden